GeriSeyahat Adını ağaçların gölgesinden alan göl Karagöl
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Adını ağaçların gölgesinden alan göl Karagöl

Adını ağaçların gölgesinden alan göl Karagöl

Siyasetin ve kentleşmenin grileştirdiği başkent Ankara, bakir yüzünü Karagöl’de saklıyor. Şehrin Çubuk İlçesi sınırlarında yer alan ve birçok kentlinin adını dahi duymadığı küçük krater gölü, dört mevsim farklı güzellikler barındırıyor. Fotoğraf meraklıları pek çok güzel kare yakalayabilir. Karagöl’de balık tutabilir, mangal keyfi yapabilir, göl manzaralı odalarda konaklayabilirsiniz.

Karagöl, Ankara’ya 68 kilometre mesafede bir krater gölü. Çubuk İlçesi sınırları içinde, Kavak Dağı ile Yıldırım Dağı eteğinde. 22 hektarlık küçük bir alanı kaplasa da, bu alanda mor çiğdeme bile rastlayabileceğiniz 45 çeşit bitki türü barındırıyor.

Ankara’dan yola çıktıktan 39 kilometre sonra Çubuk’ta bir mola verebilirsiniz. Çubuk adına tarihte ilk kez 1402’deki Ankara Savaşı ile rastlıyoruz. Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazid, Çubuk Ovası’nda boyun eğiyor Timur’a. Tarihsel önemini bu savaştan alan kasaba, ilk kez 1902 yılında ilçe merkezi yapılıyor. Çubuk ve civarı Anadolu’nun Türkler tarafından fethi sırasında ilk ele geçen yerlerden. Bölgeyi, Selçuklu komutanlarından Çubuk Bey ele geçiriyor. Çubuk isminin de buradan geldiği söyleniyor.

KENTİN SEMBOLÜ TURŞU

Çubuk, sokak taşları, kent merkezindeki sakin yaşamı ve gelenekleriyle tipik bir Anadolu kasabası. İlçeyi hatırlatan en önemli özelliği ise turşusu. Bölgenin meşhur ürünü olan küçük salatalıklar, şehrin sembolü olarak karşımıza çıkıyor. Hatta Çubuk Belediyesi iki yıldır eylül ayında Turşu Festivali bile düzenliyor. Ev yapımı içinde katkı maddesi barındırmayan turşuları, Çubuk Karagöl güzergahı boyunca yol üzerinde bulmak mümkün.

Çubuk’ta verilen molanın ardından Karagöl için 29 kilometre daha katetmek gerekiyor. İlçeden sonra virajların arttığını ve rakımın yükseldiğini hatırlatmakta fayda var. Belediyenin hazırladığı Karagöl levhaları rahat bir yolculuk sunuyor. Karagöl, 68 kilometrelik yolculuğun ardından kucak açıyor misafirlerine. Köy Hizmetleri, tüm kış koşullarına rağmen yolu açık tutuyor.
/images/100/0x0/55eb39b5f018fbb8f8b3848c


Mesire alanına araç başına ücret alınıyor. Otomobil 6, minibüs 12, otobüs ise 33 YTL. Ziyaretçileri, mesire alanını ve göldeki tek restoranı işleten, bakımını yapan Durali Balcı karşılıyor. Karagöl’ün sekiz kilometre yakınındaki Yıldırımevci Köyü’nden olan Balcı, oğulları, gelinleri ve torunları ile birlikte 12 yılını buraya vermiş. Ziyaretçilerin pek çoğu 64 yaşındaki Durali Amca ile sohbet etmeden geri dönmüyor evine.

DURALİ AMCA’NIN ODUN SOBASI

Sabah kahvaltısını Durali Amca’nın evinden getirdiği köy yapımı tereyağ, bal, yumurta, çökelek, turşu ve bazlama ile yapabilirsiniz. Öğle yemeğinde ise et çeşitleri ve kiremitte canlı alabalık keyfi sunuluyor. Yemeklerin fiyatı 8 YTL civarında. Sıcak havalarda kullanılan göl manzaralı bir balkonu var mekanın. Soğuk günlerde ise ahşap ağırlıklı salaş iç mekanda yemek yeniyor. Restoranın tam ortasında bir odun sobası duruyor. Durali Amca sobanın üzerinde bazlamaları ısıtıp, kestane de pişiriyor konuklarına.

Karagöl doğa güzelliğiyle dört mevsim eşsiz bir manzara sunuyor. Baktığınız her köye tuval hissi veriyor. Kışın bembeyaz, bahar aylarında yeşil ve sarının her tonunu bulmak mümkün. Bu nedenle fotoğraf sanatçılarının ve dağcıların da uğrak yerlerinden birisi.

Göle adını üzerine yansıyan ağaçların gölgesi veriyor. Derinliği yer yer 80 metreyi buluyor. Çevresinde buz mağaraları var. Gölün yavaş yavaş donduğu ilerleyen günlerde, üzerinde mangal yapma imkanı da olacak. Göl, olta balıkçılığı yapmaya elverişli. 15 - 20 kiloluk sazanlar tutulduğu oluyor.

Göl kenarındaki ormanın içinde kaynak sularına rastlayacaksınız. Bu sular çıkış noktasında oldukça soğuk. Hatta kayaların aralarından çıkan suyun son derece soğuk olmasından dolayı yaz aylarında dahi donduğu görülüyor. Tepelerde yazın bile kara rastlanıyor.

FUTBOL SAHASI BASKET POTALARI

Gölün çevresinde 200 piknik masası bulunuyor. Masaların hepsi göle sıfır durumda. Mangal keyfinin yanı sıra, gölün 1.5 kilometrelik çevresi doğa yürüşü yapmak için de oldukça ideal. Balcı Ailesi, futbol sahası, basketbol potaları, voleybol filesi koyarak spor yapmak isteyenleri de düşünmüş. Çocukların eğlenebilmesi için kaydıraklar ve tahterevalliler de bulunuyor.

Her iki tarafı yamaçlarla çevrili, etrafı çam ve dağ kavağı ile kaplı olan Karagöl için doğal terapi alanı denebilir. Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp, kafasını dinlemek isteyenler için ideal. 24 saat bölgede bulunan jandarma sayesinde güvenlik sorunu yaşanmıyor. Siyaset ve diplomasi dünyasından pek çok isim de haftasonu kaçamağı için Karagöl’ü tercih ediyor.

Durali Balcı, Karagöl’e gelerek konaklamak isteyenler için altı kişilik aileyi ağırlayabilecek büyüklükte bir kulübe yapmış. Göl manzarasını yüksekten görüyor. Sıcak suyu, mutfağı ve buzdolabı var. Gecelik fiyatı 50 YTL. Restoran ve kalacak yer rezervasyonu yapmak için (312) 833 23 93 numaralı telefonu aramak gerekiyor.

NASIL GİDİLİR

Karagöl’e Ankara çıkışında TEM otoyolu Samsun bağlantısına girdikten sonra Esenboğa Havaalanı yolundan gidilerek ulaşılıyor. Çubuk ayrımından sola dönerek Karagöl rotasına giriyorsunuz. Karagöl’e ulaşmak için toplu taşıma aracı bulunmuyor. Ancak Çubuk’a kadar Ankara’dan dolmuşla gidebilirsiniz.
False