GeriSeyahat Focus yine dopdolu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Focus yine dopdolu

Focus yine dopdolu

Focus'un bu sayısı yine dopdolu. Bu haftaki konular Antik Sırlar, İşte Çılgun Türkler ve Kuş gribi bilgilendirme broşürü.

İşte O Çılgın Türkler

Kurtuluş Savaşı, dünyadaki en meşru, en haklı ve en kutsal savaşlardan biri. Kazanılan zafer üzerine bugüne kadar çok söz edildi. Peki Kurtuluş Savaşı eskilerde mi kaldı? Cumhuriyetin 82. yılında, bu ülkenin verdiği bağımsızlık kavvgasını konu alan bir eser 160. baskısını yapıyor ve yüzbinlerce insan tarafından gözyaşları arasında okunuyorsa bu sorunun cevabı çok net: Hayır! Kaıdınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlıyısıyla, gücünü Anadolu topraklarından alan bir ulusun adsız kahramanlar albümünden insan manzaraları. Turgut Özakman'ın danışmanlığında, resimleriyle, öyküleriyle, biyografileriyle bir destanın adsız kahramanları... İşte dosyada yer alan öykülerden biri...

"Bölükten geri kalan budur komutanım!"

Porsuk Çayı'nın kuzey kıyısındaki bir patikada 40 kişi yürüyordu. Çoğunun ayağı çıplak, bazılarının ayakları çuvalla, çaputlarla sarılıydı. Aralarındaki yaralılara arkadaşları destek olmaya çalışıyorlardı. Bunlar, 10-25 Temmuz 1921 arasındaki Kütahya-Eskişehir savaşlarında yarılan cepheden kopan askerlerdi. Düşe kalka, dövüşe dövüşe birliklerini bulmak için cephe gerisine ulaşmaya çalışıyorlardı.

Aniden ortaya çıkan bir süvari birliği, grubu çevirdi. Asker kaçaklarının peşinde olan süvari yüzbaşısının sesi çok sertti:

"Hangi birliktensiniz?"
"4. tümen, 55. Alay, 3. Tabur 1. Bölük'teniz komutanım."
"Bölüğün geri kalanı nerede?"
"Geri kalan biziz komutanım!"
"Nereye gidiyorsunuz?"
"Duyduk ki ordu Sakarya ötesine çekiliyormuş. Alayımızı aramaya gidiyoruz."
Yüzbaşı sevindi. Bunlar, silahlarının şerefini sonuna kadar korumaya kararlı sahici askerlerdi: "Şu tepenin ardında suyu bol küçük bir köy var. Orada dinlenin. Sonra doğuya yürüyüp Sakarya'yı aşın. Ama birliği köye bu haliyle sokma. Halkı üzmeyin. Anladın mı asker?"
"Evet komutanım. Köye belimiz kırılmamış gibi gireceğiz. Baş üstüne!"
Süvariler dörtnala uzaklaşırken çavuş birliğe döndü: "Duydunuz. Halka teftiş vereceğiz. Ona göre. Sıraya girin, çabuk olun, çabuuuk. Hazır ol! Arş!" Perişan Mehmetçikler ayaklarını sürüyerek yürümeye koyuldular. Çavuş birden dellendi; "Bu ne biçim yürüyüş? Başınızı kaldırın, canlı yürüyün. Haydi hep beraber...
Annem beni yetiştirdi, bu ellere yolladı

/images/100/0x0/55ea43acf018fbb8f874c831

Al sancağı teslim etti, Allaha ısmarladı..."
Çavuşun başlattığı, yavaş yavaş tüm Mehmetçiklerin katıldığı bir marş yükselmeye başladı bozkırın ortasında. Sanki çıplak ayaklı, yaralı ve bir muharebeyi kaybetmiş olanlar onlar değildi. Çınarlı köyüne sefil ve bitkin görünüşlerine hiç uymayan bir çalımla girdiler. Süvari yüzbaşısının gözü arkada kalmayacaktı...

 


Ayrıca Focus'tan iki ek birden

Kuş gribi bilgilendirme broşürü

Canlılar dünyası, tarih boyunca virüslere ve salgınlara karşı hep savunmasız oldu. Son yılların korkutucu salgını ise kuş gribi. Kuş gribi ile ilgili bilimsel tanımlamalar, aşı araştırmaları, korunma önlemleri, günlük yaşamda ihtiyaç duyduğumuz tüm bilgiler bu broşürde toplandı.

Antik Sırlar

Çatalhöyük'ün kadınları ve erkekleri, Buz Adam Ötzi ile ilgili son bulgular, Eski mısır'da günlük yaşam, Zimbabve'nin acı mirası, Kızılderililer'in hüzünlü öyküleri... Bu kitapçıkta insanlık mirasını şekillendiren olguların en önemlileri yer alıyor. Uygarlıklar dünyasına hoş geldiniz...

AVRUPA VE ASYA

Buz Adam Ötzi: Yeniden...
Buz Adam'ın evi neredeydi ve öldüğünde dağın o kadar yüksek noktasında ne arıyordu? Yeni araştırmalar sağlam veriler sağlıyor.
Kayıp uygarlığın keşfi: İndus
Bir zamanlar Mezopotamya, Mısır ve Çin'le birlikte en büyük uygarlık kabul edilen İndus'un sırları bir bir açığa çıkıyor.
Çatalhöyük'te kadınlar ve erkekler
Çatalhöyük, bugünün dünyasına, tarımcı ilkel toplumlarda kadınla erkeğin rollerine ilişkin pek çok ipucu veriyor.

AFRİKA VE ORTADOĞU

Eski Mısır'da günlük yaşam
Eski Mısır'da, Deyr el-Medina olarak bilinen köyde yaşayanlar günlük işlerini olağanüstü bir dille betimliyorlardı.
Mezopotamya kentlerinde güç dağılımı

Maşkan-şapir, belki de yerel yönetimlerin ilk örneğiydi. Kalıntılar, ilk kent toplumlarında güç dağılımı hakkında bilinenlere meydan okuyor…

Büyük Zimbabve'nin acı mirası

Eski Şona kenti, her zaman için Afrika tarihi ve mirası konusundaki üzüntü veren tartışmaların ana teması oldu.

Nabada'da ölüm ve yaşam

Kuzey Suriye'deki Nabada metropolü zengin kültürüyle, Mezopotamya'nın efsaneleşmiş güney uygarlıklarından geri kalmıyordu.


AMERİKA

Orta Sicán'ın eşsiz metal eşyaları
Tarihi İnka uygarlığından daha eskiye dayanan Peru kültüründe altın ve öteki değerli madenlerden yapılmış eşyalar hayret uyandırıyor.
Aztek İmparatorluğu'nda yaşam
Son yıllarda elde edilen bulgular, Azteklerde sıradan halkın sanılandan daha zengin ve karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor.
La Florida'nın kemikleri
Avrupalıların 16. yüzyılın başından itibaren yeni kıtaya gelişleri, Amerikanın yerli halkının, yani Kızılderililerin yaşantısını nasıl değiştirdi?

False