Muğla Üniversitesi’nde IV. ‘Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’ başlıyor

BUGÜN (22 Aralık 2011) saat 09.30’da IV. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu başlıyor.

Sempozyumun açılışında fuayede, Servet Somuncuoğlu’nun “Taştaki Türkler” adlı fotoğraf sergisi gezilecek.
Bugün başlayacak sempozyum 24 Aralık 2011’de son bulacak.
Daha önce bu sempozyumlar nerede yapılmıştı, konu başlıkları neydi?
Sempozyumun kısa tarihçesini öğrenelim:
“Birincisinin 2008’de Başkent Üniversitesi’nce, ikincisinin 2009’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Lefkoşa’da Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nce gerçekleştirildiği Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nun üçüncüsü III. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu adıyla, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Anabilim Dalı’nca 16-17-18 Aralık 2010 tarihlerinde İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde (DESEM) gerçekleştirilmiştir. Yurtiçinden ve yurtdışından pek çok üniversite ve akademi mensubunun katıldığı Sempozyum’a 202 bildiri sunulmuştur.
I., II. ve III. Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’na sunulan bildiriler şu genel başlıklar altında toplanmıştır:
Dil Eğitimi ve Öğretimi / Dildeki Yabancılaşma ve Yozlaşma / Türkiye Dışında Yaşayan Soydaşların Dil ile İlgili Sorunları / Yabancılara Türkçe Öğretimi ile İlgili Yöntem Arayışları / Türk Dilini Konuşan Topluluklar Arasında Ortak Dil Arayışı ve Ortak Alfabe / Sözlüklerimizle İlgili Tutarsızlıklar ve İmla Sorunları / Atasözü, Deyim ve Öteki Kelime Gruplarıyla İlgili Değerlendirmeler ve Bu Konuları İçeren Eserler / Dilbilgisinin Çeşitli Sorunları / Türkçenin Söz Varlığı / Dünya Dili Olarak Türkçenin Durumu.”
Açılışta bir de müzik dinletisinden sonra oturumlar yapılacak.
Oturumlara bu alanda tanınmış, önemli çalışmalar yapmış, dil denince akla gelen adlar verilmiş.
M. Fuat Köprülü Oturumu, Karamanoğlu Mehmet Bey Oturumu, Yunus Emre Oturumu, Dede Korkut Oturumu, Ali Şir Nevai Oturumu, Hoca Ahmet Yesevi Oturumu, Yusuf Has Hacip Oturumu, Kaşgarlı Mahmut Oturumu.
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar’ın sempozyuma davet mektubu, sempozyumun hedefini belirtiyor:
“Muğla Üniversitesi olarak 22-24 Aralık 2011 tarihleri arasında IV. Dünya Dili Türkçe Sempozyumu’nu üniversitemizde düzenlemekten büyük bir onur duyacağız. Küreselleşen dünyada Türk dilinin kullanım alanları ve buna bağlı olarak önemi her geçen gün artmaktadır. Siyasi ve ekonomik olarak büyüyen Türkiye’nin dili de bu gelişmelere koşut olarak büyük bir önem ve değer kazanmaktadır. Bu gelişmeler, Türkçenin bir dünya dili olma yolunda cazibe kazandığını göstermektedir. Türkçeye karşı olan bu küresel talep, Türk dilinin önemi ile ilgili araştırma ve inceleme ihtiyaçlarını da ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla evrensel bilim ölçütleri çerçevesinde Türkçe ile ilgili bilgi birikimlerini paylaşmayı ve bunları geliştirmeyi arzu etmekteyiz. Doğa, kültür ve tarih zenginliğinin merkezinde bulunan Muğla Üniversitesi, Türkçenin uluslararası bilim dünyasındaki yeri ve değerinin belirlenmesinde her türlü katkıyı sunmanın heyecanını taşımaktadır.”
¡ ¡ ¡
SEMPOZYUMA yurtdışından, akademisyen, uzman, öğretim üyesi 49 kişi katılıyor. Sempozyumdaki bildiriler hiç kuşkusuz bu alanda yeni çalışmalar, yeni girişimler için öncü olacaktır. Kitap haline geldiğinde, birçok kişi bu bildirilerden yararlanacaktır.
Daha fazla bilgi edinmek isteyenler için: İnternet: http://www.dunyadiliturkce2011.mu.edu.tr/
E-posta: dunyadiliturkce2011@mu.edu.tr Tel: 0.252.2111430 / 0.252.2111484 / 0.252.2111555
Yazarın Tüm Yazıları