Derleyen: Cemile GELGEÇ / Fotoğraflar: Pixabay, İstock, Alamy
Yapılan araştırma şok etkisi yarattı! Denisovan DNA'sına rastlandı hatta...
DNA’mızın yüzde 8 ‘inin Asya’daki Homo Sapiens ve Neandertallerle birlikte yaşan Denisovanlardan geldiğini biliyor muydunuz?
Denisovalılar kimdi?
2010 yılında Rus bilim insanları, Güney ve Orta Sibirya’nın Altay Dağları’nda bulunan Denisova Mağarası’nda kazılarına devam ediyorlardı. Yapılan kazılarda, 76.200 ile 51.600 yıl öncesine ait, bir çocuğun minik parmak kemiği bulundu.
2019 yılına kadar, Denisova Mağarası’nda beş farklı Denisovanın örnekleri bulundu. Daha sonra, Lanzhou Üniversitesi'ndeki bilim adamları, üniversitenin 2010'dan beri koleksiyonunun bir parçası olan bir çene kemiğini inceledi.
Tibet Platosu'nda bulunan Baishiya Mağarası, deniz seviyesinden 10.760 fit (3.280 m) yükseklikte yer alırken, Denisova Mağarası deniz seviyesinden sadece 2.296 fit (700 m) yüksekte bulunuyor. Baishiya Mağarası'ndan alınan ve Arizona Eyalet Üniversitesi'nde (ASU) incelenen toprak örnekleri, Denisovanların mağarayı 45.000 yıl öncesine kadar işgal etmiş olabileceğini gösteriyor. Bu tarih önemli çünkü bu, Denisovalılarla modern insanların aynı zamanda Orta Asya'da yan yana yaşadıkları anlamına geliyor.
Bizim farklı bir versiyonumuz
Denisovalılar ve Neandertaller, modern insanlardan yaklaşık 804.000, birbirlerinden ise 640.000 yıl önce ayrıldılar.
Homo sapiens'in yalnızca Afrika'da mı evrimleştiği yoksa evrimimizin Asya'da mı devam ettiği konusundaki tartışmaya katkıda bulunuyor.
Denisovalılar aramızda
Denisovalıların modern insanlarla birleştiği, Tibet Platosu'nda yaşayan modern Sherpa’lar tarafından doğrulandı. Ayrıca, Amerika’da yapılan araştırmalarda ise Avustralya ve Melanezya'daki popülasyonlarda Denisovan DNA'sının izlerine rastlandı. Bu da Denisovanların aramızda olabileceği ihtimalini artırıyor.
Ayrıca bulunan “Denny” adını verdikleri kemik örneklerinin, genç bir kadına ait olduğu, babasının Denisovan ve annesinin Neandertal olduğu açıklandı.
Hayalet homininler
Afrikalılar dışında, dünya nüfusunun DNA'sının yaklaşık yüzde 2,8'i Neandertallerden geliyor. Bununla birlikte, bilim insanları, Avrupalıların, Asyalıların, Neandertallerin ve Denisovalıların genomlarını analiz ettiklerinde, son ikisinin Homo sapiens'ten yaklaşık 2 milyon yıl önce ayrılmış olan süper arkaik bir "hayalet hominin" ile birleşmiş olduğu sonucuna vardılar.
Adaylar arasında Homo erectus ve Homo heidelbergensis bulunmuyor ve bu birleşme 600.000 yıl öncesine kadar uzanmış olabilir. Flores Adası’nda yaşayanların DNA'sında ve Liang Bua Mağarası yakınlarında yaşayan kısa boylu insanların DNA'sının dışında bir "hayalet hominin" bulunuyor.