Ne kadar zamandır bal yiyoruz

Onlar otuz milyon yıldır varlar. Ve aynı çalışkanlıkla bal yapmaya devam ediyorlar. Peki ya biz insanlar.

ne kadardır biliyoruz arıların yaptıkları balı toplamayı ve yemeyi! Hititlerin bundan 4000 yıl önce de balı tanıdığını çivi yazısıyla yazdıkları levhalardan anlıyoruz. Bu levhalardaki yazılar gösteriyor ki, Hititler ve Sümerler, balı hastalıkların tedavisinde kullanıyorlarmış.

Mısırlılar için de bal çok önemliydi. Bunu piramitlerde ağızları sıkıca kapanmış olarak bulunan bal küplerinden ve bir Mısır kraliçesi olan Hepçesut’un armasındaki arı resminden de anlayabiliriz. Romalıların ve Yunanlıların da balı çok önemsediklerini ve insanlık tarihi boyunca yaşamış olan hemen bütün büyük hekimlerin, balı eşi bulunmaz bir şifa kaynağı olarak kullandığını biliyoruz. Hatta binlerce yıl önceden kalan kaynaklara bakarak, Romalı ve Arap hekimlerin balı, göz hastalıklarının tedavisinde kullandığını da söyleyebiliriz.

Fırında tavuklu bamya

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

8-10 adet tavuk kanat

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru kekik

1 çay bardağı zeytinyağı

2 su bardağı dolusu konserve bamya

3 adet orta boy domates

2 diş sarmısak

1 su bardağı ılık su

Tavuk kanatlarını derin bir kaba koyup üzerlerine tuz, karabiber ve kuru kekiği serpiştirin. 1 su bardağı sütü de ekleyip karıştırın. Kabın üzerini bir kapakla kapatarak buzdolabında 1 gece (7-8 saat) dinlendirin. Böylece tavuklar hem daha yumuşak hem de çok lezzetli olacaktır. Diğer taraftan, domatesleri soyup, tavla zarı formunda doğrayın. Sarmısakları soyup, incecik dilimleyin. Buzdolabında dinlendirdiğiniz tavukları çıkarıp kaptaki sütle birlikte orta boy ve derin bir fırın kabına aktarın. Üzerine, süzdüğünüz konserve bamyayı yerleştirin. Doğranmış sarmısak ve domatesi de serpiştirin. İsterseniz bu aşamada biraz daha tuz ve karabiber katabilirsiniz. Son olarak, ılık suyu da kabın kenarından yavaş yavaş aktarıp zeytinyağını gezdirin. Yemeği 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika, tavuk etleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Şeftalili çilekli porsiyon kup

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

4 dilim konserve şeftali

Krema için

1 poşet toz kremşanti

1 su bardağı soğuk süt

1 su bardağı tatlı yoğurt

1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi

1/2 su bardağı toz şeker

1 kutu labne peynir (maskarpane gibi bir tuzsuz peynir de kullanabilirsiniz)

16-18 adet çilek

Kremayı hazırlamak için; toz kremşanti ve soğuk sütü derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika kadar çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Başka bir derin kaba da sırasıyla yoğurt, rendelenmiş limon kabuğu ve limon suyunu aktarın. Üzerine toz şeker ve peyniri ekleyin. (Labne peyniri ya da İtalyanların ünlü maskarpane peyniri tuzsuzdur ve krema kıvamındadır. Özellikle tatlı yaparken rahatlıkla kullanabilirsiniz.) Yoğurtlu karışımı mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika daha çırpıp buzdolabından çıkardığınız kremşantiye ekleyin. Mikserle ya da tel çırpacak yardımıyla iyice çırpıp malzemelerin karışmasını sağlayın. Diğer taraftan, çilekleri yıkayıp ayıkladıktan sora tavla zarı formunda doğrayın. Kup bardaklarına 2 yemek kaşığı krema koyup üzerlerine çilekleri paylaştırın. Çileklerin üzerine tekrar krema koyarak bardakları doldurun. Üzerlerine şeftali dilimlerini yerleştirip vişne veya herhangi bir mevsim meyvesiyle süsleyin. Buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları