Caretta'lar geliyor
Dünyada nesli tükenmekte olan caretta carettalar, Akdeniz sahillerinde kumsala bıraktığı yumurtalarla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor
Turizm sezonunun başladığı şu günlerde sahillerde hummalı bir çalışma var. Öğrencilerin yanı sıra, çevreye duyarlı büyükler ellerinde poşetlerle sahilleri tarayıp, atıkları topluyorlar. Zorunlu olmadıkları halde, temiz bir çevre için yapılan bu örnek harekete zaman zaman plajlarda güneşlenen turistlerde katılıyor.
Sahillerin herkesin ortak malı olduğunu ve mutlaka temiz kalması gerektiğini belirten çevreci öğrenciler en çok içilen bira şişelerinin kırılıp, denize atılmasından yakınıyorlar.
Sahilleri tehdit eden diğer bir kirlenme unsuru da yatların ve teknelerin denize bıraktıkları sintineler. Özellikle, Beldibi ve Tekirova arasında kıyıya vuran sintine ve diğer madeni atıklar, sahillerimizde dalgalanan Bayrak'lara gölge düşürüyor.
Dİkkat edİlmesİ gereken husular
1-Kumsalda ateş yakmayın, ışıkla dolaşmayın
Dişi deniz kaplumbağaları ışık ve sesten rahatsız olduklarında kumsala yumurtlamayarak denize dönerler ve denize bıraktıkları yumurtalar zarar görür.
2-Kumsalda görünen ışıklarınızı perdeleyin
Çünkü yavru deniz kaplumbağaları karadan gelen ışıklara yönelip, yollarını kaybederler ve denize ulaşamayarak ölürler.
3-Kıyıdan itibaren 1 mil içinde tekneyle sürat yapmayın
Üreme mevsiminde yüzeye yakın yüzen ve hava almak için yukarı çıkan deniz kaplumbağaları sürat teknelerinden kaçamaz ve parçalanarak ölür.
4-Kumsala ve denize çöp atmayın Bunları en sevdiği yiyecek olan denizanası sanarak yiyen deniz kaplumbağaları boğularak ölür.
5-Kaplumbağalar denizden 35 metre içeriye kadar olan bölgede yuva yapıp yumurta bırakır. Bu mesafede şemsiye dikmeyin, şezlong koymayın, kumu kazmayın, evcil hayvanlarınızı kumsalda başıboş bırakmayın. Şemsiye, şezlong ve kazma sonucu yuvalar zarar görürken, geceleri bu engellere çarpan deniz kaplumbağaları yuva yapamadan denize dönerler. Köpekler yuivaları açarak yumurtalara zarar verirler.
6-Yuva yapan deniz kaplumbağası gördüğünüzde:
Sessiz olun, ışık yakmayın, onları rahatsız etmeyin. Ses ve ışığa duyarlı olan deniz kaplumbağaları yuva yapamadan denize dönerler.
7-Yavru kaplumbağa gördüğünüzde:
Elinize almayın, denize taşımayın, evinize götürmeyin. Yavrular kumsalı kendileri geçerek, özelliklerini algılar ve üremek için geri dönerler.
8-Koruma işaretlerini yerinden oynatmayın
Koruma çalışmalarını yürüten ekipler tarafından konan bu işaretler yuvaları gösterir. Eğer yumurtlayan dişi ya da yavru deniz kaplumbağası görmek isterseniz ekip elemanları size yardımcı olacaklardır.