GeriSeyahat Dünyanın en iyi restoranı Noma’da vazodaki çiçekleri yediriyorlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en iyi restoranı Noma’da vazodaki çiçekleri yediriyorlar

Dünyanın en iyi restoranı Noma’da vazodaki çiçekleri yediriyorlar

İtalyanların dünyaca ünlü maden suyu markası S. Pellegrino ile İngilizlerin saygın yaşam dergisi Restaurant’ın düzenlediği ‘Dünyanın En iyi 50 Restoranı’ yarışmasının 2011 yılı sonuçları açıklandı. Yarışmada dünyanın en iyi lokantası geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Danimarkalı Noma oldu. Noma’nın mutfağındaki yemek sihirbazı Rene Redzepi, başarısının sırrını anlattı

Gastronomi dünyasının kalbi önceki gün Londra’daki tarihi Guildhall’da attı. Mutfak olimpiyatları olarak tanımlanan ‘Dünyanın En iyi 50 Restoranı’ yarışmasının sonuçlarını açıklanacağı geceye 1500 davetli katıldı. Hiçbir Türk restoranının dereceye giremediği törene, Türkiye’den S. Pellegrino’nın Türkiye temsilcisi Timur Makzume ile Kitchenette restoranlarının işletmecisi Doors Grubu’nun ortaklarından Levent Büyükuğur da izleyici olarak katıldı. Yarışmada yerel malzemelerle moleküler gastronomiyi harmanlayan Noma Restoran-Kopenhag birinci oldu.
Noma’nın şefi Rene Redzepi ödül kazandıktan sonra başarısını sırrını A-plus’a şöyle anlattı: “Detaylara müthiş dikkat ederim. İşimin sırları her zaman taze gıdalar. Benim ekibim saat 05.00’te yola çıkar. Yerel pazarlardan malzemeler toplar. Bizler malzemeleri toprak ananın bağrından alırız. İçinde bulunduğumuz nisan ve mayıs aylarında bölge ormanlarındaki Huş ağaçlarının kabuklarından yapılan bir sıvı ikram ediyoruz misafirlerimize, ayrıca ısırgan otundan yaptığımız bira da çok tutuluyor. Masalarımıza her gün vazo içinde taze çiçekler koyuyoruz. Bu çiçekler yenilebilir cinsten. Masalardaki süsler yenildikten sonra diğer aperatifler geliyor. Patatesli kaymak, turşu ve salamura edilmiş sebzeleri kahverengi tereyağı içinde sunuyoruz. Diğer bir ünlü yemeğimizse elmalı yaban ördeği. Yemeğin içinde elma çekirdekleri gibi görünen küçük parçalar var. Bunlar elma suyunda pişirilmiş erişteler aslında. Derin ve ufuk açıcı güzel bir yemek macerasını çıkartıyoruz misafirlerimizi. Tüm bunları görenler, artık başka bir sürpriz olmaz derken bu kez de iri kemikler içinde ilik gibi duran ama aslında tütsülenmiş çikolata olan tatlıyı servis ettiğimizde çok şaşırıyorlar. Mizah gücümüzü de kullanarak altı yıldır listede kaldık. Ve iki yıldır da birinciyiz. Restoranın bu yıl da birinci seçilmesi nedeniyle bir günde binlerce kişi rezervasyon başvurusu yaptı.”

AĞIRLIK AVRUPA ÜLKELERİNDE

Listede ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinin restoranları yer aldı. Asya ülkeleri sadece iki restoranla listeye girdi. Türkiye’den hiçbir restoran listeye giremedi. Dünyanın en iyi lokantalarından ilk 10’a girenler ve ülkeleri şöyle:
İLK 10: Noma, (Danimarka), El Celler de Can Roca (İspanya), Mugaritz (İspanya), Osteria Francescana (İtalya), The Fat Duck (İngiltere) Alinea (ABD), D.O.M (Brezilya) Arzak (İspanya), Le Chateaubriand (Fransa), Per Se (ABD)

İyi ki doğdun martini!

“Amerikalıların icat ettiği mükemmel tek şey!” Gazeteci H. L. Mencken martiniyi böyle tanımlıyor... Dünyanın en sevilen aperitiflerinden martini bundan tam 100 yıl önce, New York’taki Knickerrbocker Hotel’de, Martini di Arma di Taggia’nın vermut ve cini karıştırmasıyla yaratıldı. Dünyanın en pahalı martinisi, New York’taki ikonik Algonquin Hotel’deki Blue Bar’da yapılıyor. Bir ‘Martini on the Rock’ın fiyatı 10 bin dolar. Normal bir martini tadına sahip olmakla birlikte, içinde zeytin yerine yarım kıratlık pırlanta bulunuyor. Martininizi pırlantasız tercih ediyorsanız en iyi martiniyi bulabileceğiniz barlar dünyanın dört bir yanında:
EXPERIMENTAL COCKTAIL CLUB - LONDRA: Paris merkezli Experimental Cocktail Club’ın Londra şubesinde martinilerin fiyatı 150 sterline kadar çıkabiliyor.
PLAZA BAR - BUENOS AİRES: Marriot Otel’in ‘kral süitleri’ katında yer alan Plaza Bar’da size smokinli garsonlar servis yapıyor. 
HEMINGWAY BAR - PARİS: Tam bir martini tutkunu olan Ernest Hemingway’in adını taşıyan Hemingway Bar, Paris’teki Ritz Carlton’un içinde.
M BAR - HONG KONG: Mandarin Oriental Otel’in 25. katındaki M Bar, Hong Kong’un en lüks barlarından.
DRY MARTINI - BARCELONA: Martiniseverler için bir tapınak. Mönüde en klasik tariflerle hazırlanmış onlarca martini seçeneği bulunuyor.

360 derece rezervasyon

New York merkezli, indirimli lüks servisler şirketi Gilt Groupe’un sadece üyelere özel seyahat sitesi jetsetter yeni bir iPad uygulaması başlattı. Üyeler tatil planları yaparken siteyle anlaşmalı lüks otellerin 360 derecelik fotoğraflarını görebiliyor. Geçen yıl açılan jetsetter.com sitesinin 2.3 milyondan fazla üyesi bulunuyor. Üyeler, en lüks tatil merkezlerine yüzde 50 indirimle rezervasyon yaptırabiliyor.

Hediye alma, bağış yap

Lüks otomobillerden en güzel evlere kadar her şeyi satın alma gücüne sahip birine doğum günü hediyesi ne alabilirsiniz? Sanat ve iş dünyasının önde gelen isimleri çevrelerini bu dertten kurtarmak için doğum günü hediyesi yerine bir yardım kuruluşuna bağışta bulunulmasını istiyor. Geçen yıl, Pamela Anderson modacı Vivienne Westwood’a 70. yaş hediyesi olarak Peru’dan 70 hektar yağmur ormanı satın aldı. CoolEarth kuruluşunun kampanyasıyla satın aldığınız her hektar, koruma altına alınıyor. Yarım hektar ağaçlık alanın fiyatı 30 sterlin.

False