GeriSeyahat Gümeli’nin anıt porsuk ağacı 1600’üncü yaşını kutluyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gümeli’nin anıt porsuk ağacı 1600’üncü yaşını kutluyor

Gümeli’nin anıt porsuk ağacı 1600’üncü yaşını kutluyor

Türkiye’nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki Gümeli Ormanı, 1600 ve 1000 yaşındaki iki porsuk ağacı ve doğa güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor.

Gümeli Ormanı, Zonguldak merkezinin batısında, Düzce il sınırı yakınlarında. Sahilden yaklaşık 50 kilometre içerideki orman, 1600 metre yükseklikteki Karatepe’nin çevresini kaplıyor. Gümeli beldesinin merkezinden karayoluyla ulaşılıyor. Dağ yolu sona erdiğinde ziyaretçileri, yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran, ağaçlar arasından akan şelalelerin süslediği Türkiye’nin 105’inci tabiat anıtı karşılıyor.

Ormanın genişliği 255 hektar. Karadeniz’in nemli iklimi sayesinde florası son derece zengin. Kayın, gürgen, porsuk, köknar, karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne ağaçlarının yanı sıra ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ormanda geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş, kartal gibi canlıları gözlemlemek mümkün.

PATİKADAN YAYLAYA YÜRÜYÜN

Asırlık ağaçlarla kaplı ormanın derinliklerinde, iki mucizevi tabiat anıtı tüm canlılığıyla ayakta. Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından iki porsuk sizi bekliyor. 1600 yaşındakinin gövde çapı 2 metre 93 santimetre. Gövde çevresi 9,20 ve uzunluğu 25 metre. 1000 yaşında olduğu tespit edilen diğerinin gövde çapı 2 metre 55 santimetre, gövde çevresi 8 ve uzunluğu 20 metre.

Ağaçlara orman girişinden başlayan ve yukarıdaki yaylalara bağlanan yoldan ulaşılıyor. Yaylalar kış boyunca kullanılmadığından, yolun bazı bölümleri ilkbahar aylarında kar ve heyelan nedeniyle geçişe izin vermiyor. Bu nedenle yürümek en iyi çözüm. Yeşilin her tonunun görülebileceği bir güzergahtan geçen, yaklaşık 1.5 saatlik yürüyüşten sonra, üzerlerine plaket çakılı anıt ağaçlar çıkıyor karşınıza.

EKOLOJİK TURİZM BAŞLATILACAK

İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarını bünyesinde barındıran Gümeli Ormanı’nı bir saklı cennet olarak tanımlıyor. Uzun’un verdiği bilgiye göre, "Tabiat anıtı" ilan edilmesi, Gümeli Ormanı’nın yakın gelecekte eko turizmde, ekolojik araştırmalarda önemli bir merkez haline gelmesini sağlayacak. Yatırım programına alınan bölge için yönetim planı hazırlanacak, tanıtım ünitesi kurulacak, çevreye tabelalar yerleştirilecek.

"Biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir alan. Doğa bilimciler açısından iyi bir laboratuvar olacaktır. Bilmediğimiz biyolojik çeşitlilikler de araştırıp bulunabilecek. 1600 yıllık ağacımız, başta iklim incelemeleri olmak üzere birçok bilimsel çalışmaya kaynak olabilir. Eko turizm açısından da genel anlamda turizm canlılığı getirecektir. Kentteki festival ve şenliklerde bu bölgeye geziler düzenlenmesi, doğa hayranlarının yürüyüşler yapması, tabiat anıtına turist ilgisini fazlalaştıracaktır. Bizim de bu açıdan alanı koruma sorumluluğumuz arttı. Ağaçların her bir dalını, yaprağını büyüğümüzün elini öper gibi öpmeli ve korumalıyız. Bunca yıl direnmiş ve ayakta kalmayı başarmışlar. Bu heyecanı paylaşabilmekten çok mutluyuz."
False