Dünyanın en özgür ruhlu kasabası: Christiania
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta bulunan özgürlüğünü ilan etmiş bir kasaba. Christiania, hippi hareketinin yükseldiği zamanlara denk gelen 1971 yılında anarşistler, sanatçılar ve hippiler tarafından terk edilmiş askeri kışlalara yerleşerek hayata geçmiş bir ütopya başlangıcı. Bu kasabanın özelliği ise kendisine ait bir hükümeti ve özgün kuralları olması.
Christiania, insanların duvarların üzerine istedikleri boyamaları yaptığı, kendi evlerini kurduğu ve kendilerine ait kanunlarla yaşadığı özgür ruhlu bir kasaba.
Christiania’nın hikâyesi insanların tel örgüleri söküp arazideki kışlaların içerisinde kendi evlerini inşa etmesiyle başlamış. Günümüzde yaklaşık 850 kişi nüfuslu ve 34 hektar alan kaplayan bir mahalle. Kendilerini diğer devletlerden ayrı tutan özgün bir bayrağı ve Løn adında bir para birimi var. Kasabaya girdiğinizde “Şuan Avrupa Birliği topraklarından ayrılıyorsunuz” yazan bir tabelayla karşılaşıyorsunuz.
Vanity Fair’e konuşan Danimarkalı girişimci bu durumu şöyle özetliyor: “Kopenhag’ı bu kasaba olmadan hayal etmek oldukça zor. Bundan sonra da hiçbir hükümet bu kasabayı kapatamaz. Eğer böyle bir şeye kalkışırlarsa binlerce insan sokağa dökülerek bunu protesto edecektir.” Hükümet ise bununla ilgili, halkın nasıl bir tepkide bulunacağını ölçmek adına yapılmış sosyal bir deney olduğunu söylüyor.
Bu kasaba toplum içinde toplum özelliği gösteriyor, örneğin Christiania’da ev satın alamıyorsunuz. Evler başvuru yaparak alınıyor. Ayrıca Christiania’nın vatandaşları vergi ödemek zorunda değiller, dar sokakları nedeniyle dışarıda araba kullanımı da yasak.
Bölge halka açık olduğundan kendi güvenlikleri için, video ve fotoğraf çekimi yapılması tavsiye edilmiyor. Bunun nedeni ise Danimarka’da yasak olan esrar satışının Christiania’da yapılıyor olması. Hatta Christiania’da üretilen esrar tüm dünyaya satılıyor ve kasaba bundan yılda 185 milyon dolar gibi oldukça yüksek bir gelir elde ediyor. Ancak kokain ve amfetamin gibi uyuşturucular ile silah bulundurmak kesinlikle yasak.