Yıldız Öz Samaha
Lezizz YazarıYıldız Öz Samaha
Kalabalık Mardinli bir ailenin içinde, İskenderun’da doğdu. Hatay gibi çok kültürlü bir şehirde büyümenin ayrıcalığını, yemek tarifleriyle yaşatmayı hedefledi. Bu iki şehrin çok kültürlü yapısıyla, muhteşem bir lezzet şölenine sürüklendi. Mutfaklardan taşan kokularıyla sokaktan geçenleri bile mest eden yemekleri “Yıldızlı Tarifler” kitabında topladı.

Tüm Yazıları


Sonbaharın efsane lezzeti: Kabak tatlısı

Sonbaharın efsane lezzeti: Kabak tatlısı

Ve karşınızda, göz alıcı turuncusu ve hafif lezzetiyle 7’den 70’e herkesin gönlüne taht kuran, sonbaharın efsane lezzeti; kabak tatlısı!

05.11.2024
Tatlı tuzlu ekşi bir lezzet bombası: Mürdüm erikli lokum et

Tatlı tuzlu ekşi bir lezzet bombası: Mürdüm erikli lokum et

u hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin...

29.09.2024
Osmanlı’nın yüzyıllık lezzeti: Kayısılı yahni

Osmanlı’nın yüzyıllık lezzeti: Kayısılı yahni

Değerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü...

22.08.2024
Lezzetli ve besleyici: Kırmızı soğan köftesi

Lezzetli ve besleyici: Kırmızı soğan köftesi

Sevgili lezzetsever dostlarım; Bu hafta size “soğan sever misiniz?” sorusuyla geldim. Soğanla mesafeli olan, soğanı seven fakat diri tüketemeyen, hatta kıyma köftesine efsane bir alternatif arayanları tek bir tarifte buluşturmak istiyorum; kırmızı...

15.07.2024
Biraz mayhoş, çokça lezzetli: Hardal tohumlu semizotu

Biraz mayhoş, çokça lezzetli: Hardal tohumlu semizotu

Sevgili lezzetsever dostlarım... Bahar ayları ılık ılık kendini hissettirmeye, yaz sıcaklığı ise baharın yerini almaya hazırlanırken, tezgahlar da yazın ferahlığını sofralara taşıyan sebzelerle süsleniyor. Bunların başında da tabii ki semizotu...

15.05.2024
Osmanlı’dan günümüze bir Ramazan geleneği: Güllaç

Osmanlı’dan günümüze bir Ramazan geleneği: Güllaç

On bir ayın sultanı Ramazan’ı tüm uhrevi duygularla yaşamaya devam ederken, bu güzel ayı bir güllaç reçetesi vermeden uğurlamak istemedim sevgili lezzetsever dostlar.Zira tartışmasız geçmişte de günümüzde de Ramazan’larınolmaz olmaz lezzetidir...

03.04.2024
Ramazan akşamlarına özel: Haşhaş ezmeli milföy tatlısı

Ramazan akşamlarına özel: Haşhaş ezmeli milföy tatlısı

Sevgili lezzetsever dostlarım... Bir Ramazan ayına daha kavuşmanın sevinci ve heyecanı içindeyiz. Bir ay boyunca iftarlar yapılacak, kocaman sofralar kurulacak, o sofralara “onun da sahibi gelir” diye bir tabak fazla konacak, paylaşımlar artarken, en...

15.03.2024
Gastronomik macera ülkesi: Sri Lanka

Gastronomik macera ülkesi: Sri Lanka

Sevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik...

16.02.2024