İşkembe nasıl temizlenir? Evde karbonatla işkembe temizlemenin püf noktaları
İşkembe ile hazırlanan tarifler daha çok dışarıda karşımıza çıkıyor. Ancak işkembeyi kullanarak evde de farklı yemekler denenebilir. Ancak işkembe temizliği çok önemli ve dikkatli olunması gerekli. Ayrıca biraz da zahmetli. Bu nedenle parçalara ayırarak temizlemek daha kolay olabilir. Peki işkembe nasıl temizlenir? Evde karbonatla işkembe temizlemenin püf noktaları...
İşkembe temizlenirken içerisindeki pis kısımlarının güzelce arındırılmasına dikkat edilmeli. Ayrıca temizlendikten sonra da en az 4 saat pişirilmeli. İşkembe temizliğinin püf noktaları...
İŞKEMBE NASIL TEMİZLENİR?
İşkembeyi temizlerken kokunun elinize geçmemesi için dilerseniz eldiven kullanabilirsiniz. İlk olarak işkembeyi soğuk suyla birkaç defa yıkayın. En az 5-6 defa yıkanmalıdır. Ardından bir tencerede suyu kaynatın ve içine 1 yemek kaşığı karbonat ekleyip karıştırın. Yıkadığınız işkembeyi kaynayan suya koyun ve birkaç dakika bekletip çıkarın. Bunun 1-2 dakika bekletmek yeterli olacaktır. Eğer işkembeyi karbonatlı kaynar suda fazla bekletirseniz sertleşebilir.
İşkembeyi sudan alınca uygun bir kesme tahtasının üzerine alın ve üst kısımdaki tabakayı sıyırın. Ardından bol su ile tekrar yıkayın ve haşlayın.
İşkembe temiz olduktan sonra tarifinize göre dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
LOKANTA USULÜ İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER:
1 kilogram işkembe
1 çay bardağı sirke
2 litre su
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4-5 diş sarımsak
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
1 adet limon
Üzeri için:
Tereyağı
Toz kırmızı biber
İŞKEMBE ÇORBASI NASIL YAPILIR?
İşkembeyi avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırıp bol suyla güzelce yıkayın.
Bir yıkama kabına aldığınız işkembelerin üzerine yarım çay bardağı kadar sirke koyun.
Üzerine sıcak su gezdirdiğiniz işkembeleri 40 dakika kadar bu şekilde bekletin.
Bu sürenin sonunda işkembeleri bol suyla durulayıp düdüklü tencereye alın.
Üzerini geçecek kadar su içinde 45-50 dakika haşladığınız işkembeleri süzüp yeniden suya koyun ve 15 dakika daha haşlayın.
Bu esnada geniş bir tencerede sıvı yağı kızdırın.
Unu bu yağda kavurup içine işkembenin haşlama suyundan 3-4 kepçe kadar ilave edin.
1,5 litre de sıcak su ekleyip kaynatın.
Haşladığınız işkembeleri küçük küçük doğrayıp kaynayan unlu suya ekleyin.
Sarımsakları da ezip ilave ettikten sonra 10 dakika kadar kaynatın.
Bu sırada çorbanın terbiyesini hazırlayın.
Geniş bir kasede un, yoğurt, yumurta sarısı, limon suyu ve sirkeyi çırpın.
Çorbadan 1-2 kepçe kadar alıp terbiyeyi ılıştırdıktan sonra çorbanıza ekleyin.
İyice karıştırdığınız çorbayı altını kısıp 5-10 dakika daha pişirin.
Çorbayı kaselere bölüştürüp üzerine kızgın biberli tereyağı gezdirin.
Servis ederken ekstra limon, sirke ya da sarımsak ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun…