JAPONLAR’IN HAMSİ MERAKI…
Sevgili Serdar, Ankara’da deniz yok ama deniz mahsullerinin en tazesiden nasibini alan kentlerden biri. Balığın her cinsi günlük gelince, deniz kıyısında oturmanın dezavantajı bir ölçüde azalıyor. Tabii deniz ayrı bir dünya. Bunu yaşayan bilir. (Sezai Bayar akşam akşam bana kazık atıyor!)
40 yılı aşkın Ankara’dayım, gençliğimde İzmit Körfezi’nde tuttuğun ve eve taşıdığım her türlü balığın âlâsı Ankara’da var. Ege’nin, Akdeniz’in ve Karadeniz’in her cins balığı mevsiminde balıkçı tablalarını süslüyor. Bazen de İstanbul, İzmir, Antalya ve Rize’den ucuz satılıyor.
Tabii balık restoranlarında da her türlü balığı bulmak mümkün. Biraz pahalı ama olsun, ne ucuz ki.
Geçenlerde “Japonlar yeni açılan bir balık restoranını mesken tutmuşlar” diye bir küçük haber gözüme çarpınca merak bu ya gidelim dedik.
Çarpıcı olanı ve cezbedeni “pideli hamsi”nin nasıl bir şey olduğu. Gerçi hamsinin her türünü biliyorum ve tattım ama pidelisini hiç yememiştim.
Zaten Japonlar da pideli hamsiye tav olmuşlar. Sadece onlar değilmiş meğer. Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, IMF ve AB gibi kuruluşların çalışanları da aynı restoranın müdavimi olmuşlar.
Japonlar anatomik olarak minyon yapılı insanlar. Hamsi de malum balıkların en minyonlarından biri. Acaba Japonlar iri balıktan korktukları için mi hamsiye hücum etmişler diye bir kuşku yerleşti içime ama değilmiş. Meğer damak tadı insanların ebadına göre belirlenen bir unsur değilmiş.
Gerçekten pideli hamsinin tadı başkaydı. Öylesine ince bir pideyle pişiriliyor ki, kullandıkları malzeme hamur hissi uyandırmıyor. Enfes bir aroma elde edilmiş.
Sahibinin dediğine göre, Amasra’dan esinlenilmiş. Zaten restoranın adı da “ Amasra Balıkçısı”
Tabii her türlü balık servisi yapılıyor ama pideli hamsideki keramet, hafif ama leziz bir ziyafet duygusu yaratması.
Yani anlatılır gibi değil. Üstelik Amasra yöresi otlarından ve sosuyla yapılmış yeşil ve pancar turşu sulu salata, hamsiye arkadaşlık ediyor ki başka bir şey yemeğe gerek kalmıyor.
Tadımlık sıcak helva hariç.
Balık çorbası, pideli hamsisi, salatası, sıcak helvası, suyu ve Amasra yöresi minik ekmeği dahil iki kişi rahatlıkla 15 milyona çıkabiliyor.
Sadece pideli hamsinin fiyatı 2.5 milyon lira.
Balık çorba 2, kağıtta hamsi ve hamsi buğulama 3 miilyon. Tabii değerli balıklardan barbun 8, somon 7, tekir 7 milyon lira.
Sakın ha, bu güzelim balıkları taam ederken aklınıza rakı ya da şarap takılmasın. Amasra Balıkçısı içkisiz. Eskiden Bizon Restoran’ın sahibi olan Amasra Balıkçısı, içkili restoranından ağzı yanmış olmalı ki, burada içki servisine gerek görmemiş.
Zaten Japonlar dahil yabancı misyon çalışanlarının buraya takıması belki de içkisiz oluşundan.
Restoranın yeri Gaziosmanpaşa’da. Ama biraz sapa yer. Koza Sokak 138 no.daki Amasra Balıkcısı paket siparişlerinde “Acil servis” kurmuş. Hadi telefonlarını da verelim kıyak olsun bizden. 4469946 ve 4475355.
Hamsi pideler Amasra Bakılçısı’ndan. Afiyet olsun.
Sevgiler,
Sezai
*
Serdar’ın notu: Aşk olsun be abi! Akşam saat 7’yi geçiyor şu anda. Zaten içim ezilmiş. Bana bu yapılır mı...