Sert bir tavır uyanabilir

Yüksek hedefler, hakim olmak ve zirve yapmak için güçlü arzular uyanacak. Aynı zamanda açığa çıkan olaylar, öfkeyi uyandırabilir ve sert bir tavır ortaya çıkabilir.

Düşünce biçimini, şimdiye kadar uygulanan sistem ve işleyiş prensiplerinin değişmesi için zorlayıcı durumlar karşısında sabırlı ve dirençli bir tavır sergilenecek. Şahsiyet çatışmaları olurken aynı zamanda ilginç fırsatlar ortaya çıkacak.

Kitaplarla iletişim kurmak

Bir zamanlar çok saygı duyduğum bir insan bana şöyle demişti: ‘Sevgili çocuğum. Yaşadığın sıkıntının çözümü kendi içinde. Kimseden yardım bekleme. Okuyacağın bu kitaplardan ihtiyacın olanı kendin bulabilirsin.’

Böyle demişti ve kitapları bana vermişti. Ben, bu kitapların içinde ne olduğunu anlatması için yalvarıp yakardıysam da, ‘Benim anlatacaklarım senin bir işine yaramaz. Kendin okuyup kendin bulacaksın’ demişti. Ben büyük bir kaygıyla ‘Ya bulamazsam, ya anlamazsam, siz söyleyin’ diye tutturmuştum. O da, ‘Bulamazsan, buluncaya kadar bak. Hala göremiyorsan, zaten benim anlatacaklarımı da anlamazsın. Fakat, çok istersen ve düşünerek okursan, mutlaka bulursun’ demişti. Ve dediği gibi de olmuştu.

Doğrusu ne yalan söyleyeyim, o zamanlar ne demek istediğini anlamamıştım. Hem de sıkıntılarımı önerdiği kitaplar yoluyla çözdüğüm halde. Fakat, şimdi biliyorum ve yeri gelmişken o saygıdeğer insana buradan teşekkür ediyorum.

Hiçbir açıklama yapmadan, ahkam kesmeden ‘Oku, anla ve çöz’ deyip kestirip atması, benim sonraki yıllarda ortaya çıkan özgüvenimin ilk tohumları olmuştu.

Böylece kendimle başbaşa kalmanın ne demek olduğunu, kendim için en gerekli olanı yine kendimin bulacağını öğrenmiştim. Yaşadıklarınızı kitapların içinde bulmak, elbette ki, pek kolay değil. İletişim kuramadığınız bir kitaptan, bir şey almanız mümkün değil. Almaktan kastım, şuurlu olarak, bilerek almak. Bunun için de kitapla iletişim kurmak şart.

Tabii sadece kitaplardan öğrenmiyorsunuz. Bilgi hayatın içinde gizli ve insan ancak yaşarken öğrenebiliyor. Fakat, hepimizin bildiği gibi bizler yaşama özürlüyüz.
Yazarın Tüm Yazıları