Ateş EVİRGEN
Sualtı sürpriz dolu / Galapagos'ta dalış
Yedi okyanus akıntısının kesiştiği Galapagos’ta deniz baş döndürecek canlı zenginliğine sahip. Sığlık ve mercan kayalıklarında rengârenk tropik balıklar, derin sularda ise manta, katil balina, barracuda gibi büyük canlılar gözlemlenebiliyor. Görüş koşulları ve akıntılardaki değişim nedeniyle Galapagos’ta dalış sadece deneyimli, ileri derecede bröveli dalgıçlara öneriliyor.
Bu güne kadar dalış için gittiğim ülkelerde öncelikle sualtı yaşamı ile ilgilendim ve sualtında çekeceğim fotoğraflara odaklandım. Ama, Galapagos’u gördüğümde, bu düşüncelerimde, planlarımda bu kadar çelişki yaşayacağımı düşünememiştim. Çünkü, görmeyi amaçladığım köpekbalıklarını, denizkaplumbağalarını, barakudaları, mantaları, okyanus resif balıklarını ve diğerlerini Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan pek çok bölgede görebilirdim ama ekvator kuşağında olup da karaya çıktığımda bu kadar farklı bir habitatla karşılaştığım başka yer olmamıştı.
Kumlar üzerinde yatan denizaslanları, devamlı üzerimizde uçan kahverengi pelikanlar, mavi ayaklı martılar, kıyıdaki volkanik kayalıklarda alg ve yosunlarla beslenen deniz iguanaları, her bir bacağı kendi kol boyum ve kalınlığı ile boy ölçüşebilecek dev kaplumbağalar! Bunlar dünyanın başka herhangi bir yerinde göremeyeceğimiz farklı canlılardı.
Bunun yanında ekvator çizgisinin geçtiği denizler, o bölgelerin sunduğu farklılıklar biz sualtı fotoğrafçılarına yabancı değildir.Ancak ekvator çizgisi, Galapagos Adaları’nın tam üzerinden geçmesine rağmen, bu bölge deniz seviyesinde aynı çizgi üzerinde bulunan hiçbir kara parçasına benzemiyor. Buna paralel sualtı yaşamı da dalgıçların gözdesi Indo-Pasifik kuşağından çok farklı.
Bunun yanında ekvator çizgisinin geçtiği denizler, o bölgelerin sunduğu farklılıklar biz sualtı fotoğrafçılarına yabancı değildir.
Tamamen volkanik yapıdaki adalar 5 milyon yıl önce oluşmuş. Jeolojik gelişme halen sürüyor. Galapagos, dünyanın en fazla aktif volkanını barındıran okyanus bölgelerinin başında geliyor. Sualtında da dip yapısı, sanki birkaç ay önce yeryüzüne fışkırmış lavların donup kaldığı bir görüntüde. Belki renkli değil ama buna karşılık bu denizler son derece zengin bir yaşamı barındırıyor.
Galapagos’a dalış amacıyla gidiyorsanız en doğrusu haftalık tekneler (Liveboard). Bu şekilde adaların kuzeyinde , hatta Kuzey Yarımküre’de kalan ‘Wolf’ ve ‘Darwin’ adalarına ulaşılabilir ve hâlâ el değmemiş bir sualtı yaşamı ile karşılaşılır.
Dalışlar başlangıç seviyesindeki dalgıçlara uygun değil. Su zaman zaman bulanık ve görüş seviyesi düşük. Açık deniz dalışlarında akıntılar güçlü.Bunun yanında her türlü okyanus canlısıyla karşılaşma ihtimali fazla.
Dalışlarda deniz iguanalarına dipte rastlamak biraz şansa kalmış olmakla birlikte denizaslanları çoğu zaman dalgıçların karşısına çıkar ve dans edercesine yaptıkları hareketlerle dalışlara renk katarlar.
Galapagos, sadece dalgıçlar için değil, tüm doğaseverler ve gezginler için hâlâ keşfedilmeyi bekleyen bir bölge. Her şeyden önemlisi, yüzyıllardan beri koruduğu farklı doğal yaşamını, üzerinde yaşayan insanların artan nüfusu ve zorunlu olarak turizm gelirlerini artırma çabalarına rağmen doğallığını koruyabilen nadir bölgelerden.