21 Ekim'de Orion meteor yağmuruna hazırlanın!
Kışa yaklaştıkça Avcı Takımyıldızı geceleri doğu ufkunda tüm ihtişamıyla yükseliyor. Avcı Takımyıldızı bölgesinde 21-22 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen bu meteor yağmuru, Perseid Meteor Yağmuru kadar yoğun değil ama atmosferimize girişi muhteşem bir görüntüye sahip...
21-22 Ekim’de gerçekleşen meteor yağmuru maksimum miktarı saat başına 10-20 adet ile zirveye ulaşıyor. Güneşin etrafında 76 yılda bir tam dönüşünü gerçekleştiren Halley Kuyrukluyıldızı’nın ardında bıraktığı irili ufaklı toz parçacıkları bu meteor yağmurun oluşma sebebi.
Dünya her yıl yaklaşık olarak ekim ayında Halley Kuyrukluyıldızı’nın ardında bıraktığı toz parçacıklarının yoğun olduğu bölgeden geçer. Her sene gerçekleşen bu durum Orion Meteor Yağmuru olarak adlandırılır. Her yılın Mayıs ayında gerçekleşen Eta Aquarid Meteor Yağmuru ise Halley Kuyrukluyıldızı’nın sebep olduğu ikinci meteor yağmurudur.
21 - 22 Ekim tarihlerinde saat 23.00’den sonra doğu yönünde gökyüzünde birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde üst üste dizilmiş üç yıldız bulunur. Bu yıldızları bulduktan sonra onların batı yönüne doğru baktığınızda onlardan daha kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görürsünüz. Bu yıldız Avcı Takımyıldızı’nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır.