GeriSeyahat Isırdığı yerde gül bitiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Isırdığı yerde gül bitiyor

Isırdığı yerde gül bitiyor

Meşhur olmak zor zanaat. Göz önündeki film yıldızları, müzisyenler, politikacılar ve işadamları her daim yanlarında korumalarıyla geziyor. Korumalardan sıkılanlarsa ABD’deki Harrison K9 Güvenlik Servisleri’nde yetiştirilen özel köpeklerden edinmek için sıraya giriyor

Harrison K9 Güvenlik Servisleri, dünyanın en saf Alman Çoban köpeklerini dünyanın en sevimli korumalarına dönüştürüyor. Köpekler kariyerlerine sekiz haftalıkken başlıyor. ABD’de 24 dönüm arazi üzerine kurulu Harrison K9 Güvenlik Kurumu’na gitmeden önce Avrupa’da üç yıl sıkı bir eğitimden geçiriliyorlar. Ardından Harrison’da üç ay iz sürme, itaat ve güvenlik konusunda eğitim alıyorlar. Geçen ay Usame Bin Ladin operasyonunu gerçekleştiren Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin harekat timi için de köpek yetiştiren merkez yılda 130-140 köpek satıyor. Köpeklerin fiyatı 22 ila 140 bin Sterlin.

YABANCININ VERDİĞİNİ YEMİYOR

Peki bu köpekleri bu kadar özel yapan ne? Diğer adı ‘Alsatian’ olan köpekler güçleri, zekaları ve itaatkârlıklarıyla askerler ve polisler tarafından kullanılıyor. Harrison’da satılanlarsa insanların ve eşyaların izini sürmekten bir saldırganı etkisiz hale getirmeye kadar birçok değişik alanda eğitim görüyor; bir hedefi kovalayabiliyor veya koruduğu kişiyi kovalayan birini durdurabiliyorlar. Eğitimli köpeklerin en önemli özelliğiyse hiçbir şeyi komut almadan yapmamaları. Öyle ki, ağır bir tahrikle karşılaşsalar bile sahipleri işaret vermeden kesinlikle saldırmıyorlar. Sahibi dışında birinin verdiği yemeği asla kabul etmiyorlar. Bu sayede yiyecekle etkisiz hale getirilme riski ortadan kalkıyor.

TEŞVİKLE EĞİTİLİYORLAR

İçgüdülerini yok sayıp sadece emir üstüne hareket etmeleri için köpekler uzun bir eğitimden geçiriliyor. Köpeklerden en iyi davranışı elde etmek için ödüllendirme ve pozitif teşvik yöntemi kullanılıyor. Bu sayede köpeklerin sahiplerine güveni artıyor. Eğitimlerde hiçbir şekilde zor kullanılmıyor. Bunun nedeni, zor kullanılarak yetiştirilen köpeklerin dengesiz ve aciz olmaları. Acil bir durumda, sürekli yanlış bir şey yapma endişelerinden dolayı sahiplerini tüm potansiyelleriyle koruyamıyorlar. Teşvik yöntemindeyse köpekler cesaret kazanıyor. Sahibine bağlılıkları artıyor.

Altın varlık

Filmlere konu edilen, New York’un en meşhur pastanelerinden Serendipity 3, aynı zamanda dünyanın en pahalı tatlılarına ev sahipliği yapıyor. 2007’de, kuruluşunun 50’nci yılı için hazırlanan ‘Altın Varlık (Golden Opulence)’, beş top Tahiti ve Madagaskar vanilyalı dondurması, 23 karat yenilebilir altın ve dünyanın en pahalı çikolatası Amadei Porceleana’dan yapılıyor. Üstüne Venezüella’nın Karayip kıyılarındaki kakao tozlarından yapılmış Chuao çikolata parçacıkları serpiştiriliyor. Tepesine, küçük bir kapta parlak altın rengiyle bilinen ve tuzsuz Amerikan havyarından yapılmış Grand Passion konuyor. Tatlandırmak için üzerine taze passion fruit (çarkıfelek meyvesi), portakal ve Armagnac aroması dökülüyor. Yanında Paris’ten gelen şekerli meyveler, altın drajeler, trüf ve marzipan kirazları geliyor. Dondurma, bakara Harcour kristalinden bir tabak ve 18 karat altından yapılmış kaşıkla servis ediliyor. Malzemeleri dünyanın farklı yerlerinden geldiği için 48 saat önceden sipariş vermeniz gerekiyor. Fiyatıysa 1000 dolar.

Bir kalemden fazlası

Gereken anlarda hızla kağıda bir şeyler karalayıp sonra o kağıdı asla bulamayanlardansanız bu kalem tam size göre! Livescribe’ın 100 milyon dolar yatırım yaparak Silikon Vadisi’nde geliştirdiği Echo Smartpen, hem kalem hem ses kayıt cihazı hem de USB bellek. Dahili hafızasına yazınızı ve sesinizi kaydedebiliyor; sonra kayıtlarınızı bilgisayara aktarabiliyorsunuz. ‘Tıkla ve dinle’ teknolojisiyle yazıyla eş zamanlı ses kaydı yapabiliyor, sonrasında yazının üzerine tıklayıp tam yazının yazıldığı anda konuşulanların dinleyebiliyorsunuz. Kalemin, masaüstü yazılımıyla birlikte iPhone ve iPad uygulamaları da var. 4 GB’lık Echo Smartpen’in fiyatı 399 lira.

False