GeriSeyahat Günün Mekánları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Günün Mekánları

Günün Mekánları

Hafif kol börekleri

Kadıköy'deki Beşiktaş iskelesi yönünden çarşıya girip kiliseden sonraki sokaktan sola saptığınızda, sağda Gül Börek Evi çıkıyor karşınıza. 1.5 ay önce açılan bu iki katlı mekánın alt katında 11, üst katında 6 masa bulunuyor. Üst kat kafe gibi; alt katsa daha çok börek, tatlı atıştırmak için kullanılıyor.

Gül Börek Evi'nin sahipleri bugünlerde diyet börek hazırlığı içindeler. Yakında Laz böreğini, tatlı bir börek çeşidini de listelerine katmak istiyorlar. Fatih, Fenerbahçe, Bostancı, Bahariye, Çapa gibi çeşitli semtlerde şubeleri var. Kıymalı, mantarlı ve sosisli, ıspanaklı böreklerin yanı sıra kol börekleri açma yufkadan yapılma. Peynirli, kıymalı, patatesli börek çeşitleri de bulunuyor. Böreğin porsiyonu 600, mantınınsa 900 bin. Tatlı çeşitleri olarak karşımıza saray sarması, şöbiyet, fıstıklı baklava çıkıyor. Cevizli baklavanın kilosu 3 milyon. Bardakta çay 150, neskafe 300 bin. Kurabiyeler ev yapımı. Diyet elmalı turta ve un kurbiyesi bulunabiliyor. Sabahları süt veriliyor. Ayrıca sahlep de çıkıyor. Börekler sıcak ve yağsız ya da çok az yağlı. Kol börekleri çok hafif. 09.00 - 19.00 saatleri arası evlere ve işyerlerine servis veriliyor. Ramazan'da çorba, börek, tatlı ve içecekten oluşan iftar mönüsü 1 milyon 250 bine sunulacak.

Gül Börek Evi, Güneşlibahçe Sok. 9, Kadıköy Çarşısı. Tel: (0216) 414 75 01

Halepli ustadan Halep tatlıları

Ethem Efendi Caddesi'ne minibüs yolundan girip yürüdüğünüzde küçük bir köprüden, tren yolunun üstünden geçiyorsunuz. İlerde sağda, tavukçu ve manav arasında küçük, dar, uzun bir dükkán yer alıyor. Girişte 'Şamtat' yazıyor. Burada çay ve neskafe servisi eşliğinde Halep usulü tatlılar satılıyor.

1.5 ay önce açılmış. Sahibi Mustafa Çil, Halep işi tatlılardan bahsederken şunları söylüyor: ‘‘Mersin'de bülbülyuvasını genellikle küçük kızlar yapıyor. Nedeni de onların ellerinin ufak, parmaklarının ince olması. Böylece kadayıfları çok küçük sarabilmeleri mümkün oluyor.''

Dükkánda sadece satış yapılıyor. İmalathaneleri Gaziantep'te. Usta Halep'ten geliyor, 20-25 gün kalıyor, sonra üç-beş günlüğüne tekrar Halep'e gidiyor. İmalathanede ayrıca baklava ustası da var. Sadece bülbülyuvası yapmak için üç hanım çalışıyor. Tüm tatlılarda Halep'ten gelen Fransız tereyağı kullanılıyor. Tatlılar kalın jelatinlerle özel olarak paketlenerek Antep'ten buraya tepsilerde geliyor.

Tatlılarda kıvamın önemli olduğunu vurguluyor Çil ve kıvamı tutturmak için malzemede bal kullanıldığını belirtiyor. Böylece tatlı, oda sıcaklığında üç hafta şekerlenmeden kalabiliyor. Kilo fiyatları 5.5 ile 3 milyon arası değişen tatlıların en büyük özelliği hafiflikleri. Şamtat'ın Bostancı'da da şubesi var, iki hafta içinde Yeşilyurt'ta da bir şube açmayı planlıyorlar.

Düğün, nişan, mevlit gibi törenler için tepsi siparişi alan Şamtat, her gün sabah dokuzdan geceyarısına kadar açık.

Şamtat, Ethem Efendi Cad. 23, Erenköy. Tel: (0216) 302 84 19

False