Sofraları şenlendiren Kars kazının lezzetinin sırrı Çıldır Gölü'nün soğuk suları
Türkiye’nin kaz yetiştiriciliği merkezi konumundaki Kars’ta sofraların vazgeçilmez lezzeti olan kazlar, sıcaklarda Çıldır Gölü’nün buz gibi sularında serinliyor.
Türkiye’nin kaz yetiştiriciliği merkezi konumundaki Kars’ta sofraların vazgeçilmez lezzeti olan kazlar, sıcaklarda Çıldır Gölü’nün buz gibi sularında serinliyor.
Sahibi olduğu 100 kazı göle götürenlerden Memetali Turgut (72), "Ailemle birlikte İstanbul’da yaşıyorum. Yaşlandığım için artık inşaatlarda çalışamıyorum. Her yaz eşim Ferenaz ile birlikte doğup, büyüdüğümüz yer olan Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Doğruyol köyüne geliyoruz. Burada kaz besiciliği yapıyorum" dedi.
Kazların 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan sonra kesilmeye başlandığını vurgulayan Turgut, şöyle devam etti:
"Kaz, Kars bölgesi için önemli bir gelir kaynağı, tamamen doğal olarak beslenir. Burada her ailede en az 30-40 tane kaz var, bu kazlar büyüdükten sonra kesilip kurutularak kışın yeniliyor. Bazısı da çok besleyip satıyor."