Fotoğraflar: iStock, Alamy, Ajanslar
Uluslararası Nuh’un Ambarı listesi açıklandı! İşte Türkiye'den listeye girenler
Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde Türkiye'den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
Merkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesi açıklandı. Listede Türkiye'den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
EGE BÖLGESİ
Armola peyniri, Bardacık incir, Foça çekme makarna, erkence sızma zeytinyağı, Foça karası üzüm, Foça tarhanası, hurma zeytin, İzmir tulum, kozak çam fıstığı helvası, Sakız koyunu, sakızlı tarhana, geleneksel boyoz, karabaşotu (yabani lavanta) reçeli, kopanisti peyniri (İzmir).
MARMARA BÖLGESİ
Mavi (küflü) katık peyniri, hırsız çalmaz kavunu, kirlihanım peyniri, yünlü tulum, İvrindi kelle peyniri (Balıkesir).
Çavuş üzümü, İmroz koyunu, karalahna üzümü, Vasilaki üzümü (Çanakkale).
Çavuş üzümü, İmroz koyunu, karalahna üzümü, Vasilaki üzümü (Çanakkale).
Bezde tulum ve kırmızı tort peyniri (Toroslar).
Şalgam suyu, tatlı limon (Adana).
Ev yapımı turunç ekşisi (Adana-Hatay-Mersin).
Şalgam suyu, tatlı limon (Adana).
Ev yapımı turunç ekşisi (Adana-Hatay-Mersin).