Finlandiya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Finlandiya'da uzun süreli kalmak ve yaşamak isteyenler, oturma iznine ihtiyaç duymaktadır. Alınacak oturma izni ile birlikte Finlandiya'da yaşama, çalışma, sağlık ve eğitim gibi haklar elde edilmektedir. Daha kısa süreli kalmak isteyenler, aile ziyareti vizesi veya turist vizesine yönelmektedir. Peki, Finlandiya oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır? İşte, tüm detaylar.
Finlandiya oturma izni başvurusu, farklı gerekçeler nedeniyle yapılmaktadır. İşveren ile iş sözleşmesi imzalayanlar, girişimcilik faaliyetlerinde bulunacak olanlar, Finlandiya üniversitelerinde eğitim alacak olanlar ve aile birleşiminde bulunanlar, oturum iznine ihtiyaç duymaktadır. Oturma izni kalıcı olabildiği gibi geçici süreli olabilmektedir.
Finlandiya Oturma İzni Nasıl Alınır?
Finlandiya oturum izni almak isteyenler, şahsen veya online bir şekilde başvuru yapabilmektedir. Şahsen başvuru yapacak olanlar, Finlandiya başvuru ofislerine gitmektedir. Oturum izni almak için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İlk aşamada geçici bir süre ile verilen oturum izni, daha sonra kalıcı oturum iznine dönüştürülebilmektedir. Finlandiya oturum izni alacak olanların mutlaka geçerli bir sebebi olması gerekmektedir.
Mesleki durum ve seyahat amacına uygun olarak evraklar hazırlandıktan sonra Finlandiya Göçmenlik Merkezi tarafından başvurular değerlendirilmektedir. Başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmadığı durumlarda, gecikme gibi sorunlar yaşanmaktadır. Kimi zaman temel evraklar haricinde ek evraklar talep edilebilmektedir. Oturum izni başvuru sonucu e-posta veya mesaj ile açıklanmaktadır.
Finlandiya Oturum İzni Şartları Nelerdir?
Finlandiya'da yaşam şartları son derece iyi olduğundan, daha iyi yaşama sahip olmak isteyenler oturum izni başvurusunda bulunmaktadır. Oturum izni için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Oturum izni şartları arasında başvuru formu, son derece önemli olmaktadır. Başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması, vize reddine sebebiyet vermektedir.
Finlandiya'da yaşayan aile bireylerine sahip olanlar, rahatlıkla oturum izni almaktadır. Çalışma veya eğitim gibi durumlarda da oturum izni verilmektedir. Geçerli pasaporta sahip olunması, kişinin Finlandiya giriş yasağının bulunmaması, başvuru yapmak için gerekli belgelere sahip olunması ve toplum sağlığına tehdit oluşturmamak, aranan şartlar arasında yer almaktadır. Oturum izni alan kişiler, parmak izi ibrazı ve kimlik ispatında bulunmaktadır.
Finlandiya Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Finlandiya oturum izni başvuru formunu doldururken Fince, İngilizce veya İsveççe dilleri kullanılabilmektedir. Schengen ülkesi vatandaşı olanların oturum iznine ihtiyaçları olmamaktadır. Başvurunun olumlu bir şekilde sonuçlanması için kişinin dil bilgisi olması gerekmektedir. Finlandiya temsilciliklerinden alınacak randevu ile oturum izni başvurusu yapılabilmektedir.
Eksiksiz ve güncel olan oturum izni belgeleri, randevu gününde Finlandiya temsilciliklerine teslim edilmektedir. Belgelerin yıpranmış ve eski olmaması gerekmektedir. Başvuru nedenine uygun davetiye sunan kişiler, oturum izni alırken zorluk yaşamamaktadır. Kalıcı oturum izni almak isteyenlerin en az 4 yıl Finlandiya'da ikamet etmiş olmaları gerekmektedir. Finlandiya oturma izni başvurularında karar yetkisi tamamen Türkiye'de bulunan Finlandiya temsilciliklerinde olmaktadır.