Hürriyet Seyahat Özel / Aynur Tattersall / Hürriyet Seyahat Gezgini
Bir ilki gerçekleştirdi... Yanında biftekle 27 ülke gezdi, nedeni ise…
Mesleğe kasaplıkla başlayan 36 yaşındaki kasap Ali Çetinkaya, en lezzetli etlerin yapıldığı ülkeleri tespit etmek ve hikâyelerini yazmak için 3 ay süren maceralı bir dünya turuna çıktı. Dünyada başka bir örneği olmayan seyahette Çetinkaya Arjantin’den Japonya’ya, Kore’den Brezilya’ya, Uruguay’dan Rusya’ya tam 27 ülke gezdi. Bu yolculuğu konuşmak için bir araya geldik. Çetinkaya iyi etin sırları ve seyahatinin en ilginç anılarını anlattı.
Seyahat tutkusu başka bir şey insanı bir sardı mı peşini bırakmaz. Hiç durmadan seyahat eden bir gezgin olarak benim de her turumun ayrı bir teması olur. Bir defasında ben de kişisel dönüşüm programlarının yapıldığı ülkeleri kafama takmıştım.
Otostopla denizden dünya turu yapanlardan, işi gücü bırakıp yoga kamplarının peşinden gidenlere kadar birçok değişik formatta karşımıza çıkıyor seyahatler. Şimdi pandemiden dolayı biraz askıya alınmış gibi görünse de gezginleri durdurmak imkansız.
Dünyada en iyi etin nerede olduğunu, nasıl pişirildiğini öğrenmek için Çetinkaya Arjantin’den Japonya’ya, Kore’den Brezilya’ya, Uruguay’dan Rusya’ya, İngiltere’den daha dünyanın birçok ülkesine gitmiş.
BİR SÜRE YANINDA BİFTEKLE DOLAŞTI
Hatta bir süre yıllandırmak istediği bir parça eti de yanında taşımış Çetinkaya. Moskova’da aldığı bir parça bifteği Rusya’nın birçok şehrine götürmüş. Daha sonra Kazakistan, Moğalistan derken et de dünya turunun bir parçası olmuş. Çetinkaya Japonya’ya vardığında ülke dışarıdan hiçbir et ve et ürünü kabul etmediği için ete hava alanında el koyulmuş.
Çetinkaya’nın yanından ayırmadığı et de bir süre yolculuğun bir parçası olmuş. Dünyanın en güzel çiftliklerinin ve etinin Japonya’da olduğunu söyleyen Çetinkaya, Uruguay’da gittiği dev çiftliklerden çok etkilenmiş. Wagye (Vagu) ırkının olduğu Japonya’da kalitenin bu kadar iyi olmasını hayvanların genetik olarak çok değişmemiş olmasına bağlıyor.
DÜNYADAKİ EN POPÜLER KUZULAR TÜRKİYE TRAKYA’DA
Çetinkaya dünyayı gezmiş dolaşmış ama en iyi kuzu cinsinin Trakya’da olduğunu söylüyor. Türkiye’de bitki örtüsünden kaynaklı olarak Balıkesir, Çanakkale ve Bursa’da yetişen Kıvırcık cinsi kuzuların dünyanın en iyi bakılmış cins olduğunu ifade ediyor.
URLA’DA ZEYTİN AĞAÇLARI ARASINDA LEZZET DURAĞI
Şef Çetinkaya dünyayı dolaştıktan sonra Steakhouse konseptini Ege’nin zengin mutfağı ile buluşturarak İzmir’in Urla ilçesinde 20 dönümlük Urla sahne adını taşıyan bir arazi üzerine kurulu 300 zeytin ağacının arasında bir lezzet durağı yaratmış.
ET İLE İLGİLİ DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
Lezzetli ve sağlıklı pişirmek için bu kadar yol giden Çetinkaya, bir hayvanın et kalitesini anlamak için kontrafile veya antrikot kısmına bakmanın yeterli olabileceğini söylüyor. Bir et dokusunun içerisine yağlar ne kadar ince ve dağınık yayılırsa kalitesi o kadar iyi oluyor. İşte et hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar;