Son Güncelleme:
En iyi lahmacun yapan lokantalar
İçine ister sumak koyun, ister limon sıkın, ister nar ekÅŸisini deneyin. Bazen giriÅŸ yemeÄŸi, bazen ana yemek. Ama her haliyle damak tadımızın vazgeçilmezlerinden biri artık lahmacun. Lahmacun aynı zamanda Türk tipi fast food yiyeceÄŸin de baÅŸ tacı. Ama büyük kebapçıların ustalıklarıyla övündükleri yan yemeklerden biri. Jürimiz, bu hafta en iyi lahmacun yapan mekanları seçti. 10 jüri üyesinin söylediÄŸi 5'er isim sıralanınca, Türkiye'nin en iyi 10'u şöyle oluÅŸtu:ÇAÄžDAÅž ET LOKANTASILahmacunda da markaÇaÄŸdaÅŸ, sadece baklava ve kebabıyla deÄŸil lahmacunuyla da meÅŸhur. Lahmacun Özcan Lök, Harun Kaya, Sakıp Sayın, Yasin Gezgin ve Önder Sevici'nin ellerinde ÅŸekillenip taÅŸ fırında odun ateÅŸinde piÅŸiyor. ÇaÄŸdaÅŸ Et Lokantası'nın iÅŸletmecisi Burhan ÇaÄŸdaÅŸ, şöyle anlatıyor: ‘‘Yazın yeÅŸil biber, kışın sarmısak kullanırız. Sebzeler zırh ile kıyma büyüklüğünde kıyılır. Sinir ve damarlarından arındırılmış orta yaÄŸlı kıyma, kırmızı pul biber ve tuzla karıştırılır, macun dediÄŸimiz karışımı elde ederiz. Bunu sert ve ince açılmış hamurun üzerine sürdükten sonra taÅŸfırında 5-6 dakika piÅŸiririz. Sonrası malum. Ortaya müthiÅŸ bir lezzet çıkar.’’ BilindiÄŸi gibi ÇaÄŸdaÅŸ, Türkiye'nin bütün ünlülerinin ve yabancı misafirlerinin Antep ziyaretlerinde atlamadıkları bir durak. Eski Hal, Uzunçarşı No 14. Tel: 0342- 231 26 78.ÜÇLER ET LOKANTASIÜçler’in adı yetiyor61 yıldır Antep'te kebap ve lahmacundaki iddialı isimlerden biri olan Üçler'de Mehmet AktaÅŸ, Hasan DaÄŸdeviren, Sedat Yılmaz, Mehmet Karasu, Ä°brahim Halil ÇaÄŸlı ve Burhan DeÄŸer ustalıklarını gösteriyor. Lokantanın fırın ustası Mehmet AktaÅŸ, ÅŸunları anlatıyor: ‘‘Biz burada erkek koyun etinden baÅŸka et kullanmayız. 20 lahmacun için 1 kilo et, 1 kilo domates, 400 gram yeÅŸil biber, 8 demet maydanoz ve 50 gram kırmızı pul biber kullanılır. Lahmacunlar piÅŸtikten sonra kısa süreli de olsa soÄŸumasında fayda var. Tercihe baÄŸlı olarak beraberinde domates, maydanoz, yeÅŸil biber, turp ve fırında piÅŸmiÅŸ patlıcan ezmesi (söğürme) ile yenilebilir.’’ Üçler 1: Zübeyde Hanım Bul. SSK Arkası No:16/C Tel: 0342-338 18 28. Üçler 2: Nail Bilen Cad. TaÅŸdemir Ä°ÅŸ Merkezi Altı No:4 Tel: 0342-215 44 44.YÃœZEVLER KEBAPÇISIÇocuklara acısız lahmacunYüzevler Kebapçısı'nda acısız lahmacuna çocuklar bayılıyor. Büyükler için tabii acılısı da var. Lahmacun Adana, Antep usulü ve bardak altı olarak hazırlanıyor. Erkek kuzu kaburgasından hazırlanan kıymaya, beÅŸte bir oranında kuyruk yağı karıştırılıyor. Acısız lahmacun için biber kullanılmıyor. Antep usulü lahmacuna ise soÄŸan yerine sarmısak ve bol acı katılıyor. Yüzevler'i AydoÄŸdu ailesinden 7 erkek kardeÅŸ iÅŸletiyor. Sakıp Sabancı, Rahmi Koç, Hakan Şükür, Deniz Baykal, Erdal Ä°nönü, Yılmaz ErdoÄŸan, Mehmet Ali Erbil, Metin Akpınar, Banu Alkan, , Hıncal Uluç, Duygu Asena gibi ünlülerin mekanda çekilmiÅŸ fotoÄŸrafları duvarları süslüyor. Lahmacunun porsiyonu 3 milyon lira. Yedi gün gece yarısına kadar açık olan merkez ÅŸube ZiyapaÅŸa Bulvarı Yüzevler Apartmanı'nda. 0322- 454 75 13. Ä°stanbul, Göztepe'de de ÅŸubesi var. 216-355 18 80. BABA ONBAÅžILAR RESTAURANTTavuklusu bile varAdana'nın dededen toruna kebapçısı 60 yıllık Baba Onbaşılar'da Adana usulü lahmacunun harcı kıyma, soÄŸan, kabuÄŸu soyulmuÅŸ domates, maydanoz, biber salçası, toz biber, karabiber ve tuz karışımı. Antep usulü lahmacunda ise soÄŸan yerine sarmısak kullanılıyor. Tavuklu lahmacunda harca yeÅŸil biber giriyor. Lahmacun, giriÅŸ sıcağı olarak 'bardak altı' tabir edilen küçük boylarda yapılıp tadımlık olarak da sunuluyor. Baba Onbaşılar'ın bayraktarlığını ÅŸimdi torun Levent Kıyan (42) yapıyor. Lahmacunda kullanılan et kendinden yaÄŸlı; az miktarda kuyruk yağı kullanılıyor. En büyük özelliÄŸi az baharatlı olması ve hamurunun merdanesiz elde açılması. Levent Kıyan, lahmacunun kesinlikle odun fırınında piÅŸirilmesi gerektiÄŸini belirtiyor. Ãœnlülerin uÄŸrak yeri olan Baba Onbaşılar, ‘‘Emanet’’ adlı TV dizisinin bazı sahnelerine de ev sahipliÄŸi yapmış. CemalpaÅŸa mahallesi, Sular yolu Önal Apartmanı. 0322- 454 58 24 - 453 93 56.ÇİYAÄ°nce ve gevrek hamurKadıköy Çarşısı'nın içinde, biri yöresel yemekler yapan üç lokantası var Çiya'nın. Ä°nce ve gevrek hamurlu lahmacunuyla, klasik tadı sevenlere hitap ediyor. Çiya Lokantaları 12.00-22.00 arasında hizmet veriyor. Bir lahmacunu 1 milyon liraya yiyebilirsiniz. Müdavimleri arasında Erdal Ä°nönü, Cahit Berkay bulunuyor. Çiya'nın lahmacununu tadabileceÄŸiniz iki yeri bulunuyor: GüneÅŸlibahçe Sokak. No: 44 ve 48B Kadıköy. 216-330 31 90, 216-418 51 15.SET KEBAPKuzu eti kullanılıyorÄ°stanbul Birinci Levent'te hizmet veren Set Kebap'ın lahmacunu da kebabı kadar ünlü. Hülya AvÅŸar ve Selami Åžahin'in lahmacun yemek için özellikle tercih ettiÄŸi kebapçı, 11.00-23.00 arasında hizmet veriyor. Bir lahmacunun fiyatı 1 milyon 400 bin lira. SoÄŸan, domates ve maydanozun elde çekildiÄŸi lahmacunlar kuzu etiyle yapılıyor. Nispetiye Caddesi, No:13 1. Levent. 212- 264 52 66.HAMDÄ°Nar ekÅŸili, cevizli kış lahmacunuHamdi Arpacı'nın 32 yıl önce kurduÄŸu Hamdi, öğle yemeklerini 12.00-13.30, akÅŸam yemeklerini de 19.00-22.00 arasında sunuyor. Hamdi'de bir lahmacun 1 milyon 250 bin lira. Hamdi Arpacı bu mevsimde gelenlere et, soÄŸan, nar ekÅŸisi ve cevizle hazırlanan ‘‘kış lahmacunu’’nu öneriyor. Demirel, Ä°brahim Tatlıses, Bülent Ersoy müdavimleri arasında. Tahmis Caddesi Kalçın Sokak No: 17 Eminönü-Ä°stanbul 212-528 03 90.KAÅžIBEYAZAdı sahibinin lakabından geliyorAhmet Besim tarafından 1987'de kurulan Kaşıbeyaz adını sahibinin beyaz olan sol kaşından alıyor. Lokantada 11.30-24.00 arasında servis var. Evlere servis yapılmıyor. Ama kendiniz aldırabilirseniz paket yapıyorlar. Büyük lahmacun 1 milyon 750 bin, fındık lahmacun 1 milyon lira. Lahmacunlarının özelliÄŸi soÄŸansız olması. Kuzu eti, sarmısak, tuzlu pide hamurundan yapılıyor. Müdavimleri arasında Mehmet Barlas, Galatasaray takımı oyuncuları ve yöneticileri, Arto, Aydın, Emel Sayın, Muazzez Ersoy ve Seda Sayan var. Åženlikköy Çatal Sokak. No:17 Florya-Ä°stanbul. 212-663 28 90.ORA LAHMANCUNŞöhreti Japonya’ya ulaÅŸtıDoktor Ediz Baksı ve lahmacun ustası Taner Nergiz tarafından 1996'da 25 metrekarelik bir dükkanda baÅŸlayan Ora Lahmacun'un bugün iki lokantası var. Ora, Japonya'da, Türkiye ile ilgili turist rehberinde Ä°zmir'de yemek yenecek üç restorandan biri olarak gösteriliyor. Odun fırınında piÅŸirilen, 13 farklı ilden gelen 17 maddeyle hazırlanan ve ‘‘MuhteÅŸem Karışım’’ adı verilen malzemelerle yapılan lahmacunun hamuru merdaneyle açılıyor. Tik aÄŸacından yapılan ve kulaklı adı verilen özel servis tabaklarında sunulan 120 gramlık lahmacun 1 milyon 650 bin lira. Pasaport. 232- 483 36 36. Bostanlı. 232-336 06 07ÇARDAKLI KÖŞK Ä°sotlu Urfa lahmacunu1999'da kapılarını açan Çardaklı Köşk Lokantası Ömer Ertoprak'a ait. Burada lahmacun, kıyılmış et, kuru soÄŸan, Urfa isotu, domates salçası, tuz, ince kışıylı maydanoz ve karışık baharattan oluÅŸan bir ‘‘macun’’ hazırlanarak yapılıyor. Fondok lahmacun 500 bin lira, büyük lahmacun 1 milyon liraya yeniyor. Urfa'ya gelen turistler, Vali Şükrü Kocatepe, Belediye BaÅŸkanı Ahmet Bahçıvan lokantanın müşterileri arasında. Servis 11.30-22.00 saatleri arasında. Balıklıgöl arkası Tünel Çıkışı No:1. 414- 217 10 80Lahmacunda ikinci 10ARZU PÄ°DE Normal lahmacunun yarısı boyutunda lahmacunun fiyatı, 350 bin lira. Sabah 07.30-21.30 arasında açık, eve servisi var. Çarşı içi, Akay Sokak, No: 6 / A Yenipazar Aydın. 256-361 34 16.ÅžARK SOFRASI Servis saatleri 12.00-23.00. Lahmacun 1 milyon 250 bin lira, eve servis isterseniz 1.5 milyon lira. Ataköy 5. Kısım Güney Çarşısı No: 56 Ä°stanbul. 212-559 71 73.MENEKÅžE KARDEÅžLER 8.00-23.00 arası hizmet veren MenekÅŸe KardeÅŸler'de 5 lahmacundan oluÅŸan porsiyon 3 milyon. Güzelyalı Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı GiriÅŸi Seyhan Adana 322-234 35 50.ADRES 10.30-22.00 arası açık. Lahmacun 600 bin lira. Gitmeden bir saat önce haber vermek yetiyor. Paket servisi var. Organize Sanayi Bölgesi BaÅŸpınar Mevkii Gaziantep. 342-337 43 23-337 43 25.URFALI HACI MEHMET Urfa usulü lahmacun yapan lokanta 7.00-24.00 arası açık. Paket servisi var. Turan GüneÅŸ Bulvar No. 23. Ankara. 312-442 49 79.GAZÄ°ANTEPLÄ° MEHMET USTA 11.00- 21.00 arasında hizmet veriyor. Lahmacun 1.5 milyon lira. KocamustafapaÅŸa Caddesi, No: 142/1 CerrahpaÅŸa Ä°stanbul 212-588 16 06.EL SOFRASI Lahmacun 1 milyon lira. 11.30- 22.00 saatleri arasında servis var. YeniÅŸehir Emniyet Caddesi Abbas Apartmanı No: 9 Åžanlıurfa. 414-315 35 35.VALÄ°KONAÄžI Doyumluk lahmacunları 750 bin lira. 10.00-01.00 arası açık. Eve servisi var. Hamidiye Mahallesi, YeniÅŸehir Åžanlıurfa. 414-315 66 06.SAHAN BeÅŸ ÅŸubesi (Caddebostan, Acıbadem, Suadiye, Ãœmraniye Carrefour ve AtaÅŸehir) var. 11.30-24.00 arasında açık. SoÄŸansız lahmacun 1 milyon 200 bin lira. Plaj Yolu No: 21-A Caddebostan Ä°stanbul. 216-358 01 69. GÃœLÄ°ZAR Oteli, restoranı olan büyük bir konukevi. Sıra geceleri de düzenleniyor. 10.00-24.00 arası açık. Üç lahmacundan oluÅŸan porsiyon 3 milyon lira. 414-215 05 05.Gurmelerden oluÅŸan jüriKebab-Ä°stanbul kitabının yazarıİlhan EksenMutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıSemih SomerOtelci kökenli, iÅŸletmeci, Adanalı gurmeTayyar ZaimoÄŸluÇiftlik sahibi, Ä°zmirli gurmeAhmet GüzelyaÄŸdökenMimar, Gazian-tepli gurmeHasan ErsoyAnkaralı gurmeOÄŸul TürkkanUrfalı müzis-yenKazancı BedihRehberler BirliÄŸi BaÅŸkanıŞerif YenenAdanalı gurme, iÅŸadamıKazım ApaHürriyet Gazetesi Çukurova TemsilcisiSinan TanyıldızÂ