Sivas'ta ramazanın vazgeçilmezlerinden olan tel helva da koronavirusten etkilendi
Sivas'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan tel helvası, yapımındaki güçlükle göz korkutsa da lezzeti ile ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Şeker, su, limon tuzu ve un kullanılarak yapılan helva karışımı, en az 6 kişi tarafından kol kuvveti ile çekilerek hazırlanıyordu.
Kişi sayısının azalması ile yapım süresinin uzadığını belirten Aygün, “Bugün ramazana özel, ramazanlarımızın vazgeçilmezi Sivas usulü tel helvası yaptık. İftarlardan önce birlik ve beraberlikle yapılan yöresel tatlılarımızdan tel helvası. Bu yiyeceğimiz ramazan günlerinde özellikle yapılır misafirlere ikram edilirdi. Şu anda bildiğiniz gibi ‘Evde kal Türkiye, evde kal Sivas’ sloganını dikkate alarak evimizde yaptık” dedi.
Aygün şöyle devam etti: “Korona virüsü dolayısıyla bu yaygın ve meşhur olan tel helvamızı 2 kişi ile yaptık. 20 kişiye ikramlık olarak Ramazan ayı dolayısıyla dağıtacağız. Yapımı 2-2,5 saat sürüyor. Normalde kalabalık olduğumuz zaman daha kısa sürüyor. Ne kadar çok kişi olursa o kadar lezzetli oluyor. Çünkü el emeğimiz var, el değiyor.”
“Çok zahmetli bir iştir ama yemesi de çok tatlı ve lezzetlidir. Biz normalde bu tatlıyı 6-7 veya 8 kişi ile yapıyorduk. Bugün korona virüsü dolayısıyla 2 kişiyle, mesafemizi koruyarak yaptık. Bu yaptığımı tel helvasını da Ramazan ayında iftarını açacak komşularımıza arkadaşlarımıza ikram edeceğiz.”
Tel helvanın yapılışından da bahseden Aygün, “Ana malzememiz un, şeker, su limon tuzundan oluşuyor. Öncelikle su ve şekerimizi kaynatıyoruz, aynı zamanda unumuzu da kavuruyoruz. Ondan sonra unumuzu tepsinin üzerine koyup, miyane dediğimiz şeker, su ve limon tuzundan oluşan miyanemizi elimizde yoğuruyoruz” dedi.