Fransa’nın en eski Noel pazarı Strasbourg’da
Noel geldiğinde başkent Paris’e rakip olup kafa tutan nadir Fransız şehirlerinden biridir Strasbourg. Ülkenin Almanya sınırındaki Alzas bölgesinin başkenti, rengarenk pazarıyla tüm Avrupa’yı kendine çeker. Kasımın son haftasında onlarca işçinin çalışmasıyla kurulur Strasbourg Noel Pazarı. El sanatları, yerel tatlar sergilenir. Işıklandırması, meydandaki Noel ağacıyla kıta çapında şöhrete sahiptir. Aynı dönemde belediyenin en güzel süslenmiş balkon, pencere ve vitrine ödül vermesi pazardaki masalsı atmosferi tüm şehre yayar.
Strasbourg Noel Pazarı’nın Fransa’daki meraklısı öylesine çok ki, Devlet Demir Yolları (SNCF) başta Paris olmak üzere, ülkenin birçok şehrinde en işlek caddelere astırdığı panolarla, aylardır “Strasbourg’daki Noel pazarını kaçırmayın ” reklamları yapıyor. İnternet siteleri şehre Noel pazarını görmeye gelenlerlere yönelik otel promosyonlarıyla dolup taşıyor.
SLOGANI HOŞGÖRÜ VE İNSAN SEVGİSİ
Ortaçağda 6 Aralık’ta düzenlenen ve St Nicolas adıyla anılan Strasbourg Noel Pazarı, yıllar içinde “Çocuk İsa Pazarı ” adını almış. 1570 ’ten itibaren görkemli Strasbourg Katedrali çevresinde kuruluyor. Geçmişte Noel’den birkaç gün önce kurulurmuş. Şimdilerde 26 Kasım’da açıyor kapılarını. Pazarın bugünkü boyutlarına ulaşması 1990 ’ı bulmuş. 300 kulübe ile 12 meydanda gerçekleştirilen pazar, bugün neredeyse bütün şehri kaplıyor. Baharatlar, tarçın, sıcak şarap ve Alzas ’a özgü Noel bisküvisi “bredle” kokularının birbirine karıştığı pazar yeri, Noel süslemeleri, Hz. İsa ’nın doğumunu sahneleyen heykel enstelasyonları, çeşit çeşit seramikler, masa örtüleri, dekorasyon objeleri ve el yapımı oyuncaklarla binbir renge bürünüyor. Şehirde ayrıca 20 yıldır “Noel’in başkenti Strasbourg ” sloganıyla yüzlerce gösteri gerçekleştiriliyor: Kiliselerde konserler, sergiler, dayanışma faaliyetleri düzenleniyor. Zaten buradaki Noel pazarının sloganı en baştan itibaren “hoşgörü ve insanseverlik ” olmuş.
Strasbourg Noel Pazarı ’nın en büyük özelliği çok iyi ışıklandırılmış bir şehirde gerçekleştirilmesi. Akşamın inişiyle rengarenk ve büyülü bir atmosfere dönüşen kentin vitrinleri, sokakları, meydanları ışıl ışıl. Strasbourg ’un “Avrupa’nın en iyi ışıklandırılmış şehri ” unvanını taşıması boşuna değil yani. 31 Aralık’ta kapanan pazarın gözdesi ise, her yıl yaklaşık 30 metrelik bir çam ağacının süslenmesiyle hazırlanan ve Kleber Meydanı’na dikilen Noel ağacı. Bu, Avrupa ’nın Noel için süslenmiş tek doğal ağacı.
YILIN KONUĞU İSVİÇRE
Her yıl farklı bir ülkeyi davet eden Strasbourg Noel Pazarı’nın bu yılki konuğu İsviçre. Gutenberg Meydanı ’nda yer alacak programda, İsviçre’nin farklı kantonları üzerine sergiler, konserler, folklorik danslar ile geleneksel tatlar ve zanaat ürünleri var.
St. Thomas Meydanı ise çocuklara ayrılmış. 2009 ’dan beri “çocuk köyü” başlığıyla yapılan etkinlikte Noel gösterilerine, masal okumanın yanı sıra, eğlenceli ve pedagojik her türlü aktiviteye yer veriliyor. Bir paten pisti de dahil bu köye. Pistin yeri ise Chateau Meydanı. Gutenberg sayesinde basım faaliyetinin beşiği olan Strasbourg pazarında kitaplara da yer var. Kitapçılar ve koleksiyonerler Starzburg ile dahil olduğu Alzas bölgesi ve buralardaki Noel geleneğine adanmış en güzel eserlerini, kartpostal ve antika gravürlerini sergiliyor.
ÜCRETSİZ 50 KONSER, GÖSTERİ
Pazar yeri, çam ağacının dibinde ve şehrin başta katedrali olmak üzere bütün şapel ve kiliselerinde verilen konserlerle iyice renkleniyor. Orkestralar, korolar, gospeller Noel şarkıları ve müzikleri ile canlandırıyor şehri. Bu yıl 50 kadar konser ve gösteri var, çoğu ücretsiz. Katedralde bir konsere giderseniz, 18’inci yüzyıl tarihli Napoli işi kreşleri kaçırmayın. Ayrıca katedralde 17’nci yüzyıl tarihli ve Meryem Ana ’nın hayatından sahneler sunan eşsiz 14 halı sergileniyor, mutlaka görün! Alzas tatlarını merak ediyorsanız Meuniers Meydanı ’ndaki “Alzaslı Küçük Üreticiler ”ce hazırlanan standlara uğrayın, Austerlitz Meydanı ’ndaki “Bredle Pazarı ”nı da sakın gözden kaçırmayın. Bölgede sadece Noel döneminde hazırlanan bu bisküviler mutlaka denenmesi gereken tatlardan.
Bu arada belirtelim: Strasbourg Noel Pazarı, belediyenin açtığı “Pencereler ve vitrinler şenlikte ” başlıklı yarışmayla bu yıl daha da renkli! 8 Ocak ’a kadar sürecek yarışmada 2011 Noel ’i için en iyi süslenmiş pencere, balkon, ev cephesi ile vitrin sahiplerine ödüller dağıtılacak. Yarışmanın katılımcıları tabii ki Strasbourg ve çevresindeki mahallelerde oturanlarla, şehir merkezindeki esnaflar...
FRANKOFONLARA ÖZEL TURLAR
- Strasbourg Turizm Ofisi, Noel pazarını görmeye giden ziyaretçilerini konferanslı turlarıyla ağırlıyor. Turlar ofisin katedral meydanındaki bürosu önünden başlıyor (17, Place de la Cathedrale). Biletler yetişkinlere 6,80, çocuklara 3,40 Euro.
- Noel parkuru: Alzas bölgesi, özelde Strasbourg’un Noel geleneklerini öğrenmek için iyi bir fırsat. Noel’in yanı sıra mutfak gelenekleri, baharatlı ekmek, kaz ciğeri ezmesi, geleneksel el sanatlarına kadar birçok konu anekdotlarla anlatılıyor. (17 Aralık’a kadar her cumartesi saat 16.30’da.)
- Gece turu: Avrupa’nın en iyi ışıklandırılmış şehrinde gecenin büyüsüyle tanışacaksınız. (23, 30 Aralık, saat 18.30’da.)
- Katedral ve eski şehir: Aralık boyunca her gün Strasbourg Katedrali ile Grande-Ile’in merkezindeki sıradışı sokaklarda bir tur düzenleniyor. Saat 15.00’te başlıyor, cumartesi saat 16.30’da ek tur mevcut.
MÜZELER HAREKETLENDİ
- Alzas Müzesi: 30 Aralık’a kadar cuma, cumartesi ve pazar saat 18.00-20.00 arası bedava Noel turları sunuyor. Amaç geçmişin Noellerini anlatmak.
- Ruhların Avrupa’sı ve gizemin büyüsü (1750-1950): Strasbourg Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’nde açılan sergide 25 ülkeden gelen 500 eser, 150 bilimsel obje ve 150 kitap ile yüzlerce doküman çerçevesinde, Avrupa’daki sanatçı, düşünür ve bilim adamlarının gizemin büyüsüne nasıl kapıldığı anlatılıyor. Kentte bugüne kadar açılan en önemli sergi... 12 Şubat’a kadar sürüyor.