Unutulan tat yeniden keşfedildi: Sındırgı'nın lezzeti tarhana bezdirmesi
Balıkesir’in Sındırgı ilçesi yöresine ait unutulan tat tarhana bezdirmesi kış sofralarının baş tacı oluyor.
Balıkesir’in Sındırgı ilçesi yöresine ait unutulan tat tarhana bezdirmesi kış sofralarının baş tacı oluyor.
Sındırgı’da kadınların yaz aylarında imece usulü hazırladıkları kuru yufkalar yöresel usullere göre pişirilip damakları şenlendiriyor. Balıkesir’in diğer bölgelerinde yapılan toz tarhanaya hiç benzemeyen, tadı ve görüntüsüyle gözlere ve gönüllere hitap eden tarhana bezdirmesi meraklılara sunuluyor.
Tarhana bezdirmesinin yapılışını anlatan Safiye Gemici, ziyaretçilerden oldukça olumlu tepkiler aldıklarını belirterek, “Aslında yaş olarak yapılıyor ama ben kuruya çevirdim uzun süre dayanması ve pratik olması için. Kuru olarak yapıyorum evde hamuru. Acı biberle sosunu hazırlıyorum. İçinde pişiriyorum. Önceden haşlamış olduğum nohut, patates, soğan onları koyuyorum üzerine. Yoğurt ve acı biberli tereyağlı sosla servis yapıyorum. Tarhana bezdirmesini sadece Sındırgı yöresine has olarak biliyorum. İnternetten de araştırdım yok. Bunu geçen sene festivalde Başkanımız Ekrem Bey yöresel bir yiyecek iyi olur diye düşünerek istemişti. Orada yapmıştık. Olumlu sonuçlar aldık. Sonra da belediyemizin destekleri ile bu atölyeyi kurduk. Burada yapıp ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Hazır yiyebilecekleri gibi ev yapımı kuru ürünleri de alabiliyorlar” şeklinde konuştu.