GeriSeyahat İnebolu’nun turizm atağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İnebolu’nun turizm atağı

İnebolu’nun turizm atağı

Doğduğu yere katkıda bulunmak isteyen 68 İnebolulu biraraya gelerek, yöreyi daha iyi tanıtmak için İnebolu Yatırım Şirketi’ni kurdu. İlk icraat olarak, mülkü belediyeye ve özel idareye ait olan Yakamoz Tatil Köyü’nü kuran ortaklar, Karadeniz bölgesinde kısa süren yaz turizmini, kış sezonuna da yaymayı amaçlıyorlar.

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinin ilk adı İonopolis. Kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Boyranaltı mahallesindeki kale kalıntılarından ilk defa buraya kurulduğu anlaşılıyor. İnebolu’nun Kurtuluş Savaşı’ndaki önemi de büyük. Anadolu’ya silah ve cephaneler İnebolu üzerinde ulaşmış. İnebolu Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka Devrimi’ni duyurduğu, İstiklal Madalyalı tek ilçe olma özelliğine de sahip.

Geleneksel konut mimarisiyle tipik Osmanlı kenti olma özelliklerini günümüze kadar önemli ölçüde koruyan İnebolu, antik dönemlerden başlayarak da tarih boyunca önemli bir ticaret ve liman kenti olmuş. Roma Yolu olarak adlandırılan ticaret yolu, Kurtuluş Savaşı’nda da Zafer Yolu olarak tarihe geçmiş.

İNEBOLU’DA NE YAPILIR

Manastır kalıntılarının bulunduğu Geriş Tepesi’nden adeta maket görünümündeki şehir ve doğa izlenebilir. Arkeolojik kalıntıların bulunduğu alanlar ve bölgenin en eski camii Hamidiye, bahçe ürünlerinin satıldığı pazar yerleri ve İstiklal Savaşı’nda cephanelerin taşındığı Denk Kayığı ve yat tersanesi de gezilebilir. İnebolu’nun 1890’larda "Marla" taşıyla ve kendine has aşı boyalarıyla yapılmış evleri de mutlaka görülmeli. Yeni açılan kilim dokuma atölyesi, Atatürk’ün "Bu serpusun adı şapkadır" konuşmasını yaptığı Türk Ocağı binası ziyaret edilebilir. Komşu ilçe Küre’deki mağaraları ve kanyonları gezebilir, ayrıca İnebolu’dan güneşin denizden doğuşunu ve batışını da izleyebilirsiniz. Cide ve Abana yollarındaki koylar plaj olarak kullanılıyor, ayrıca Boyranaltı plajından da denize girebiliyor. Özlüce köyünün kumsallarında çadır ve karavanla konaklanabiliyor.

İnebolu’da ne yiyeceğim, derseniz, sabah balıkçıların getirdiği günlük balıklar ve yöresel yemekler deriz. Sadece sabahları bulabileceğiniz İnebolu usulü güveci de tadabilirsiniz. İlçede Boyranaltı sahilinde bulunan Yakamoz Tatil Köyü, Öğretmenevi Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’ne bağlı uygulama otelinde ve Otel Altınöz’de konaklayabilirsiniz. Kazım’ın Lokantası ve İnebolu Gemiciler Köyü’nde Şirvanlı Sofrası’nda yöresel yemekler bulabilirsiniz.

KONAKLAMA İÇİN ÜÇ FARKLI SEÇENEK

Yakamoz Tatil Köyü’nde her bütçeye cevap verecek, deniz manzaralı, otel, apart, bungalov olmak üzere üç farklı konaklama seçeneği bulunuyor. İki kişilik otel odalarında telefon, saç kurutma makinesi, küvet, balkonda masa ve sandalye var. Apart evler iki ayrı odadan oluşuyor. Bungalovlarda mini buzdolabı, banyo, telefon ve üç adet yatak mevcut. Denize sıfır olan tatil köyü 20 bin metrekare üstüne kurulu. Yüzme havuzu, çocuk havuzu, plaj, voleybol ve basketbol sahası var. Ayrıca Kafe Mola, Rota Bar ve Kafe Dem tatil köyü içinde hizmet veriyor.

NASIL GİDİLİR?

İstanbul’dan gidenler Gerede’den-Karabük-Safranbolu-Kastamonu-Küre Dağları yolunu izleyerek yedi saatte; Ankara’dan yola çıkanlar dört saatte Çankırı-Ilgaz-Kastamonu üzerinden İnebolu’ya ulaşabilir.
False