Aslı Ulusoy- Pannuti / asli@siradisiparisrehberi.com
Paris’in büyüleyici müzik tapınakları
Paris’in banliyölerine bağlanan kapılarından birinde iki yıl önce açılan ‘Paris Philharmonie’, şehrin gözde müzik merkezi ‘Müzik Sitesi’ ile el ele, müzikseverlerin bugünkü ve gelecekteki tapınağı olmayı başardı. İşte size müzik dolu Paris rehberi…
“Başlangıçta bu proje çok tartışılmıştı, ‘Paris şehir merkezine çok uzak, kimse gitmez’ diyorlardı. Ama biz Müzik Sitesi’nden biliyorduk ki, müzik tutkunu insanlar sadece Paris’in merkezinde oturmuyor. Paris’in banliyöleri de o insanlarla dolu!”
Kendisi de Paris Sorbonne Üniversitesi Müzikoloji mezunu, dolayısıyla bir müzik tutkunu! “Daha önce bağlı olduğumuz Paris’in prestijli konser salonu Pleyel’den buraya geçerek belli bir dinleyiciyi kaybettiğimiz kesin ama burada daha fazla ve yeni bir seyirci kazandık. Üstelik sadık bir seyirci bu, bir kez değil sürekli geliyor” diyor.
Paris Philharmonie’nin öncelikli konusu klasik, caz ve dünya müzikleri ekseninde prestijli konserler düzenlemek. Ama asıl ilginç olan hafta sonları ailelere ve çocuklara yönelik eğitici konserlerle atölyeler, aktiviteler, konferanslar… Bir aylık bebekten yetişkinlere çok sayıda atölye düzenleniyor burada. Bunlardan biri ‘Demos’ projesi. Farklı Fransız şehirlerine de yaydıkları bu projeyle bir enstrümana dokunmadan önce, konservatuvardaki gibi sayısız solfej yapmanız gerekmiyor. Tersine, seçtiğiniz enstrüman hemen elinize veriliyor.
On dakikada piyanonun tuşuna dokunmayı, keman yayıyla ses çıkarmayı öğreniyorsunuz. “Başta çıkan ses çok güzel değil muhakkak ama bir süre sonra bir melodi oluşuyor. Üstelik enstrümanı sizin gibi eline az önce almış arkadaşınızla uyum içinde çalmanız isteniyor ki bu çok güzel bir duygu yaratıyor.
Müziğe duyguyla ulaştığınız zaman bir daha bırakmıyorsunuz zaten.” Provensal’a göre çocuklarla çalışmadaki bir hoşluk da, çocukların Mozart gibi bir bestecinin yanı sıra, bir Doğu melodisine, mesela anne baba yabancıysa onların geldiği ülkenin melodilerine de aynı yatkınlıkta olup, bu melodileri söyleyebilmeleri...
Yaşanan sosyal sorunlar nedeniyle Fransa’da ‘zor mahalleler’ diye anılan, büyük şehirlerin çevresindeki kenar mahallelerde yaşayan öğrenciler, bölgelerindeki örgütler aracılığıyla bu aktivitelere ulaşıyorlar. “Hayatında tek bir klasik müzik notası duymamış çocuklar bir anda kendilerini müziğin içinde bulup enstrümanlarını ellerinden bırakmıyorlar.”
Kurumun prestijli orkestralarınca verilecek konserlerin, mesela Mozart’ın ‘Sihirli Flüt’ünün bir bölümü atölye ile çocuklara öğretiliyor. Konser sırasında şef birden seyirciler arasındaki çocuklara dönüp o bölümü onlara söyletmeye başlıyor. Böylece anne babaların da çok etkilendiği, muhteşem bir hava çıkıyor ortaya!
Fransa’da ve dünyada büyük projelere imza atan mimar Jean Nouvel’in Villette Parkı’ndaki kuşlardan esinlenerek 340 bin kuş motifiyle süslediği, güzel havalarda halka açık çatısıyla; en koyudan en parlağa kontrast yaratan grisiyle bu metal yapı için ‘21. yüzyılın mimarisi’ diyorlar. Tamamen içinde bulunduğu bitkisel çevre göz önüne alınarak tasarlanan bu yenilikçi mimarinin bir iddiası da bir konser için en ideal imkanları sunması muhakkak.
‘Büyük Salon’ olarak anılan konser salonunun duvardan kopuk, uçar gibi görünen balkonları, duvar ile balkonlar arasındaki boşluk sayesinde zirveye ulaşan akustik kalitesi, konserin klasik ya da güncel müzik olup olmamasına göre değiştirilebilen sahne ve koltuk düzeniyle Paris Philharmonie, dünya müzisyenlerinin de ilgisini çekmiş.
Tümüyle kutu içinde kutu şeklinde düzenlenen ve yüzlerce kazık üzerine oturtulan bina, dışarıdan gelebilecek her türlü ses ve titreşimden de arındırılmış. Hareketli hali sayesinde 2400 kişiden 3 bin 650 kişiye çıkarılabilen koltuk sayısı, en arkadaki seyirciyle şef arasındaki sadece 32 metrelik mesafe ve böylece sağlanan sahneye yakınlık duygusu ile yine akustik temelli tasarlanmış çok sayıdaki prova salonu da yabancı filarmonilerin dikkatinden kaçmamış.
Jean Nouvel’in, “Paris’teki Montmartre ve Buttes Chaumont tepelerine bir üçüncüsünü ekledim” dediği ve bugün Parislilerin güzel havalarda çatısına akın akın çıkıp Paris manzarasına baktığı, bir vadi gibi düzenlenmiş basamaklardan da bahçeye indiği yenilikçi yapı, bu yepyeni müzik projesinin habercisi adeta. “Eskiden çok pahalı konser salonları, kıyafet zorunluluğu vs. vardı.
Her yaşa ve duruma yönelik atölyeler çocuklar için 8, yetişkinler için 10 Euro. Konserlerde ise 10 Euro’luk yerler hep var. Böylece ortalama konser fiyatını yüzde 20 düşürmeyi de başardık.”
Bu arada belirtelim: Paris Philharmonie’deki bazı konserlerin canlı yayınlarını ya da video kayıtlarını kurumun internet sitesinden seyredebilirsiniz: www.live.philharmoniedeparis.fr