GeriSeyahat Aklım Urla'da kaldı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Aklım Urla'da kaldı

Aklım Urla'da kaldı

Bir hafta sonunuzu Urla'ya ayırmaya ne dersiniz? Burası gidenin âşık olduğu, unutamadığı ve henüz markalaşmamış bir cennet... Markalaşmamış diyorum çünkü Çeşme gibi istila edilmesinden korkulan sakin bir ilçe. Gündüzleri pırıl pırıl plajları, sabaha karşı İskele Mahallesi'nin ara sokaklarında balıkçı adımları, her yerde mavi çam ve zeytin ağaçlarıyla hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. İşte size Urla rehberi...

Önce biraz huzurdan bahsedelim. Bu cennete adım attığınızda envai çeşit kuş sesleri saracak dört bir yanınızı, denizden esen hafif rüzgar "ohh be, işte huzur bu!" dedirtecek size... Urla, yaz kış müstakil evlerinin bahçelerinde Ege sofralarını kurmuş, birasını yudumlayan yerliler ve kasabanın değerini bilen turistlerden oluşuyor. Eğer burayı bir kez gidip görmüşseniz, hele ki doğup büyüdünüz yerse size hissettirdiklerini unutamazsınız. 


Aklım Urlada kaldı

Urla İskele

ESKİ URLA : 'KLOZOMENAİ'
Urla da bilinen ilk yerleşim MÖ 2000’lere İyonlar’a dayanıyor. Hâlâ su altı kazı ve araştırma çalışmalarının devam ettiği Karantina Adası ve Limantepe’de izleri gün yüzüne çıkmış durumda. Tarihte Urla, eski adıyla 'Klozomenai', zeytinyağı ticaretiyle anılıyor ve hatta tarihte bilinen en eski zeytinyağı fabrikasının burada olduğu söyleniyor. Urla da ilk olarak tarihi sokakları yürümelisiniz.

İskele Mahallesi’nde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde denizcilerin bulaşıcı hastalığının olup olmadığının kontrol edildiği Karantina Adası’ndan başlayarak, kıyı şeridinde ki Limantepe ‘yi, dünyaca ünlü Nobel ödüllü şair Yorgo Seferis’in evini görmeli, hemen orda ki adı  Urla ile anılan katmeri yemeli, eskiden gümrük olarak kullanılmış, şimdi ise otel olarak hizmet veren Pier’in kemerlerinden geçmelisiniz.

Aklım Urlada kaldı

Yorga Seferis Hotel

NE YAPMALI?
Sanat Sokağı’nda oturmalı, çay içmeli, sergileri gezinmeli, sokakta ki güzel insanlar ile tanışmalı

Ege kasabalarını ruhunda taşıyan Necati Cumalı’nın Kültür ve Anı Evi’ni ziyaret etmeli

Hafta sonu ise, Urla pazarına gidip akşam keyfi için ege otlarından almalı, ev yapımı ekmeklerin tadını çıkarmalı

Aklım Urlada kaldı

Ege sofralarının değişmez lezzeti turşu

Beyaz ve mavi boyalı evlerin içinizi açtığı kıyı şeridinde yürüyüş yapmalı, rivayete göre iki düşman ailenin çocuklarının kavuşmak için kaçarken taşa döndüğü Gelinkaya’ya kadar yürümeli

Köy ve koyları unutmamalı, 2012 de Türkiye’nin  en temiz köyü seçilen Bademler Köyü’nü, Balıklıova’yı, balığıyla ünlü Özbek Köyü’nü gezmeden, serin suyuyla meşhur Demircili Koyu’nda yüzmeden Urla’dan geçmemelisiniz.

Aklım Urlada kaldı

Urla'nın meşhur lezzeti enginar

Son olarak huzurlu, dingin ama  rengarenk marinası olan Çeşmealtı’na gidip dinlenmelisiniz. Belki size Kavafis’in dizeleri, Tanju Okan’ın sesi eşlik eder.

Aklım Urlada kaldı

Sanat sokağı




False