PKK neden Barzani’yi istiyor

IRAK Kürdistan bölgesinde yarınki seçimlerle ilgili PKK’nın Kandil’den yaptığı açıklamada, “Kimseyi desteklemiyoruz, ama bu hassas dönemde Mesud Barzani’nin göreve devam etmesini umuyoruz” dendi. Karayılan tarafından yapılan açıklama, uluslararası haber ajanslarında böyle yer aldı.

Haberin Devamı

PKK’nın Barzani’yi işaret etmesi önemli. Örgüte yakın olan El-Hal Partisi’nin ittifaklarla oluşturduğu El Umut adlı listenin seçimlere girmesi engellendi.

PKK Irak’ta bazı üyelerinin de parlamentoya girmesini sağlayacak listenin yasaklanmasından sonra acaba neden Barzani’ye destek verdi?

Irak Kürdistan Yönetimi bölgesindeki son siyasi gelişmelere yakından bakınca bu seçimin nedeni anlaşılıyor.

Barzani ve PKK’nın Kürt milliyetçisi çizgileri bu desteği gerektiriyor.

 

YENİ HEYECAN

 

Bugüne kadar Kuzey Irak’ın siyaset sahnesi Talabani ve Barzani arasındaki çatışma ya da büyük ittifak ile belirlendi. Ama artık siyaset sahnesinin yeni aktörleri var.

Haberin Devamı

111 sandalyeli Meclis için 24 parti ya da ittifak listesinden tam 500 aday yarışıyor.

Talabani’nin liderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği’nden ayrılanların oluşturduğu “Değişim Listesi” en güçlüleri. Barzani ve Talabani’nin “Kürdistan Listesi”nin hemen gerisinden geliyor.

Yolsuzluklardan bunalan, liderle sultası rejimine karşı çıkanlar bu liste etrafında birleşiyorlar.

Değişim liderlerinden birinin ortaya attığı bir iddia geçenlerde gürültü koparttı. Kürdistan hükümetinin Parlamento’da şu anda büyük çoğunluğa sahip olan Barzani ve Talabani’nin liderliğindeki partilere harcamalarını karşılamaları için ayda 35’er milyon dolar ödendiği ileri sürüldü. Maliye Bakanı ise kendisine yöneltilen bu soruya, “ödenen miktarı açıklama iznim yok” yanıtını vermekle yetindi.

Bu ayrıntıya bir de bölgedeki yoksulluğa rağmen işe alımlarda kayırmacılığın etkili olduğunu da katınca Değişim listesine ilgi daha iyi anlaşılıyor. 

Kısaca değişim listesi Irak Kürdistan’ında yeni bir heyecan dalgası estiriyor.

 

NE İSTİYORLAR?

 

PKK’nın neden Barzani’yi tercih ettiğini anlamak için Değişimcilerin hangi vaatlerle oy istediklerine bakıyorum.

Haberin Devamı

Kendilerini liberal olarak tanımlayan hareket şeffaflık üzerinde çok duruyor. Güçler ayrılığı ve hukukun bağımsızlığını savunuyor.

Değişim Listesi, Bağdat ile güçlü ilişkileri savunuyor ve Kerkük meselesinin federal anayasa çerçevesinde çözümünü istiyor.

Ama daha da önemlisi Barzani’nin Kürt milliyetçisi çizgisine karşı.

Tehdit yüklü sivri milliyetçi söyleme de karşılar.

Değişim listesinin ağırlığı Süleymaniye’de. Ama Erbil’de de destekçileri var.

İşte bunun için PKK’nın desteği önemli. Zor zamanda verilen destek, bir süredir PKK’yı topraklarında istemediğini söyleyen Barzani ile yeni bir ittifak arayışı olarak değerlendirilmeli.

 

IRAK EKSENLİ ÇÖZÜM

Haberin Devamı

 

Bu ittifakın güçlenmesi, geçmişte de gördüğümüz gibi Türkiye’de Kürt sorununa çözüm arayışlarına yardımcı olmuyor.

Ama Kürt meselesini Irak üzerinden çözmeye kalkışırsanız PKK’nın çeşitli ittifaklarının sonuçlarına tabi olma ihtimali artar.

Çünkü Irak’ın siyaset sahnesini, kendi gerçeği ve kendi dinamikleri belirliyor.

Kürt meselesi Türkiye’de çözümlenmeli. “Bizden size bu kadar” edalı ali cenap devlet yaklaşımıyla da olmaz. Belki bizim de, Kürtlerden ve Türklerden oluşacak kendi “Değişim” ittifakına ihtiyacımız var. Çözüm lafları çıktıktan bu yana söylenenlerin pek bir şeyi değiştirebileceğini sanmıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları