GeriSeyahat Baştan çıkartan puro destinasyonları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Baştan çıkartan puro destinasyonları

Baştan çıkartan puro destinasyonları

Bugün ABD'nin Florida eyaletinde bir başka puro cenneti olan Miami'nin ‘‘Little Havana’’ mahallesini tanıyacağız. Kübalılar’ın 1960'lı yılların başında ülkeyi terk ederek Miami'ye iltica ettiklerinde, şehir çok kültürlü bir metropol değildi. Bu güneydoğu ABD şehrine ilk gelenler Miami şehir merkezinin batısına yerleşip işlerini kurmaya başlarlar. Burada, Havana'da arkalarında bıraktıklarını anımsatan evler inşa ederek, mahalleler oluşturduklarından daha sonraları ‘‘Little Havana’’ denmiştir.

İNGİLİZCE VE İSPANYOLCA

Little Havana 1990'ın başında ikinci büyük mülteci dalgasıyla gelen Kübalılar ile Nikaragua, Honduras, El Salvador, Porto Riko ve Dominik Cumhuriyetleri'nden iltica edenlerin çoğunlukla yaşadığı bir bölgedir. Little Havana'nın kalbi 12. ve 17. bulvarlar arasında atmakla beraber, aktivitenin merkezi herkesin İspanyolca ismiyle ‘‘Calle Ocho’’ (kaye oşo) dediği Güneybatı 8. caddedir. İşte bizi baştan çıkartan puro şirket, mağaza ve küçük çaplı fabrikalar ile gerçek Küba restoran, kafeterya, bar ve gece kulüpleri yol boyunca burada sıralanmıştır. Sakinleri az da olsa İngilizce konuşsa bile burada ana lisan kesinlikle İspanyolca'dır. Ne İngilizce ne de İspanyolca anlaşamayanlar için en basit iletişim tekniği olan işaret, her zaman başarılı sonuç vermektedir. Calle Ocho, çok uzun bir cadde olduğundan tümünü yaya gezmek oldukça zor ve zaman alıcıdır. Bu nedenle Calle Ocho üzerindeki bir adrese taksi veya otobüsle direkt ulaşmak en kolay yoldur. Calle Ocho'da yürüyerek buradaki müzik mağazalarından yayılan salsa ve merengue soundlarını, puro mağaza ve fabrikalarından yayılan tütün kokularını, restoran ve kafelerden yayılan Latin mutfağının baharatlı kokularını içinize çekerek ABD'deki Küba'nın görüntü, ses ve aromasını yaşayabilirsiniz. 15. Bulvar’daki yaşlı Kübalılar’ın domino ve iskambil oynadıkları ‘‘Donimo Park’’ diye bilinen Maximo Gomez Parkı’nı gezin. Sanat stüdyoları ve galerilerde Küba ve Latin sanatının en güzel örneklerini görün. Halka açık toplu Salsa dans merkezlerinde yerel halkla birlikte dans edin. ‘‘Exquisito Restaurant’’ın önünde bir kahve molası vererek meşhur koyu ve sert Küba kahvesi olan ‘‘Cafe Cubana’’ için ya da bir barda meşhur ‘‘Cuba Libre’’ veya ‘‘Mojitas’’ içerek günün hararetini söndürün.

PURO İÇMEK SERBEST

Calle Ocho ve civarında her yer ve zamanda puronuzu dumanını çekinmeden üfleyerek içmenin keyfini çıkartın. Takside, şoförle birlikte bir madura içmenin şaşkınlığını yaşayın. Sizden para değil, puro isteyen dilenciyle puronuzu paylaşın. Yol boyunca istediğiniz bir puro mağazasına girip puroları inceleyin, dükkán sahibi ile sohbet edin. Birçoğunda baştan sona puro yapımını canlı izleyin. Latinlerin dört cepli geleneksel pantolon üstü gömleği olan ‘‘guayabera’’ların satıldığı mağazadan kendinize bir iki gömlek alın ve purolarınızı hemen sol üst cebine yerleştirin.

Little Havana'ya ocak ayında gelirseniz, ‘‘Three Kings Day Parade’’, 3-12 Mart arasında gelirseniz, bir milyondan fazla insanın sokakları doldurduğu renk, ses ve ışık festivali olan Calle Ocho festivaline (Miami Karnavalı) şahit olun. Ekimde giderseniz bir ay boyunca yine eğlence üzerine kurulmuş olan ‘‘Hispanic Heritage’’ festivalini yaşayın.

Miami'ye, havaların nispeten serinlediği ve o nedenle Güney Florida'nın turizm sezonu olan ekim-nisan ayları arasında gidin. Miami'de hava kışları ılık, kuru ve çok iyi geçer.

Genelde akşamları bir süeter yeter. Serin sularda yüzmeyi sevenler için deniz oldukça ılıktır. Yazlar ise çok sıcak ve rutubetlidir. Haziran-kasım ayları fırtına mevsimidir. Kasım-aralık ile nisan sonu-mayıs başı en iyi mevsimdir. Miami bir festivaller ve kongre şehri olduğundan, otel rezervasyonunuzu gideceğiniz tarihten çok önce yaptırmaya gayret edin.

Ulaşım: İstanbul'dan Miami'ye THY ile direkt uçabileceğiniz gibi, diğer havayollarının Avrupa bağlantılı uçuşlarıyla da gidebilirsiniz. Tampa'dan Miami'ye veya Miami'den Tampa'ya uçak, otobüs, tren veya kiralık arabayla kolayca ulaşabilirsiniz.

Konaklama: Genelde Miami'de her bütçeye uygun otel bulmak mümkün. Marina'nın bulunduğu ‘‘Bayside Market Place’’ karşısındaki ‘‘Best Western Marina Park Hotel (www.bestwestern.com/marinaparkhotel), ‘‘Everglades Hotel (evergladeshotel@worldnet.att.net) veya ‘‘Hotel Riande Continental Miami Bayside (Fax: 305 531-2303)’’ tavsiye ederim. Miami veya South Beach'de otel rezervasyonu için yararlı bazı siteler:

www.reservation-services.com

www.floridahotels.com

www.travelscope.com

False