GeriSeyahat Dünyanın belgeseli İstanbul'a geliyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın belgeseli İstanbul'a geliyor

Dünyanın belgeseli İstanbul'a geliyor

DOCUMENTARIST bu sene yine hedef büyütüyor: Balkanlar'ı mercek altına alan etkinlikte, 35 ülkeden 120'den fazla belgesel 6 mekanda gösterilecek. 22 Haziran'da başlayan ve geçen sene dünyada en çok ses getirmiş belgesellerin buluşacağı festivalde, kent-sinema ilişkisi ve Filistin-İsrail konusu da masaya yatırılacak.

Seçkide Mumbai, Kahire, Şangay ve Bogota üzerine gerçekleştirilmiş dört belgeselden oluşan ve geçen yıl Avrupa’daki festivallerde epey ses getiren Danimarka yapımı ‘Cities on Speed’ serisi başta olmak üzere, pek çok dünya metropolüne dair hikayeler bir araya gelecek.

Finlandiya sinemasının duayenlerinden Peter von Bagh’ın 2008 tarihli film “Helsinki, Daima”, iki genç yönetmenin yine Helsinki’de küçük bir ada üzerine yaptığı deneysel kısa film “Hanasaari A” ile birlikte sunulacak.

Kent ve Sinema seçkisinde klasiklerden ise Walter Ruttman’ın 1927 tarihli başyapıtı “Berlin, Bir Şehir Senfonisi”, Krzysztof Kieslowski’nin erken dönem filmlerinden “Lodz Kentinden”, Jean Vigo'nun ilk filmi “Nice Hakkında” ile Johan van der Keuken’in 1996 yapımı destansı filmi “Amsterdam Küresel Köyü” yer alıyor. Bizde az bilinen, dünya sinema tarihine geçmiş bir diğer şehir filmi, Michael Glawogger’ın 1998 tarihli yapıtı “Megacities” de Türkiye’de ilk kez DOCUMENTARIST kapsamında gösterilecek.

DOCUMENTARIST'in Kent ve Sinema bölümü kapsamından ayrıca, “Kente İlk Adım” filminin Hollandalı yönetmeni Eva de Breed ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Kentİstanbul-belgesel ilişkisine dair bir panel ile 20. ve 21. yüzyıl sinemasının kente bakışı üzerine bir atölye çalışması düzenlenecek.

DOCUMENTARIST – Istanbul Belgesel Günleri kapsamında gerçekleşecek olan Kent ve Sinema etkinlikleri, Beyoğlu'nda Akbank Sanat binasının sinema salonunda izlenebilir.

 

“KENT ve SİNEMA” SEÇKİSİ

Tahminlere göre 2030 yılında dünya nüfusunun yüzde 80’i kentlerde yaşıyor olacak! Megakentler, eskiden ekonomik ve siyasi olarak birer güç odağı iken, bugün en hızlı büyüyen kentlere geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerde rastlanıyor. Bu bölümde, bu hızlı büyümenin insanlara yansıma biçimlerini, kendisi gibi sorunları da “mega” düzende olan kentleri ele alan birbirinden çarpıcı belgesellere yer alıyor.

FESTİVALDE GÖSTERİLECEK FİLMLER

Mumbai Disconnected / Mumbai’da Hatlar Kesik
Camilla Nielsson, Frederik Jacobi, 58', 2009
Mumbai, hızla dünyanın en büyük kentlerinden birine dönüşüyor. Ne var ki, bu büyüme dar bir yarımada üzerinde ve çökmenin eşiğine gelmiş bir altyapıyla gerçekleşiyor. Günde bir düzineye yakın insanın banliyö trenlerinden düşerek öldüğü bu kentin gündelik yaşamı, filmde üç karakter üzerinden anlatılıyor.


Cairo Garbage / Kahire Çöplüğü
Mikala Krogh, 55', 2009
Kahire, bir zamanlar, 12 milyon kişinin yaşadığı derli toplu bir kentti. Bugün tahmini 20 milyon nüfusuyla atıkları ve çöpleriyle boğuşan bir kent var. Kahire’nin gündelik yaşamına çöplerin içinden bakan çarpıcı bir film...


Shangai Space / Şangay’da Yer Yok!
Nanna Frank Moller, 60', 2009
Şangay demek, bir dönüşüm patlaması demektir. Nüfusu her sene yarım milyon artan bu kentte gün geçmiyor ki yeni bir bina yükselmesin. Bir yanda çocukluğunun Şangay’ını hatırlayan bir fotoğrafçı, diğer yanda bir binanın 20. katında geleceğin şehir plancılarına brifing veren ve şehri yer altına doğru yaymaktan söz eden yetkililer.


Bogota Change / Bogota’da Değişim
Andreas Mel Dalsgaard, 58', 2009
Belgesel, dünyanın en tehlikeli kentini alışılmadık yöntemler kullanarak 10 yıl içinde huzurlu bir kente dönüştüren iki karizmatik valinin hikayesini anlatıyor. Dünyanın diğer kentlerine de ilham veren Bogota’daki değişimin felsefesini bu iki karakterin tanıklığıyla aktarıyor.


Helsinki, Forever / Helsinki, Daima
Peter von Bagh, 75', 2008
Finlandiya sinemasının en önemli isimlerinden Peter von Bagh, eski filmlerden aldığı ve 100 yıllık bir dönemi tarayan görüntüleri yeniden montajlayarak sadece yaşadığı kentin bir portresini çizmiyor, Fin kültürü üzerine de çok şey söylüyor.


Hanasaari A
Hansen Vartianien, Pekka Veikkolainen, 16', 2009
Helsinki’nin geçirdiği değişime dair deneysel bir belgesel. İki genç yönetmen, kentin yakınlarında yer alan bir elektrik santralinin yıkımından müthiş bir görsel şiir çıkarmayı başarıyor.


Megacities / Megakentler
Michael Glawogger, 90', 1998
Dünyanın güvenceden yoksun yaşayan insanlarına dair portreler. New York’tan Bombay’a,
Moskova’dan Meksico City’ye pek çok metropolü dolaşan film, “İşçinin Ölümü”nden tanıdığımız ünlü belgeselci Glawogger’in en önemli yapıtlarından biri.


From the City of Lodz / Lodz Kentinden
Krzysztof Kieslowski, 18’, 1968
Krzystof Kieslowski’nin ünlü Lodz Sinema Okulu’ndan mezuniyet filmi... Sonradan dünya çapında bir ustaya dönüşecek bu sinemacının içindeki cevheri ele veren, bizde az bilinen belgesellerinden en önemlisi.


Berlin, A Symphony of A Big City / Berlin: Bir Şehir Senfonisi
Walter Ruttman, 65 dk., 1927
Sessiz sinema döneminin eskimeyen baş yapıtlarından biri. “Şehir senfonileri” alt türünün bu nadide örneği, yüzyılın ilk çeyreğindeki haliyle, Berlin kentinin bir gününü özetlerken zamanın ruhunu ve ritmini de yakalıyor.


Amsterdam Global Village / Amsterdam Küresel Köyü
Johan van der Keuken, 245’, 1996
Hollanda belgesel sinemasının en büyük isimlerinden Johan van der Keuken, yaşadığı kente bakıyor. 4 saatlik destansı filmde, yüzyıllardır dünyayla sıkı bağları bulunan, öte yandan bir köy yaşamının çekiciliğini de korumayı başaran bu kentin ruhuna nüfuz ediyor.


Coming to The City / Kente İlk Adım
Eva de Breed, 49', 2009
Özünden bir TV yapımı olan film, dünyanın dört ayrı kıtasında yaşayan ve büyük kente yeni gelmiş olan dört insanın yaşamını, kentteki ilk günlerinden başlayarak 6 ay boyunca
takip ediyor ve çarpıcı sonuçlara ulaşıyor.


À propos de Nice / Nice Hakkında
Jean Vigo, 23', 1930
Sonradan sinema tarihinin en önemli ustaları arasına girecek olan Vigo'nun ilk filmi... Nice kentine ve insanlarına dair gözlemlerini aktardığı sinemasal bir şiir.


Nijuman no borei (200000 Phantoms) / 200000 Hayalet
Jean-Gabriel Pério, 10', 2007
Hiroşima 1914-2007... Bu tarihler arasında şehrin içinden geçtiği tarihsel serüveni özetleyen 600 kadar fotoğraf ve hepsinin merkezinde tek bir bina. Onlarca ödül almış, ufuk açıcı bir film.


Utopia Part 3: The World's Largest Shopping Mall /
Ütopya 3: Dünyanın En Büyük Alışveriş Merkezi

Sam Green, 13', 2009
Çin'in güneyinde Dongguan'da inşa edilen AVM, dünyanın o güne kadarki en büyük alışveriş merkezinin iki kat büyüklüğünde. Bir AVM'de olması gereken her şey var burada, biri hariç: Bu devasa komplekse ilgi göstermeyen kiracılar ve müşteriler... Sinek avlayan bir AVM'nin içler acısı durumuna ve habire pompalanan tüketim çılgınlığına dair küçük bir
film.

 

False