GeriSeyahat Beş yıldızlı otel nargileyi keşfetti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Beş yıldızlı otel nargileyi keşfetti

Beş yıldızlı otel nargileyi keşfetti

Hyatt Regency Oteli'nde yaz boyu nargile içebilirsiniz. Otelin genel müdür yardımcısı Ansell, nargileyi Arabistan'da keşfetmiş. İşin başında da Erzurum Çayevi'nden yetişme kıdemli nargile ustası Mehmet Usta var.

Nargile ustalarının, nargile severlerin sayıları gittikçe azaldı ve nostaljik bir tat haline geldi. Bırakın sadece nargile içilen yerleri, on-onbeş yıl önce hemen tüm kıraathanelarde bir kaç tane bulundurulan nargile kayboldu. Ancak son üç yıldır, nargile yeniden gündeme geldi.

Ardı ardına nargile içilen çay evleri açılmaya başlandı. Bunlar medyaya haber oldu ve en sonunda nargile, beş yıldız bir otelde de kendisine küçük bir köşe kaptı.

İngilizce nargile!

Hyatt Regency İstanbul'da yaklaşık bir haftadır, Agora Restoran'ın terasındaki çimlik alana koyulan altı-yedi masalık bir alanda nargile içilebiliyor. Otel buna İngilizce bir ad vermiş: Nargile's Setup, yani Nargile Ortamı. Burası hergün 19.00-24.00 arası hizmet veriyor.

Açık havada nargile keyfi, bu ortamda yaz boyu sürecek. Kısa sürede gördüğü ilgiye bakılırsa, ‘‘Nargile Ortamı’’ şimdi bulunduğu alana sığmayıp genişletilecek.

Hyatt Regency'de yaşanan nargile atılımının iki mimarı var: Otelin aynı zamanda genel müdür yardımcısı olan Yemek ve İçecek Direktörü Stephen Ansell ve Nargile Ustası Mehmet Usta.

Nargileci Mehmet Usta

Nargile Ortamı'na en çok turistler ilgi gösteriyor. Stephen Ansell da Riyad'da bulunduğu sıralar tanışmış nargileyle. Kendisinin gösterdiği ilgiyi diğer turistlerin de göstereceğini düşünmüş. Mehmet Usta ise 25 yıldır bu işi yapıyor. Eski Galata Köprüsü'nün altındaki Erzurum Çayevi'nde başlamış, köprünün yanmasından sonra Tophane'ye geçmişler. Erzurum Çayevi 1930'ların başında İran'dan İstanbul'a göçen şimdiki sahibinin dedesi tarafından açılmış ve babadan oğula kalmış. Mehmet Usta Tophane'deki Erzurum Çayevi'nin kıdemli ustası.

Nargile Ortamı'nda altı ayrı nargile tütünü var: Elma, çilek, karışık meyve, kayısı, nane aromalı tütün ve tönbeki tütünü. Hyatt Regency'de nargile, yemek sonrası Türk kahvesi, çay, Arap Şampanyası (elma suyu, nane ve perrier) gibi içecekler ve birkaç çeşit lokum, acıbadem ve mevsim meyveleri ile birlikte servis ediliyor.

Nargilenin mezesi sohbet

Tabii yemeği lokantada yemeyenler için de poğaça gibi nargile altlığı da sunuluyor. Ancak aslında tüm bunlar sadece sofra zenginliği, göz zevki, Mehmet Usta'nın da dediği gibi, nargilenin asıl mezesi sohbet.

NARGİLENİN ANATOMİSİ

Sipsİ: Nargileyi ekonomik hale getiren sonradan yapılmış bir ek. Marpucun ucuna takılıyor ve içmek isteyen herkese bir tane veriliyor. Böylece bir nargileyi bir kaç kişi paylaşıyor.

Lüle: Tütünün içine bastırılmadan konduğu ve üzerine közün yerleştirildiği seramik kap.

Tömbekİ: Aromalı tütünler çıkmadan önce kullanılan tek nargile tütünü. Hatay'da yetiştiriliyor ve aromalılardan daha sert.

Mangır: Nargile kömürü uzun süre dayanmalı. Bu nedenle yanmış ve söndürülmüş meşe kömürü kullanılıyor. Evde nargile kullanmak isteyenler, piyasada satılan kolayca tutuşan mangır kömürü kullanıyor.

Tepsi ve rüzgarlık: Tütünün ve közün içinde bulunduğu bölüm.

Şişe: Suyun içinde bulunduğu cam bölüm. İyisi İran'da yapılıyor.

Marpuç : Nargilenin gövdesinden dumanın çekildiği uca kadar, hortum dahil bölümün tümü.

ÜNLÜ NARGİLE MEKANLARI

İstanbul'da nargile içilen yerler arasında en ünlüsü Çorlulu Ali Paşa Medresesi. Çemberlitaş'a gittiğinizde, Çorlulu'nun yeri diye kime sorsanız size orayı tarif eder. Çemberlitaş'ın diğer nargile mekanı ise İLESAM. Eski Galata Köprüsü'nden Tophane'ye taşınan Erzurum Çay Evi, Eski Amerikan Pazarı'nı nargileci mekanı haline getirmiş. Son üç-dört yılda sokaktaki nargileci sayısı üçü bulmuş. Diğer mekanların adı Katmer ve Kervancılar. Nargile severlerin tercih ettiği bir diğer mekan da Küçükpazar'daki Eskihal Yolu'ndaki Hal Kıraathanesi.

False