Çöldeki vaha Doha
Bölgesinin bir numaralı turizm ülkesi olmak için çalışan Katar, bu kış hedefine yaklaşıyor. Adeta bir kültür merkezi olarak inşa edilen Doha’da kasım ayında gerçekleşecek Dünya Kupası için de tüm hazırlıklar tamam.
Ortadoğu’nun son yıllarda öne çıkan ülkelerinden Katar, peş peşe yaptığı turizm, sanat ve spor yatırımlarıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Tatil denince bölgede ilk akla gelen Dubai’ye alternatif olan bu Arap ülkesini geçen ay havalar çok ısınmadan ziyaret ettim. Ortadoğu’nun kültür ve sanat merkezi olması için büyük emek ve para harcanan Doha’da eğlence, sanat, spor ve yaz tatili iç içe. Devlet kurumu olan Katar Turizm’in hedefi yılda 6 milyondan fazla ziyaretçi çekmek. Hal böyle olunca dünyada tanınan birçok otel markası, restoran ve mağaza elbette Doha’da yerini çoktan almış. Ancak Katar’ı benim gözümde diğer Ortadoğu ülkelerinden ayıran şey sanata gösterdikleri yoğun ilgi oldu. Dünyanın en uzun binasını yaptırmak yerine dünyaca ünlü mimarlara cami ve müze inşaatını teslim edip ünlü sanat eserlerini şehre getirmek için çalışıyorlar.
Doha’nın farklı bölgelerindeki kültür merkezleri, müzeler ve sergiler arasında düzenli olarak tur yapan otobüslerle bir yerden diğerine gitmek de çok kolay. Ülkede her bir kültür merkezi için özel bir bölge oluşturulmuş durumda ve her biri özel mimarisiyle dikkat çekiyor. İslam Müzesi, Katar Ulusal Müzesi ve Katara Kültür Köyü görülmesi gereken yerler...
Şenlik var
Özellikle biz kışı yaşarken aynı dönemde bir yaz tatili vaat eden Katar’da bu kış FIFA Dünya Kupası düzenlenecek. Doha tam kapasite bu organizasyona hazır, oteller çoktan dolmuş, restoran rezervasyonları dahi yapılmış. Bir diğer önemli haberse Katar Turizm’in Küresel Uçurtma Sporları Birliği’nin (GKA) Uçurtma Dünya Turu’na üç yıllığına resmi turizm partneri olması. Yılın ilerleyen aylarında açılacak dünya standartlarında yeni bir Kite Beach içinse hazırlıklar sürüyor. Bu kış Katar’da şenlik var demek doğru olur.
Katar’ı ilk ziyaretim olan bu seyahatte Doha’da 3 gün geçirebildim ancak Katar’a gideceklere tavsiyem ortalama 1 hafta vakit ayırmaları. Benim şehirdeki favorim UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Khor Al Adaid Çölü. Flamingolar, kaplumbağalar, tilkiler ve ülkenin ulusal hayvanı oriks (Arap antilobu) ile eşsiz bir ekosisteme sahip Khor Al Adaid, muhteşem kum tepelerine ev sahipliği yapıyor. Çöl safarisinde, geleneksel kıyafetli şoförünüz irili ufaklı kum tepelerine son hızla tırmanıp inerek, nefes kesici manevralarla heyecanı dorukta tutuyor. Çölde ayrıca kum sörfü de (sandboard) yapmanız mümkün fakat kolay olmadığını söyleyeyim.
Sade ve ferah şehir
Katar’ın yerel halkı Birleşik Arap Emirlikleri’nde olduğu gibi son derece zengin ve turistlere mesafeliler. Kadınlarla erkekler evli değillerse bir arada dolaşmıyorlar. Trafikte 5 yaşından büyük araç görmek mümkün değil. Ancak diğer Ortadoğu ülkelerinde görmeye alışık olduğumuz altınlar ve varakların aksine şehre ferahlık ve yalınlık hâkim. Doha’da yerel halkla birlikte çok fazla çalışmak için yurtdışından gelen insan yaşıyor. Kentte yaşayan Türklerin sayısı da bir hayli fazla... Öyle ki bir Türk okulu ve Türk hastanesi mevcut. Şehir ucuz ancak 1 Katar riyalinin 4 Türk lirası olduğunu unutmamakta fayda var.
Katara Camisi Zeynep Fadıllıoğlu imzasını taşıyor
Katara, Doha’nın sanat, kültür ve farklı mutfak deneyimleri için gidilecek yerlerinden. Dev bir amfi tiyatronun yanında sanat galerileri, atölyeler, tiyatrolar ve performans mekânlarından oluşan kapsamlı bir sanat köyü. Hemen girişteki Katara Camisi’nde ünlü mimarımız Zeynep Fadıllıoğlu’nun imzası var. Dolmabahçe Sarayı’ndan ilham alan bir tasarıma sahip olan caminin minare, kubbe ve mihrabıysa İslam dünyasındaki farklı camilerden esintiler taşıyor.
NERELERİ GÖRMELİ?
Souq Waqıf: Doha’nın en eski ve hâlâ kullanılan pazaryeri. Baharat, giysi, antika, mücevher ve farklı yeme-içme tezgâhlarının olduğu ilgi çekici bir nokta.
Msheireb Downtown Doha: Sürdürülebilir kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirildiği bölgedeki binalar, geleneksel Katar mimarisiyle modern tasarımın birleştiği bir sentez olarak dikkat çekiyor. Msheireb’de 4 eski eve dokunulmamış ve her biri Katar tarihinin farklı boyutlarını yansıtan birer müzeye dönüştürülmüş.
Katar Ulusal Müzesi: Dünyaca ünlü mimar Jean Nouvel’in tasarladığı Katar Ulusal Müzesi’nin mimarisi dışarıdan bakıldığında çöl gülünü (desert rose) anımsatıyor. Katar’ın geçmişini ve bugününü anlatan müze 11 galeriye ev sahipliği yapıyor.
The Pearl Qatar
The Pearl Qatar: Devasa bir yapay ada olan Pearl-Qatar’da yatlarla dolu marinalar, rezidans kuleleri, villalar ve oteller var. Genelde ‘Arap Rivierası’ olarak adlandırılan adada jet ski ile gezmek, kürek sörfü (paddle board) ve kano gibi su sporları da turistler için ideal aktiviteler arasında. Ayrıca turistler lüks alışveriş için de adayı tercih ediyor.