Nur ÖZKAYA
Son Güncelleme:
Alabalığın en iyi 10 adresi
Alabalık yemeye gitmek, sadece balık keyfine işaret etmiyor. Alabalık tesisleri genellikle akarsu kıyılarına kurulduğundan, doğada geçirilecek birkaç saat anlamına geliyor. Şehirden kaçmak için bahane arıyorsanız, şöyle güzel bir kiremitte alabalık keyfine ne dersiniz? İşte en iyi adresleri...
LİSTE 1. Cansu Alabalık / İZMİT 2. Osmanlı Alabalık / RİZE3. Tropik / antalya4. Değirmende / DENİZLİ5. Adem Doruk Alabalık / ankara6. Yayla Alabalık / İZMİT7. Rivera Alabalık / antalya8. Tlos Yakapark / MUĞLA9. Söğütönü Alabalık / Eskişehir10. Karaaslan Alabalık / İZMİT1. Cansu Alabalık Su sporları da yapılıyorKocaeli Maşukiye’de 1998’den beri hizmet veriyor. Restoranın yanı sıra bungalow evleri, otantik bahçesi ve çeşitli doğa sporlarını da misafirlerine sunuyor. Havuzlarda üretilen alabalıklar taze olarak servis ediliyor. Tesiste serpme köy kahvaltısı da var. Dokuz bungalow evin kapasitesi 27 kişi. Düğün ve grup organizasyonlarının yanı sıra yapay gölde olta balıkçılığı, kano ve çeşitli su sporları da yapılabiliyor. Tel:(262) 354 38 982.Osmanlı Alabalık Horon dersi veriliyorRize’nin Fırtına Deresi üzerindeki Osmanlı Alabalık Restoranı, su ve tulum seslerinin birbirine geçtiği bir yer. Dünyanın korumada öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biri olan Fırtına Vadisi’ndeki tesis 15 yıldır hizmet veriyor. 400 yıllık tarihi kemer köprünün yanında. Başta kırmızı benekli alabalık ve mıhlama, karalahana sarması, mısır ekmeği, Laz böreği gibi diğer yöresel lezzetler bulunuyor. Tereyağda kızarmış veya kiremitte fırınlanmış alabalıklar lezzetlerini, tesiste yem kullanılmadan deredeki doğal kaynaklarda beslenmelerine borçlu. Mekanın bir diğer özelliği, kafilelere horon dersi veriliyor olması. Tel: (464) 752 42 23-(752) 44 72 3. TropikBalık tutma yarışması düzenleyeceklerAntalya-Kumluca yolu üzerinde, Ulupınar’da. Doğa ile iç içe girmiş, yeşilin tüm renklerinin görülebildiği tesis, Ulupınar deresinin tam yanına kurulmuş. Dere, kuş ve ördek sesleri birbirine karışıyor. En önemli özelliği, kavurucu günlerde yaşattığı serinlik. Güveç, ızgara veya tavada servis edilen alabalık dışında kuyu tandır da var. Müşteriler isterlerse restoranın yanındaki Ulupınar Deresi’nde alabalık tutabiliyor, balığı kendileri pişirebiliyor. Bu yıl ilk kez bir alabalık yakalama turnuvası düzenlenecekler. Alabalık 8, salata ve mezelerin her biri 3 lira. Tel: (242) 825 00 984. Değirmende Kaşarlısı tercih ediliyorEski bir değirmenin 1982’de alabalık üretim çiftliğine dönüştürülmesiyle açılan Değirmende Canlı Alabalık, Denizli’nin Kayıhan Mahallesi’nde hizmet veriyor. İki bin kişilik otantik bahçe, 450 kişilik kapalı cennet bahçesi ve 600 kişilik nilüfer salonu isimli üç bölümden oluşan tesiste alabalıklar doğal kaynak suyuyla özel havuzlarda üretiliyor. En çok kiremitte, ızgarada ve kaşarlı alabalık tercih ediliyor. Kaşarlı alabalık 10, ızgara ve kiremitte alabalıksa 9 lira. Tel: (258) 213 25 33-(258) 213 30 37 5. Adem Doruk AlabalıkÖzel sosları varYemyeşil bir alana kurulu olan Adem Doruk Canlı Alabalık Restoranı, Yenimahalle’de İvedik köyü otoban girişinde. Ahşap sedir ve çardaklarıyla doğal bir ortama sahip restoran, alabalık havuzları sayesinde misafirlerine taptaze alabalıklar sunuyor. Restorana has soslarıyla alabalıklara ayrı bir lezzet veriyor. En çok tercih edilen alabalık ızgara 11.50, güveç tarlı kaşarlı alabalıksa 14 lira. Klasik ızgaranın yanında alabalığı fileto, kavurma, köfte, buğulama ve beğendi gibi çeşitleri de mevcut. Tel: (312) 334 49 43-(334) 55 296. Yayla Alabalık Taş fırında pişiyorSapanca Mahmudiye Deresi üzerindeki Yayla Alabalık, yemyeşil ortamıyla sizi karşılıyor. Kiremitte alabalık taş fırında pişiriliyor. Bunun dışında kaşarlı köfte ve diğer ızgara çeşitleri de var. Orman içinde kurulu tesisin hemen ortasından akan istanbul Deresi’yse doğal bir atmosfer kazandırıyor. Tel: (264) 582 64 207. Rivera Alabalık Ağaçların üzerindeki lezzetantalya’nın Kemer ilçesi’ne bağlı Beycik Köyü’ndeki Rivera Park Restoran, muhteşem doğal güzelliğiyle misafirlerini stresten uzaklaştırıyor. Ağaçların üzerindeki ahşap köşklerde yemek yerken Beycik yaylasının güzelliklerini seyredilebildiği mekanın rakımı 1000 metre. Kemer’den 30 kilometre uzaklıktaki Rivera’nın deniz seviyesinden yüksekliği ise 1000 metre. Balıklar mekanın havuzundan tutuluyor. Alabalıklar taş fırında pişirilerek servis ediliyor. Yanında salata ve meze geliyor. Alabalık 10, salata ve mezelerin her biriyse 5 TL. Tel:(242) 816 10 058. Tlos Yakapark27 yıllık tesisFethiye’ye 45 kilometre uzaklıktaki Yakaköy’de bulunan Tlos Yakapark Alabalık Restoranı 1984’den beri hizmet veriyor. 15 bin metrekare alana kurulu. Bölgenin en büyük doğal kaynak sularından beslenen alabalık tesislerinden biri. İç içe olduğu yemyeşil doğa ve yanından akan buz gibi suyuyla misafirlerine rahatlatıcı bir ortam sunuyor. 600 kişi kapasiteli restoranda misafirler alabalıklara dokunup ellerine alabiliyor hatta fotoğraf da çektirebiliyor. Yanında garnitür ile servis yapılan alabalık 8 lira. Tereyağında kızartılan alabalığın yanında lavaş ekmeği, sos olarak da nar ekşisi sunuluyor. Sac kavurma, köfte ve tavuk şiş seçenekleri olan restoranda salata ve sac gözlemesi de var. Tel: (252) 634 00 369. Söğütönü Alabalık Eskiden çorak tarlaydıEskişehir-Bursa karayoluna 100 metre mesafedeki 5 bin 500 metrekarelik çorak tarlayı, içinde altı alabalık havuzu bulunan modern bir tesise dönüştürdüler. Tavada, fırında sade, fırında kaşarlı ve fırında mantarlı kaşarlı alabalık çeşitleri var. Fiyatlar 8 ila 12 lira arasında değişiyor. Kapalı bölümün yanı sıra bahçede 10 tane de kameriyesi var. Çocuklar için oyun parkları da mevcut. 1995’ten beri hizmet veren tesisin çevresiyse gül ağaçlarıyla çevrili. Tel: (222) 313 03 0410. Karaaslan Alabalık Safari ve paintball imkanı Yanından dereler akan, yemyeşil bitki örtüsü içindeki Karaaslan Alabalık ve Kamping Tesisleri yorgunluğunu atmak isteyenlerin İzmit’teki en iyi adreslerinden biri. Yuvacık Barajı sırtlarında bulunan bu lezzet durağında yürüyüş de yapılabiliyor. En çok kiremitte ve tavada alabalık tercih ediliyor. İsteyen kaşarlı mantar, kiremitte Karadeniz mıhlaması, Rize kavurması, turşu kavurması, kiremitte kasap köftesi ile ızgara çeşitleri yiyebilir. Tesiste aynı zamanda paintball, safari ve ATV’yle gezi gibi etkinlikler de yapılıyor. Tel: (262) 345 01 01Gurmeler, yazarlar ve gazetecilerden oluşan jüri seçtiMehmet Yaşin / Gezgin gurmeErdal İpekeşen /Doğan Burda ankara TemsilcisiYıldırım Güngör /Atlas yazarı gezginSinan Tanyıldız/Hürriyet Adana temsilcisiDeniz Gürsoy /Yemek kültürü yazarıAsef Özhan/Gezi yazarıŞerif yenen/ Turist Rehberleri Birliği BaşkanıAhmet Güzelyağdöken/ İzmirli işadamı, gurmeSümer Tilmaç /Antalya’da yaşayan oyuncuMehmet Alihocaoğlu /1000 Rota yazarı gezgin