Zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?
Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden yaprak sarma, zahmeti olmasına rağmen keyifle yapılan yiyeceklerden biri. Bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, dut yaprağı, kiraz yaprağı veya asma yaprağıyla sarılmasıyla yapılan yaprak sarmayı basit püf noktalara dikkat ederek hazırlamak mümkün. İşte, adım adım zeytinyağlı yaprak sarma tarifi
Zeytinyağlı yaprak sarma, günün her öğününde tüketilebilen, davet sofralarına ve özel günlere yakışan bir lezzet. Pirinç, kuru soğan, çeşitli yeşillikler ve baharatlarla karıştırılarak harmanlanır. Asma yaprağıyla hazırlanan iç harçla doldurularak sarılır. Üzerine dilimlenen limon ya da yoğurtla sunuma hazırlanır.
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA İÇİN MALZEMELER
250 gram taze yaprak
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı pirinç
1 kaşık domates biber karışık salça
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
Servis için :
Yoğurt
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA NASIL YAPILIR?
Pirinci sıcak suda ıslattın 30 dakika kadar bekleyin ve süzün.
Soğanı ve maydanozu yemeklik doğrayın.
Pirinç, soğan, salça, tuz ve baharatları geniş ve derin bir kaba alın ve harmanlayın
Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın. Bir tepsinin içinde yaprakları tek tek açarak hazırladığınız iç malzemeden ortalarına ekleyip rulo şeklinde sarın. Tencereye dizip, üzerine bir tabak kapatın. 2 su bardağı ılık su ilave edip, ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
Sarmaları servis tabağına alıp üzerine 1 kaşık zeytinyağı gezdirin. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
ZEYTİNYAĞI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN DÖRT TEMEL ŞEY