3.5 liraya Afrika safari nasıl yapılır!
‘Olur mu?’ demeyin, olur... Ama İzmir’de... Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli Sasalı’da kurduğu İzmir Doğal Yaşam Parkı, ‘Kara Kıta’yı, gitmek için zamanı ve imkânı olmayanların ayağına getiriyor. Üstelik sivillere 3,5, öğrencilere ise sadece 1,25 TL’ye... 0-6 yaş grubu, engelliler, gazi ve şehit yakınlarına ise ücretsiz.
Bir yanda yeni doğumlarla sayısı 4’e ulaşan Türkiye’nin tek fil ailesi... Bir yanda aslan, puma, kaplan gibi ürkütücü ama bir o kadar da merak uyandıran vahşi kediler... Hemen yanı başında bambaşka bir iklim kuşağı ve coğrafyayı ayağınıza getiren ‘Tropik Merkez’... Az ileride ise zebra ve zürafa sürülerinin karşınıza çıkacağı Afrika Savanı... Ancak belgesel filmlerde izleyebileceğiniz 130’u aşkın türde 1500’e yakın hayvanı ve 250’den fazla bitki türünü İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda görmeniz mümkün... Üstelik hayvanlar burada kafeslere hapsedilmeden doğal ortamlarında özgürce dolaşabiliyor...
Parkın en sevimli yerlerinden biri de çocuklar için özel olarak hazırlanan Çocuk Hayvanat Bahçesi... Burada çiftlik hayvanları yaşıyor... İçinde cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, güvercinler, çeşitli tavuk ırkları, hindiler, kangal köpeği ve eşek ile kara ve sukaplumbağaları var... Çocuklar, bakıcıların gözetiminde hayvanlara dokunma ve beslenme saatlerinde onları besleme imkânına sahip... Ayrıca randevu alıp gelen okullardaki öğrencilerin cüce keçileri ve atları besleme, onlara dokunma ve birlikte fotoğraf çektirme şansları da var...
PARKTAN KISA KISA
Nesilleri tehlikede olan Asya fillerinden ‘Begümcan’ ve ‘Winner’ ile Türkiye’de doğan yavruları ‘İzmir’ ve ‘Deniz’, 15 bin metrekare açık ve 550 metrekare kapalı alanda yaşıyor.
Afrika Savanı’nda zürafalar, zebralar, suaygırları, devekuşları ve nyalalar 18 bin metrekare alanda doğal savanlardaki gibi bir arada hayatlarını sürdürüyor.
Kaplan, aslan ve pumalar için 3 ayrı açık alan ve 1 adet kapalı alan bulunuyor. Kaplan için 3 bin 600 metrekare, aslan için 3 bin 550 metrekare, puma için ise 2 bin metrekare açık alan ayrılmış durumda.
Tamamı kapalı yaklaşık 2 bin 345 metrekare alana yayılan Tropik Merkez’de özel ısıtma ve nemlendirme sağlanarak tropik yağmur ormanlarının koşulları oluşturulmuş. Sürüngenler, timsahlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları, marmosetler ve meyve yarasaları ile tropik bitkiler hayran bırakıyor.
Toplam 6 bin 600 metrekare açık alanda oluşturulan Maymun Adası’nda Velvet maymunları, siyah makaklar ve mona maymunları barınıyor. Parkın sevimli üyeleri lemurlar ise Maymun Adası’nın karşısındaki barınaklarında yaşamlarını sürdürüyor.
Parkta yırtıcı kuşlar, vaşaklar, sırtlanlar, ayılar, kurtlar, geyikler, develer, ceylanlar ve yaban keçileri için de ayrı ayrı bölümler yer alıyor.
Efe’nin ölümüyle 2 yıl boyunca parkta tek başına kalan Zarife’nin yalnızlığı, Çek Cumhuriyeti’nden gelen zürafalarla mutluluğa dönüşmüş. 3 yeni üyeyle birlikte parktaki zürafa sayısı 4’e yükselirken, ailenin bir buçuk yaşındaki en küçük üyesi bile 2.80 metre uzunluğunda.
8 bin 450 metrekare alana sahip büyük gölet, fıskiyeler, mini şelaleler, adacıklar ve etrafında bulunan yeşil alanlar, içinde beyaz ve siyah kuğular, ördekler ve kazlarla küçük bir habitat niteliğinde.
Diğer kanatlı barınaklarında olduğu gibi dışarıdan ağlarla izole edilmiş 600 metrekare alanda ‘Amazon’, ‘Cennet’, ‘Kakadu’ ve pek çok türde papağan türü birlikte yaşıyor.