GeriSeyahat İsim, şehir, dizi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İsim, şehir, dizi

İsim, şehir, dizi

Çekildiği şehirleri ön plana çıkaran diziler sayesinde şehirler de artık başrol oyuncuları kadar ilgi çekiyor.

Dünyanın önemli şehirleri dizileri sayesinde ekmek yiyor. Bu şehirlere ‘Telekent’ deniliyor. Mesela ‘Muhteşem Yüzyıl’... İstanbul’u Araplar’a tekrar hatırlatan dizi yayınlanmaya başladıktan sonra ülkemize gelen turist sayısı yüzde 12 arttı. Bu dünyada pek çok şehir için de böyle

Hamamı bile popüler
İSTANBUL / MUHTEŞEM YÜZYIL
Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde en başarılı olmuş dizimiz Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem’in anlatıldığı ‘Muhteşem Yüzyıl’. Senaryosunu geçen nisan ayında hayatını kaybeden Meral Okay’ın yazdığı dizi, Bosna Hersek, Hırvatistan, İran, Arnavutluk ve Afganistan gibi 41 ülkeye ihraç edildi, sayının 60’a yaklaşacağı öngörülüyor. ‘Muhteşem Yüzyıl’ sayesinde diğer Türk dizilerinin bölüm başı fiyatı da üçe katlandı. Bu tarihi drama dizisiyle birlikte Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında bulunan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı dünya dizi haritasında yerini buldu. Hamam, dizi yayınlandığından beri turist akınına uğruyor.

İstihdama katkı
BELFAST, İRLANDA / TAHT OYUNLARI

HBO’nun fantastik dizisi ‘Game of şrones’ Ortaçağ’da mitler üzerine kurulu büyülü bir dünyayı anlatıyor. Ülkemizde de önemli bir izleyici kitlesi kazanan dizi İrlanda, Belfast’ta geçiyor. Dizi çevresinde 17 milyon pound’luk gelir ve 800 kişilik istihdam yarattı.

Ekran başından kalkan ünlü köprüye koşuyor
KOPENHAG, DANİMARKA - MALMÖ, İSVEÇ / KÖPRÜ

Danimarka’nın TRT’si Danmarks Radio ve İsveç’in devlet televizyonu Sveriges Television’un prodüktörlüğünü yaptığı ‘şe Bridge’ dizisi, bir kadın politikacının cesedinin Oresund Köprüsü’nde bulunmasıyla başlıyor. 2011’de yayınlanmaya başlanan diziyi izleyen herkes Malmö ve Kopenhag’ı birleştiren meşhur köprüyü görmeye gidiyor.

Sherlock Holmes out Kurt Wallender in
STOKHOLM, İSVEÇ / WALLANDER

İsveç’in küçük bir kasabası olan Ystad’ın’da geçen bu İsveç polisiyesi, Kurt Wallander isimli bir dedektifin başından geçenleri anlatıyor. İsveç’in İngiltere’ye ihraç ettiği bu dizi sayesinde şu sıralar İsveç’e İngiliz akını oluştu.

Mafyanın pabucunu dama attı
SİCİLYA, İTALYA / DETEKTİF MOLTOBANO

Komiser Salvo Moltobano aslında tipik İtalyan detektif karakteri. Dizisi, Sicilya’da Vigata isimli hayali bir İtalyan kasabasında geçiyor. Dizi sayesinde Vigata’ya daha doğrusu Sicilya’ya Avustralyalı, İngiltere ve Amerika’dan pek çok ziyaretçi geliyor.

Olimpiyat ruhunu canlandırdı
NORVEÇ / LILLEHAMMER

Dizi, eski bir Amerikan mafya üyesi olan şe Fixer lakaplı Frank Tagliano’nun Norveç, Lillehammer’a yerleşip hayatını tekrar kurmasını konu alıyor. Frank Tagliano’nun, kışların çok sert geçtiği Lillehammer’ı seçmesindeki sebepse Lillehammer’da gerçekleştirilen 1994 Kış Olimpiyatları. ABD ve İsrail’de de gösterilen dizi Norveç’in kış turizmini olumlu etkiliyor.

 

False