Paça böreğini duydunuz mu

Ne çok severiz hamur işlerini. Böreğinden kurabiyesine, poğaçasından baklavasına pek çok hamur işi mutfağımızın bir parçası olmuş yüzyıllardır.

Hatta o kadar iyi yapmışız ki bunları, bazıları Türk adıyla birlikte anılır olmuş. Hamur işi yapmakta bu kadar usta olan ve yemeyi de bu kadar çok seven bir millet olarak bakalım, geçmişte yaptığımız börekler nasılmış. "Geçmiş" derken Osmanlı Devleti dönemini kastediyoruz elbette ki. Börek denen şeyin yufkası mutlaka evde açılırmış bir kere. Yani öyle alınıp beş dakikada börek yapılabilen hazır yufkalar yokmuş o zaman. Böreğin hamuru ise genel olarak, has un, su, tuz ve yumurtayla yoğrulurmuş. Yufkalar açılır ve içleri bugün olduğu gibi çeşitli malzemelerle süslendikten sonra sac ateşinde yavaş yavaş pişirilirmiş. Bugün kullanılan peynirli ve kıymalı börek harcı Osmanlılar tarafından da sıkça kullanılıyormuş. Ancak, tavuk etinin haşlanıp soğanla birlikte pişirilmesiyle yapılan tavuk böreği, soğanın iyice kavrulmasıyla elde edilen harçla yapılan soğan böreği ve en ilginci bugün hemen hiç yapılmayan paça böreği zamanın en popüler böreklerindenmiş. Koyun paçası pişirildikten sonra küçük kemikleriyle birlikte böreğin içine konurmuş o günlerde. Ve bu muhteşem börek Osmanlıların en sevdiği lezzetler arasındaymış. Şimdi, değil paça böreğini, evde açılmış yufkayla yapılan su böreğini bile kırk yılda bir yiyoruz. Ve ben ne zaman güzel yapılmış bir su böreği yesem "Umarım torunlarımın çocukları da alır bu muhteşem lezzeti" demekten kendimi alamam.

Fırında tavuklu sebze türlüsü

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

3 adet tavuk göğsü

5 yemek kaşığı sıvıyağ

3 adet orta boy kabak

3 adet orta boy patlıcan

200 gr konserve bamya

1 adet orta boy havuç

2 adet orta boy kuru soğan

10 diş sarmısak

3 adet orta boy domates

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Tavuk etlerini kuşbaşı et formunda doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırıp tavukları tencereye aktarın. Sürekli karıştırarak suyunu salıp tekrar çekinceye kadar, 5 dakika pişirin. Üzerine tuz ve karabiberi serpip incecik doğradığınız soğanları ekledikten sonra 5 dakika daha kavurarak ocaktan alın. Diğer taraftan, bütün sebzeleri soyup ayıkladıktan sonra yıkayın. Patlıcanları alacalı soyup dörde bölerek iki santimlik parçalar halinde dilimleyin. Kabak ve havucu kazıdıktan sonra aynı işlemi uygulayın. Konserve bamyayı da süzüp bir tabağa alın. Fırına dayanıklı orta boy bir kaba önce kavurduğunuz tavuk etini, sonra da hazırladığınız sebzeleri yerleştirin. Üzerine sarmısakları ve halka halka doğradığınız domatesleri sıraladıktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirin. 2 su bardağı sıcak suyu da aktarıp kabın üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın. Türlüyü 175 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırının kapağını açarak yemeğin üzerindeki folyoyu çıkarın. Yemeği 10 dakika daha pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Yoğurtlu kabak mastika

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

4-5 adet orta boy yeşil dolmalık kabak

1 demet dereotu

Yoğurt sos için

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan yoğurt (yağsız ve kaymaksız olmasına dikkat edin)

1 su bardağı süt (diyet süt de kullanabilirsiniz)

2 adet yumurta

2 yemek kaşığı kepekli un (yulaflı ya da çavdarlı un karışımı da kullanabilirsiniz)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Kabakları hafifçe kazıyıp yıkayın. 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin. Diğer taraftan, orta boy bir tencereye 10 su bardağı sıcak su ve 1 çay kaşığı tuz koyup kaynatın. Kabak dilimlerini kaynayan suyun içinde 5 dakika kadar haşlayıp süzün. Yoğurt, süt ve yumurtaları derin bir kaba koyup tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla çırpın. Kepekli, yulaflı ya da çavdarlı unu ekleyin. Tuz, karabiber, kekik, nane ve pul biberi de ilave edip çırpmaya devam edin. İncecik doğradığınız dereotunu katıp tekrar karıştırın. Haşladığınız kabak dilimlerini 1 yemek kaşığı sıvıyağla hafifçe yağladığınız orta boy bir fırın kabına yerleştirin. Üzerine hazırladığınız yoğurtlu sosu gezdirin. Soslu kabağı 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri iyice sararıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun. Izgara köfteyle ya da kepekli makarnayla ikram edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları