Evleriyle meşhur ilçe: Safranbolu
Bozulmamış tarihi dokusu, kendine özgü mimarisiyle büyüleyici bir atmosfere sahip olan UNESCO koruması altındaki Safranbolu keşfedilmeyi bekliyor. İşte Safranbolu gezi rehberi...
Tarihi değerleri, yaşam tarzı, sokakları ve birbirinden şirin evleri ile Safranbolu Karadeniz'in en turistik ilçelerinden biri. Karabük şehrine bağlı olan bu güzel belde, İstanbul'dan yaklaşık 400 kilometrelik bir mesafeye sahip. Gezilecek yerlerin çokluğu bakımından müze kent olarak anılan Safranbolu, 1994 yılında Unesco Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilmiş bir ilçe.
Gelenek ve göreneklerinin yanında konakları ve tarihi evleriyle her yıl pek çok turistin en çok ziyaret ettiği lokasyonlar arasında bulunan Safranbolu, günübirlik ziyaretlerin yanı sıra hafta sonu tatilleri için de iyi tercihlerden biri olabilir. Tarihi çarşılarından hediyelik eşyalar alabileceğiniz ilçe merkezinin yanında beldenin etrafında gezilip görülecek pek çok doğal güzellik bulunuyor.
1. Kristal Teras
Yerden yaklaşık 70 metre yükseklikte yer alan Kristal Teras, dayanıklı kristal camdan inşa edilmiş bir yapı. 75 tona kadar ağırlık taşıyabilen bu teras uçurumun kenarında bulunduğu için üzerindeyken adrenalin dou dakikalar geçirebilirsiniz. Tokatlı Kanyonu'nu alabildiğine görebileceğiniz Kristal Teras'ta harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Kristal Teras'ın yakınında bulunan bu görkemli yapı 100 metre yüksekliğinde ve 6 kemerden oluşuyor. İncekaya Kemeri'nin altından akan Tokatlı deresini izlerken insanlar adeta huzur buluyor. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu kemerin yapılış amacı ise Safranbolu'ya su getirmekmiş. Dere kenarında yer alan yürüyüş parkuru ise doğa sporlarına düşkün olanlar için adeta bir cennet.
Bulak köyü ve Safranbolu arasında yer alan bu ünlü mağara oluşumu 200 milyon yıl öncesine dayanan sarkıt, dikit damlataş ve sütunlara ev sahipliği yapıyor. Büyüleyici bir atmosfere sahip olan mağarayı gezmek için yaklaşık 150 basamak çıkmak gerekiyor. Bu nedenle rahat ayakkabılar tercih etmeniz ve fotoğraf makinenizi yanınızda bulundurmanız şart. Safranbolu'dan mağaraya gelmek isteyenler için mağara merkezden 8 km uzaklıkta yer alıyor.
4. Cinci Han ve Hamam
1645 yılında Kazasker Hüseyin Efendi'nin yaptırdığı Cinci han kervansarayı günümüzde restore çalışmaları tamamlanarak kafe ve etkinlik merkezi olarak hayatına devam ediyor. Döneminin en ihtişamlı kervansaraylarından biri olan Cinci Han ve içindeki hamamı görmeden ve terasına çıkıp Safranbolu manzarasını izlemeden Safranbolu'dan ayrılmayın.