Adrenalin dolu bir macera
Tülay Demircioğlu (34) kalite müdürü. Birçok insan gibi ev ile iş arasında geçen rutin hayatından sıkıldı. Hep aklında olan dünya turunu gerçekleştirmek için işinden ayrıldı. Evini kiraya verdi ve Bangkok’a tek yön bilet alarak serüvenine başladı. Asya ve Avustralya kıtalarında toplam 10 ülke ve 70’ten fazla şehri geride bıraktı. Demircioğlu’nu Laos’ta yakaladık ve Asya macerasını konuştuk.
İşinizden ayrılıp böyle bir maceraya atılma fikri nasıl oluştu?
Çok uzun zamandır kafamda olan bir şeydi. Yolda olmak, seyahat etmek beni kendime getiriyor. Her seyahatimin dönüşünde bu fikre bir adım daha yaklaştım. Bir yandan da seyahat hayallerimi gerçekleştirebilmek için para biriktirmeye devam ettim. 11 yıl aynı şirkette çalışmak da beni bir hayli yordu. Sonrasında işyerimle karşılıklı anlaşarak yollarımızı ayırdık ve herhangi bir rotam olmadan tek başıma düştüm yollara.
Bali Adası- Endonezya
Nasıl bir hazırlık süreci yaptınız?
Önceden dünya turuna çıkmış kişilerin tecrübelerinden faydalandım. Aşılarımı oldum, sağlık kontrollerinden geçtim, banka hesaplarımı ayarladım ve seyahate çıkmadan bir gün önce sadece özel eşyamı alarak ailemin evine taşıdım. Evimi eşyasıyla birlikte kiraya verdim. Çantamı hazırladım ve yola çıktım. Ancak yola çıktıktan sonra anladım ki, ihtiyacım olacağını düşündüğüm birçok hazırlığın, aslında hiç önemi yokmuş. En önemli şey dünya turuna karar verip ilk adımı atmak. Sonrası çorap söküğü gibi geliyor.
Long neck Karen kabilesiyle zaman geçirdi.-Tayland
Rotanızdan biraz bahseder misiniz?
Bu konu biraz muamma. Her ne kadar dünya turuna çıkmaya karar verdiğimde, rota çıkarmak için birkaç denemem olduysa da sonuçlandırmadım. Seyahat boyunca plansız ve kuralsız olmak istiyordum. Yoldayken “canım nereye isterse oraya olsun” dedim. Bangkok’a tek yön bilet alarak yolculuğa ilk adımımı attım. Yedi aydan fazladır da yollardayım. Şu ana kadar Asya ve Avustralya kıtalarında toplam 10 ülke, 70’ten fazla şehri geride bıraktım. Hatta bu süre boyunca birçok ülkeye tam doyamadığım için ikişer kez ziyaret ettim. Şu an Laos’tayım.
Laos
Laos’ta hayat nasıl? Neler yaptınız?
Güneydoğu Asya’nın diğer ülkelerine kıyasla fazla turistik olmayan, güleryüzlü insanların yaşadığı sakin bir ülke. Kuzey Tayland’dan teknelerle Mekong Nehri üzerinden ilerleyerek iki günde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Luang Prabang’a ulaştım. Bu iki gün boyunca nehrin kenarında yüzen çocuklara, su üstünde bulunan evlere, nehirde banyo yapan kişilere ve birçok renkli görüntüye şahit oldum. Şu an ülkenin başkenti Vientiane’deyim. Buradan sonra nereye gideceğime henüz karar veremedim. Aslında Laos’tan Vietnam’a geçip, Vietnam’ı boylu boyunca motosikletle gezmek istiyordum ancak maalesef Vietnam vizesini alamadım.
Angkor Wat-Kamboçya
En çok etkilendiğiniz ülke neresiydi?
Endonezya’nın benim için yeri farklı. İki ayımı burada geçirdim. Papua Adası’ndaki Baliem Vadisi’nden çok etkilendim. Zamanın donup kaldığı, modern dünyanın ulaşmadığı bir yer. Daha 25 yıl öncesine kadar modern hayattan uzak olan ve halen de kendilerine özgü birçok geleneği devam ettiren kabilelerin yaşamlarını görünce, sanki yıllar önce burada zaman durdurulmuş gibi hissettim.
Taupo'da 15 bin feet'den atladı.-Yeni Zelanda
En ilginç deneyimleriniz neydi?
Yeni Zelanda’da skydiving yaptım. 15 bin feet yükseklikte 200 kilometre hızla uçaktan atladım. Filipinler’de yaşayan, sekiz- dokuz metre büyüklüğünde ve sekiz ton ağırlığındaki devasa köpekbalıklarıyla yüzdüm. Franz Josef Buzulu’nda ayağımda çivili ayakkabılarla yürüyüş yaptım. Dünya haritasının en ucu olan Fiji Adası’nda 15 günden fazla kaldım. Çevresini beş dakikada yürüyerek tamamlayacağınız okyanusun ortasındaki, elektrik ve telefon bağlantısının olmadığı adada akşamları sadece 10 kişiyle birlikte iki gece kaldım. Tüm bu yaşadıklarım harikaydı.
Balem vadisi'nde ilkel kabileyi ziyaret etti.-Papua Adası
Gündelik harcamalarınız ne kadar?
Bu durum ülkesine, şehrine ve yaptığınız aktivitelere göre değişkenlik gösteriyor. Yeni Zelanda ve Avustralya’da günlük 150-200 lira harcarken, Filipinler ve Tayland gibi ülkelerde ortalama 70-80 lira harcadım. Hatta bu rakamı daha da aşağıya çektiğim zamanlar da oldu.
Oslob'da dev köpekbalıklarıyla yüzdü.-Filipinler
Bu zamana kadar yaşadıklarınız size neler kattı?
Psikolojik olarak eskisine göre çok fazla güçlendiğimi hissediyorum. Türkiye’de maalesef bir çemberin içinde hayatımızı ele geçirmiş rutinlerle yaşıyoruz. Ne zaman ki o çemberin dışına çıkıp, oradaki hayatıma uzaktan baktığımda, ne kadar gereksiz şeylere canımı sıktığımı daha iyi anladım. Çok büyük bir problemle karşılaşmazsam param bitene kadar bu seyahatim devam edecek. Hayatımda yaşadığım bu yedi ayı hiç unutmayacağım.
Bromo Yanardağı-Endonezya