GeriSeyahat Dünya basınından öne çıkan köşe yazıları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünya basınından öne çıkan köşe yazıları

Dünya basınından öne çıkan köşe yazıları

İşte dünyanın önde gelen basın organlarından 7-8 Ekim tarihlerinde öne çıkan köşe yazıları:

Financial Times

Başyazı: Afganistan’la ilgili halk desteği azalıyor, Afgan Hükümeti’nin meşruiyeti sorunlu ve Batı’nın kararlılığından şüphe ediliyor. Afgan güvenlik güçleri ve idaresinin kapasitesi arttırılmalı. İslamcılarla teröristler arasında ayrım yapılmalı ve makul İslamcı kesimlerle pazarlık yapılmalı. Yeni asker göndermek gerek.

 

Martin Wolf: Gevşemeyelim. Yeni denge bulmak, reform ve regülasyon lazım ama bankalar buna direniyor.  

 

Charles Grant: Blair kariyerli ve şöhretli bir politikacı. İyi bir satıcı. İktidara gelecek İngiliz muhafazakarlarıyla da başa çıkabileceği için Avrupa’ya iyi bir Başkan olur.

 

John Kay: Piyasa mükemmel değil. Ekonomi bilimi, antropoloji, psikoloji ve ideolojilerin sosyolojisini de dikkate almalı.

 

Gideon Rachman: AB, G2’ye (ABD ve Çin) kendini de eklemeye çalışıyor. G20 ABD’nin Truva Atı. G20 zirvesinin koreografisi ve dili aynı AB zirveleri gibi. AB G20’de 8 sandalye sahibi. AB G20’yi kendine benzetiyor.

 

Christine Lagarde: Reformlar yarıda bırakılmamalı, geri dönüş olmamalı.

 

The New York Times

Robert Kaplan: Afganistan’da biz çabalıyoruz, meyvelerini (bakır, demir, altın, uranyum) Çin yiyecek. İstikrar gelirse yollar ve boru hatları da gelir ve bu en çok Çin’in işine yarar. Amerika başarısız olsa bile Çin kazançlı olacak, çünkü bu kez de Hindistan’ın doğu sınırı istikrarsızlaşacak. ABD her yere müdahale etmek yerine uzaktan deniz ve hava gücünü kullanarak hakim pozisyonunu koruyabilir.     

 

Roger Cohen:  Amerika küçülüyor, zayıflıyor, geriliyor. Amerika’nın kendini gördüğü yer ile geleceği arasında uçurum var. Obama bunu anlıyor ve beklentileri sınırlamaya çalışıyor.  

 

Tom Friedman: Üç temel sorunumuz var:Borç, çevre, nükleer silahların yayılması.  Dolara güven azalırsa faizler artar, bu borç maliyetini arttırır ve bu da güveni daha da azaltır. Dolarda da çevrede de siste, frenleri zayıf bir arabayla uçuruma doğru gidiyoruz. Uçurum tam nerede bilmiyoruz ama orada bir yerlerde olduğu kesin. Yavaşlasak iyi olur.

 

The Washington Post

David Ignatius: Obama yönetiminde stratejik düşünce zayıf.“Haklar ve sorumluluklar” söylemi ile strateji olmaz. Dünya kurallar ve normlardan ibaret değil. Obama iyimser, akılcı ve pratik. Bunlarla sorunları çözebilirsiniz belki ama küresel liderlik için daha fazlası gerekir.

 

Howard Schneider: Hamas’ı ne yapmalı? Örgüt son dönemde Gazze’deki aşiretleri kontrol altına aldı,birbiriyle rekabet halinde olan silahlı grupları kendi çatısı altında topladı, rakip bir İslami örgütün isyanını bastırdı, İsrail’le üç haftalık bir askeri çatışmaya dayandı, sıkı ekonomik ambargonun arkasından dolanıyor ve bölgenin durumunun düzeltecek uluslararası taleplere direniyor.

 

Harold Meyerson: İşsizlik görülebilir gelecekte düşmeyecek. İmalat sanayi istihdam yaratmazken ekonomi nasıl düzelecek? Devlet kamu taşımacılığı ve “yeşil” sanayiye yatırım yapmalı.

 

The Wall Street Journal

David Malpass: Doların zayıflaması Amerika’nın refahını tehdit eder. Euro ile ölçüldüğünde ABD’de kişi başına düşen gelir 2000’den bu yana % 25 geriledi.

 

International Herald Tribune

Lim Keng Yaik: Avrupa’nın çevre konusunda Asya’yı suçlu hissettirmeye çalışan neo-kolonyal bir yaklaşımı var 

 

Philip Browning: Tayvan Çin’le “bir ülke iki sistem” anlayışına giderek yaklaşıyor.

 

The Guardian

Başyazı: Generaller ordularının akıllıca olmayan şekilde kullanıldığını düşündüklerinde konuşabilmeli ama aynı zamanda siyasetin de dışında kalmalı.

 

Tim Garton Ash: Obama değerler açısından en Avrupai ABD Başkanı ama tam da Amerika’nın Avrupa’ya olan ilgisinin azaldığı bir dönemde başkan oldu.

 

Simon Tisdall: ABD’nin ekonomik ve jeopolitik konularda Çin’in iyi niyeti ve işbirliğine olan ihtiyacı giderek artıyor. 

Hans Blix: Orta Doğu nükleer silahlardan arınmalı. İsrail bile dost olmayan nükleer komşularla yaşamaktansa bu düşünceye gelebilir.  

 

The Times

Başyazı: Berlusconi ülkesine utanç veriyor. İstifa etmeli.

 

Roger Boyes: İngiltere Avrupa’nın içinde yer alarak ona şekil vermeye çalışmalı, kaçarak değil. Lizbon Anlaşması’nın derin amacı Türkiye ve Ukrayna’nın üyeliğini kurumsal olarak kabul edilebilir şekilde engellemekti.

 

Başyazı: UAEK’nin yeni başkanı Baradey’den farklı olarak enerjik ve “omurgalı” olmalı.

 

The Independent

Robert Fisk: Suudiler yalanlasalar da biz petrol piyasalarını dolar hakimiyetinden çıkarma çabalarıyla ilgili haberimizin arkasındayız.

 

The Daily Star

Rami G. Khouri: Abbas etkisiz ve kişiliksiz. Çekilmeli.

 

Robert Skidelsky: Kemer sıkmamız gerekecek. Ama şimdi değil, durgunluktan çıkınca.

 

Newsweek

Henry Kissinger: Afganistan’a ilave asker göndermeli. Aksi sorumsuzluk olur. Bölgesel çabalara hız verilmeli ve ülkedeki milis gruplarla ilişkiler geliştirilmeli.   

 

Foreign Policy

Minxin Pei: Asya’nın tüketmeyi de öğrenmesi gerek, sadece üretmekle olmuyor. ABD’de tüketimin ekonomideki payı %72’den 67’ye düşecek. Bu Asya’nın ihracatçıları için 500-600 milyar dolarlık potansiyel bir pazar küçülmesi demek. 

 

Dan Reiter: Afganistan’da önce “zaferin” ne olduğunu tanımlamak lazım. 8 yıl oldu ne demokrasi, ne istikrar ne de refah var. 21. yüzyılda mutlak askeri zafer diye bir şey yok.

 

Stephen Walt: İran’ı bombalarsak Afganistan’da başarıyı unutun. 

 

Haaretz

Jonathan D. Sarna: Amerikalı Yahudilerin İsrail’e desteği azalıyor. 

 

Ari Shavit: Gazze operasyonunun insani maliyeti fazlaydı ama Hamas’ı zayıflattı ve caydırdı.İsrail’in caydırıcılığını koruması için birkaç yıl da bir güç kullanması gerekiyor. Acı ama böyle.

 

Asia Times

Sami Moubayed: Maliki’ye ortak antipati ve gelişen Suriye-ABD ilişkileri Şam ile Riyad’ı yakınlaştırıyor.Zaten iki ülke geçmişte de sıkı dosttu.

 

Gulf Analysis

Reidar Visser: Kürtler Irak’ta anayasa ve ulus inşasından bahsederken pratikte bunların altını oyuyorlar. 

 

International Security

Dan Drezner: Çin’in ABD açıklarını finanse etmesi ona Washington’a karşı caydırıcı (deterrent) bir güç verir ama zorlayıcı (compellent) bir güç vermez.

 

Japan Times

Brahma Chellaney: Çin’in kaderini ekonomik değil siyasi modernleşme belirleyecek.

 

Christian Science Monitor

Arif Rafek: Bırakalım Afganistan’da liderliği Müslüman ülkeler yapsın.

 

Slate

John Dickerson: General Chrystal konuşabilir ama kameraların önünde değil.

 

World Politics Review

Daniel McDowell : IMF gelişmekte olan ülkelere yönelik politikasına yapılan eleştirileri (kalkınma ekonomisini bilmiyor, sıkı politikaları ülkeleri eskisinden de kötü hale getiriyor ve yapısı demokratik değil) ciddiye almaya başlıyor.

 

Politico

Laura Rozen: Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones’un koltuğu tehlikedeydi. Artık değil. General Başkan’ı askerlere karşı koruyor ve karar almadan olabildiğince çeşitli bilgi ve görüş açısı ile beslenmesini sağlıyor.

 

Atlantic

Jeffrey Goldberg: Afganistan’da yanlış savaş seçtik. Bize saldıranlar da ideolojileri de Afgan değil Arap’tı. Pakistan Afganistan’dan daha önemli bir cephe. Yemen de. Kahire, Londra ve Paris de öyle. İran farklı da olsa önemli. Irak da. Ama Afganistan?

False