Doğu Ekspresi yolculuğu
Doğu Ekspresi’yle seyahat hayalleri düşledik. Sonra da oraya nasıl gideriz, gidersek nerede kalabiliriz, gitmişken neleri yapmadan dönmemeliyiz derken bu seyahat için heyecanımız kat be kat arttı.
Günlerden bir gün Tuncel Kurtiz’in doğaçlama hikayelerden türeyen filmi İnat Hikayeleri’ni izliyorduk ki aklımıza bir fikir düştü: Doğu Ekspresiyle filmin çekildiği yöreye gitmek! Filmde Kars-Ardahan bölgesindeki Çıldır’da dolaşım halinde olan usta sanatçıya yöre halkı eşlik ediyordu, onlar buz tutan Çıldır Gölü üzerinde kızakla seyahat ederken biz ise içimize büzülüp ama aynı zamanda da bu deneyimi yaşamak için çıldırdık!
Sonra da kalemi kağıdı alıp başladık incelikli bir araştırmaya. Oraya nasıl gideriz, gidersek nerede kalabiliriz, gitmişken neleri yapmadan dönmemeliyiz derken derken bu seyahat için heyecanımız kat be kat arttı. Edindiğimiz bilgileri ve kendimize çizdiğimiz rotayı sizinle de paylaşalım istedik. Olur ya belki bir hafta sonu Çıldır’da denk geliriz…
Trenle Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna yapılacak seyahat aslına bakarsanız her şeyden çok heyecanlandırıyor bizi. TCDD Doğu Ekspresi’yle Kars’a ulaşabilmek ilk hedefimiz. İstanbul’da yaşayanlar olarak bu eksprese ulaşabilmemiz için Ankara’ya gitmemiz gerekiyor. Çünkü Doğu Ekspresi Ankara’dan Kars’a her gün 18:00’de hareket ediyor. Kars’a tahmini varış süremiz ise TCDD sitesinden aldığımız bilgiye göre 25 saat.
GÖZ ALICI GÜZELLİĞİYLE ADETA BİR KIŞ MASALI
Ancak tabii rötarlarla bu sürenin 28 saate çıktığını da duydu bu kulaklar. Olsun her güzelliğin bir zorluğu var elbet. Başlayacağımız bu tren yolculuğunda pencerenin dışında değişerek akan kış manzarasını görmek için değer. Trende kompartımanlı, pulman (koltuklu), örtülü kuşet ve yataklı vagon seçenekleri bulunuyor. Bizim tercihimiz yataklı vagondan yana. Yolculuğumuzun gidiş ücretlendirilmesi de şöyle: Yataklı vagonda tek kişi kalırsak 103 TL, iki kişi kalırsak 88 TL.
Gelelim o malum mevzuya… Neler yapmalı? Nereleri görmeli ve hatta neler yemeli? Gerçekleştirdikçe yanına tik atacağımız not aldığımız planlarsa şöyle:
-Kars’ta Ordu Caddesi’ne ulaşılarak şehrin merkezinde bir yürüyüşe çıkılacak. Burada bizi Rus mimarisine ait binaların karşılayacağı söyleniyor. Şehri ve insanlarını gözlemleyip izlenim edinmek açısından bu gezintiyi faydalı buluyoruz.
FARKLI KÜLTÜR, İNANÇ VE HİKAYELERİ KEŞFEDİN
-Diğer ucu Ermenistan olan Ani Harabeleri ziyaret edilecek. Ermeni mirası olan bu tarihi yeri bir rehber eşliğinde gezmek, hikayelerini öğrenmek açısından faydalı olacak. Fotoğraflarının dahi bizde bıraktığı intiba hemen şimdi yola çıkma arzumuzu tetikliyor. 7 yüzyıl boyunca burada yaşadığı düşünülen farklı inanç kültürlerinden gelen insanların hikayesinin içine düşüp belki biz de kendi filmimizi çekeriz diye hayal ediyoruz.
- Elbette göz alıcı güzelliğiyle bir kış masalı yaşatacak Çıldır Gölü’ne gitmeli! En başta bahsettiğimiz filmde büyüsüne kapıldığımız bu gölde buz kırılarak balık tutuluyor ve burada yörenin balıkçılarından bize de bunu öğretmesini isteyebiliriz. Sonra da yakalanan bu leziz balıklarla kendimizi ödüllendiririz!
YÖRENİN GELENEKSEL LEZZETLERİNİ TADIN
-Tandır kaz çekmesi, hangel, Kars Ketesi, gagala, feselli… Diye not düşüyoruz yörenin geleneksel lezzetlerini ama hangi birine sıra gelir bilinmez.
-Pansiyonlar, oteller ve öğretmen evi olmak üzere her bütçenin uyum sağlayabileceği konaklama alternatiflerinden biri tercih edilebilir.
Biz bu hayali kurarken hafta sonu gibi kısıtlı bir süreyi baz aldık ve bu yüzden bizi bir filmden bu yöreye çeken en temel şeyler listemizde yer aldı. İnat Hikayeleri’nde Tuncel Kurtiz’in de yaptığı gibi bu yolculukta biz de doğaçlama bir film çekebiliriz elbette. Gelelim dönüş yoluna! Bünyemizin bu kısa süre için ikinci bir uzun tren yolculuğunu kaldıramayacağını düşünenlerden olursak bu kez hava yoluyla manzaraya bakış atabiliriz. Kars’tan Ankara’ya tren ile dönelim dersek de her gün 07:45’te kalkan trene atlamalı! Kendi filmimizi çekmeye…
gerekeniyap.com Tarafından hazırlanmıştır.