GeriSeyahat Bozcaada’da 534 parçalık yerel tarih müzesi açıldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bozcaada’da 534 parçalık yerel tarih müzesi açıldı

Bozcaada’da 534 parçalık yerel tarih müzesi açıldı

Bozcaada, bir koleksiyonerin girişimleriyle ilk müzesine kavuştu. Hakan Gürüney’in 1998’den beri biriktirdiği Bozcaada tarihine ilişkin objeler sergilenmeye başladı. Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi’nde sergilenen 534 parçalık koleksiyonda kimi 500 yıllık belge, harita, kartpostalların yanı sıra deniz kabuğu, tirbüşon gibi birçok obje bulunuyor.

ODTÜ Fizik Bölümü mezunu 44 yaşındaki Hakan Gürüney, 1988 yılında deniz kabukları koleksiyonu yapmaya başladı. Trivia Spongicola cinsi deniz kabuklarına dünyada ender rastlandığını öğrenince, bütün ilgisini bu cinsi bulmaya yöneltti. Ege kıyılarında bir tane buldu. Ancak daha sonra tanıştığı bir koleksiyoner, bu kabuktan Bozcaada’da bulabileceğini söyleyince Gürüney, 1992’de adayı keşfetti.

1998 yılında adanın tarihine ilişkin bir kartpostalı satın aldığında, koleksiyon oluşturmaya karar verdi. Bilgisayar şirketi sahibi Gürüney, elindeki malzemeleri sergilemek için 2002 yılında bir arsa aldı. Bağevi görünümündeki kerevetli binanın yapımı 2004’e kadar sürdü. Gürüney’in yedi yılda biriktirdiklerinin bir bölümü, geçtiğimiz hafta Bozcaada Ayazma yolu üzeri, Palamar Mevkii’ndeki ‘Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi’ adını taşıyan bu binada sergilenmeye başladı.

Artık adalılar da, adayı ziyarete gelenler de 1500’lü yıllardan günümüze ulaşan üç bin parçalık koleksiyondan seçme eserlerle tarih içinde gezinebilecekler. Yaz sezonlarında açık kalacak merkez, 15 Eylül’e kadar gezilebilir.

HARİTALAR DA VAR ŞARAPÇILIK ALETLERİ DE

Merkezde 1500’lü yıllardan günümüze Osmanlı, Rum ve Türk kültürlerine yönelik orijinal belge ve objeler yer alıyor. Gürüney amacını ‘Bozcaada’dan gelmiş geçmiş kültürleri ve halkları bütün çeşitliliği içinde herkes için anlaşılır hale getirmek’ diye anlatıyor. Adada ayrı dil, din ve kültür özellilerine sahip iki toplumun bir arada yaşamakta olduğuna dikkat çeken Gürüney, saygıya dayalı yaşamdan zevk alınması gerektiğini de vurguluyor.

Merkezde sergilenenler arasında harita ve gravürler, posta ofisi damgaları, fotoğraflar, kartpostallar, belgeler, bağcılık ve şarapçılık aletleri, deniz kabukları, Çanakkale Savaşı objeleri ile etnografik objeler yer alıyor.

Ada merkezine 2 kilometre uzaklıktaki, 10 bin 235 metrekare üzerine kurulu Araştırma Merkezi’nde 130 metrekarelik kapalı sergileme alanı var. Ayrıca ziyaretçilerin hediyelik eşya, kitap, katalog alabilecekleri bir bölüm de bulunuyor. Merkezdeki üzüm bağını gezip, kafeteryada bir şeyler atıştırarak, günün bir bölümünü geçirmek mümkün. Ayrıntılı bilgiyi www.bozcaadamuzesi.com web adresinden edinebilirsiniz.

İLK SERGİDE NELER VAR?

15 Eylül’e kadar gezilebilecek merkezde ilk etapta sergilenecek olanlar şunlar:

POSTA OFİSİ DAMGALARI Avusturya, Mısır, Osmanlı, Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’den toplanan 30 damga örneği.

HARİTA 350’yi aşkın Bozcaada-Çanakkale bölgesi haritasından oluşan koleksiyondan seçilen 25 harita.

BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK Çeşitli şirketlere ait, en eskisi 1957 tarihli 150 şişe şarap, tirbuşon koleksiyonu, şarap etiketleri, faturalar.

KARTPOSTAL 25 değişik Bozcaada görüntüsündeki 260’tan fazla posta kartı.

FOTOĞRAF 1880’li yıllardan günümüze, Bozcaada veya Bozcaadalılara ait 300’ü aşkın fotoğraftan derlenmiş, 145 fotoğraf.

DENİZ KABUKLARI 570 değişik tür deniz kabuğu. (Dönem içinde dönüşümlü sergilenecek.)

Bozcaada’yı tüm dünya Tenedos olarak tanıyor

Bozcaada, Türkiye’nin Gökçeada ve Marmara Adası’ndan sonraki en büyük adası. Kıyılarının uzunluğu 34 kilometre civarında. Üçgen biçiminde. Eski adı Tenedos, daha doğrusu, bizim dışımızda bütün dünya bu adayı Tenedos olarak tanıyor. Herodot’a göre; eski adıyla Tenedos, şimdiki adıyla Bozcaada’nın bilinen ilk sakinleri Pelasglar. Daha sonra Pers işgaline uğruyor. Ardından Venedikliler ve Cenevizliler geliyor. 1455’te Osmanlı topraklarına katılıyor. Osmanlı, Çanakkale Boğazı’nın girişinde, kendi küçük ama jeostratejik önemi büyük bu adada her dönem Müslüman bir nüfus barındırmış. 1831’deki ilk nüfus sayımında adada 793 Hıristiyan, 439 Müslüman yaşıyormuş. 1950’lerin sonralarından itibaren adanın Rum nüfusu gerilemeye başlıyor. Şu anda sadece 25 Rum, dedelerinin evlerinde ikamet etmeyi sürdürüyor. Kışın 2 bin - 2 bin 500 kişinin kaldığı adada, yaz aylarında nüfus 30 bine kadar çıkıyor.

NASIL GİDİLİR

İstanbul yönünden özel araçla yola çıkanlar, Gelibolu ‘dan saat başı kalkan feribotlarla Lapseki’ye veya Eceabat’tan Çanakkale’ye geçebilirler. Araç sırasında beklemek istemeyenler 5-6 araç kapasiteli dolmuş motorlarla Kilitbahir’den Çanakkale’ye ulaşabilirler. Çanakkale - Ezine güzergahında TİGEM’i geçince Geyikli’ye ayrılan yoldan veya Ezine - Geyikli güzergahından Bozcaada Feribot İskelesi’ne (Yükyeri İskelesi) ulaşabilirsiniz.

NEREDE KALINIR

Gümüş Otel: (286) 697 03 88

Akarsu Apart Otel: (286) 697 84 35

Ataol Otel: (286) 697 03 84

Boruzan Pansiyon: (286) 697 01 44

Adahan Pansiyon: (286) 697 00 04

Poyraz Pansiyon: (286) 697 81 38
False