GeriSeyahat Seyahat doktoru sorularınızı cevaplıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Seyahat doktoru sorularınızı cevaplıyor

Seyahat doktoru sorularınızı cevaplıyor

Gazeteniz Seyahat artık her hafta kafanıza takılan sorulara cevap bulmaya çalışacak. Uzmanlarımız, sorularınıza cevap verecek. Siz de seyahatdoktoru@hurriyet.com.tr adresine sorularınızı gönderebilirsiniz.

MEHMET YAŞİN
DERDİNİN DERMANI YÜZME DERSLERİ

Soru: Mehmet Bey, Sivaslı bir gencim. Çocukluğum köyde geçti. Denizi İstanbul’da gördüğüm için yüzme öğrenemedim. Şimdi güzelce bir sevgilim var. Birlikte tatile gittiğimizde onunla birlikte denize giremiyorum. Çünkü o balık gibi yüzüyor. Ben ise ya makarna benzeri sünger şeritlere tutunmak ya da belime bir can simidi takmak zorunda kalıyorum. Bundan da çok utanıyorum. Onun için her seferinde denize girmemek için bahaneler uyduruyorum. Bu durumdan nasıl kurtulurum?. Bana yardım edin lütfen. Şener Mutlu-İstanbul


Şener kardeşim, ben de olsam utanırım, Düşünsene, koskoca bir adam, kolunun altına uzunca bir sünger almış, çırpınıp duruyor. Sevgilisi ise denizkızı gibi süzülüp gidiyor. Öncelikle kız birlikte yüzmek istemez.

Derdin büyük ama çaresiz değil. Ancak tedavi olman biraz zaman alacak. Sabırlı olursan hem sevgiline güzel bir sürpriz yapmış olursun hem de yüzmeyi öğrenirsin. Tabii o güne kadar kız kuş olup uçmazsa.

Tedavi şöyle: Deniz mevsimi bitince sevgiline çaktırmadan bir kapalı yüzme havuzuna üye olacaksın. Oradaki hocalar sana kısa sürede kulaç atmayı, ayak vurmayı öğretirler. Kış boyunca antrenmanlara devam edersen, yaz başında plajdakilerin çoğuna nal toplatırsın. Hele bir de tramplenden atlamayı öğrenirsen havandan yanına yaklaşılmaz. Durum bu. Azim ve biraz da para isteyen bir tedavi yöntemi...

MESUDE ERŞAN

GRİP AŞISI ZAMANI YAKLAŞIYOR

Soru: İşim nedeniyle çok sık seyahat ediyorum. Grip sezonu kapıda. Grip aşısı mutlaka yaptırmalı mıyım? Aşı için en uygun zaman hangisi?

Seyahat doktoru sorularınızı cevaplıyor


Grip aşısının etkili olduğunu ve ölümleri engellediğini biliyoruz. Bilhassa kronik kalp ve damar, akciğer, diyabet, kanser, diyaliz hastaları, organ nakli olanlar, 65 yaşın üstündekiler grip açısından risk grubunda.

Çünkü gribe yakalanmaları halinde şiddetli geçiriyorlar. Bazı uzmanlar sık seyahat etmek zorunda olanları da hastalıkla karşılaşma olasılıkları nedeniyle risk grubunda sayıyor.

Hastalıklardan korunmanın en efektif yollarından biri de aşılanmak. Her sezon etkili grip virüsleri değiştiği için aşının da yenilenmesi gerekiyor.

Aşı firmaları yaz sonundan itibaren aşılarını eczanelerde satışa sunuyor. Ancak uzmanlar aşı için en uygun zamanın ekim sonu, kasım başı olduğunu söylüyor.

Çünkü gribin etkisini en fazla gösterdiği sezon, Türkiye ve çevremizde ocak-şubat aylarına kaydı. Grip etkisini nisan ayına kadar gösteriyor. Aşı yaklaşık 6 ay koruyor. Haliyle çok erken yaptırmak, aşının koruma kalkanının yetişememesi anlamına geliyor.

False