Edirne’den Ardahan’a peynir
Dünya mutfağının vazgeçilmezleri arasında önemli bir yer tutan peynir, Gastro Dergisi'ne konu oldu. Türkiye, peynir açısından çok zengin bir ülke. Emeğin ve sabrın ürünü olan peynirin yüzlerce çeşidi Türkiye'de üretiliyor. İşte size örnekler:
KAYNAMIŞ PEYNİRLER: Daha çok Güney ve Güneydoğu bölgesi. Hellim Peyniri, Antep Sıkma Peyniri, Diyarbakır Örgü Peyniri.
LOR PEYNİRİ: Ege'nin bu yumuşak ve taze peyniri Türk mutfak kültürü İtalya ve Yunanistan'la paylaşıyor. Bunun da cinsleri var. Örneğin Ayvalık Kirlihanım Loru ve Kopanisti gibi.
ÇÖMLEK TESTİ PEYNİRLERİ: Genellikle Orta Anadolu'da üretiliyor. Tulum peynirine göre daha ucuz maliyetli. Örneğin Kayseri Çömlek Peyniri, Niğde Küp Peyniri, Yozgat Çanak Peyniri.
KAŞAR PEYNİRİ: Eski kaşar, hem Kars, Erzurum, Muş gibi doğu, hem de Kırklareli, Edirne ve Kocaeli gibi batı illerinde üretiliyor. Kırklareli kaşarı, Tonya kaşarı, Kars Gravyer peyniri bu türe giriyor. Kaşkaval denilen taze kaşarın kökeni ise Balkanlar.
TULUM PEYNİRİ: Trakya hariç yurdun hemen hemen her yerinde üretiliyor. İşte size bazı ünlü tulum peynirleri: Erzincan Şavak Tulum Peyniri, Afyon Tulum Peyniri, Isparta Tulum Peyniri, Antalya Akseki Çimi Peyniri, Beyşehir Çepni Peyniri, Ege Tulum Peyniri, Karaburun Lorlu Tulum Peyniri...
ÇÖKELEK: İsimler değişiyor. Batı Anadolu ve Trakya'da ekşimik, Bolu ve Akdeniz'de keş, Bazı yörelerde ak katık kesik ya da urda adı veriliyor. Örneğin Hatay Zahterli Çökeleği, Kurçi (Rize), Bitlis Jaji, Pesküten, Kurut, Sürk...
OTLU PEYNİRLER: Beyaz peynir ailesinin bir parçası. Jajik, Van Otlu Peyniri, Erzincan Keçene Otlu Küp Peyniri, Siirt Otlu Peyniri, Trabzon Otlu Peyniri...