Fotoğraflar: Alamy, Visual Hunt, Instagram, Imgur
Sandviç sevenlerin rüyalarına girecek...
Çok sıkışık anlarda da çok keyifli zamanlarda da hep elimizde olan sandviçi tüm dünya çok seviyor. İşte dünyanın dört bir yanından nefis sandviç çeşitleri...
Çocukken oyuna doyamadığımızda annelerimiz elimize bir tane tutuşturuverirdi. Öğrencilik yıllarımızda sabahlara kadar ders çalışırken midemiz kazındığında en büyük yardımcımız onlardı. Yetişkinliğimizde de işten güçten başımızı kaldıramadığımızda, ofiste masa başında öğle yemeklerimizin baş tacı oldular. Evet, sandviçlerden bahsediyoruz!
Beef on Weck
New York'un Buffalo bölgesinin adeta resmi yiyeceği olan bu sandviç için az pişmiş rozbif ince ince dilimleniyor ve 'kummelweck' denilen özel ekmeklerin arasına yerleştiriliyor. Bu ekmeğin özelliği üzerine iri çekilmiş tuz ve çemen tohumu serpilmiş olması. Son olarak ekmeğin üst katı etin suyuna batırılıyor. Sandviçin yanındaki tek garnitür ise yaban turpu ezmesi.
New York'un Buffalo bölgesinin adeta resmi yiyeceği olan bu sandviç için az pişmiş rozbif ince ince dilimleniyor ve 'kummelweck' denilen özel ekmeklerin arasına yerleştiriliyor. Bu ekmeğin özelliği üzerine iri çekilmiş tuz ve çemen tohumu serpilmiş olması. Son olarak ekmeğin üst katı etin suyuna batırılıyor. Sandviçin yanındaki tek garnitür ise yaban turpu ezmesi.
Cemita
Puebla dolaylarından gelen bu torta (Meksika sandviçi) için, yumurtalı hamurdan susamlı özel bir ekmek kullanılıyor. İçine dışı galeta unuyla kaplanıp kızartılmış dana eti, panela ya da başka bir tür peynir, avokado, soğan, kırmızıbiber sosu ve papalo adı verilen baharatın yaprakları konuyor.
Puebla dolaylarından gelen bu torta (Meksika sandviçi) için, yumurtalı hamurdan susamlı özel bir ekmek kullanılıyor. İçine dışı galeta unuyla kaplanıp kızartılmış dana eti, panela ya da başka bir tür peynir, avokado, soğan, kırmızıbiber sosu ve papalo adı verilen baharatın yaprakları konuyor.
Chivito
Uruguay'ın milli yemeklerinden biri olan chivito için fileminyonun üzerine mozzarella, domates, mayonez, zeytin, jambon ve yumurta ekleniyor. Bunun dışında pancar, kızarmış kırmızıbiber, salatalık dilimleri ve bezelye de bu sandviçe koyulabilen malzemeler. Chivito'nun ekmeğinin de çıtır çıtır olması gerekiyor.
Uruguay'ın milli yemeklerinden biri olan chivito için fileminyonun üzerine mozzarella, domates, mayonez, zeytin, jambon ve yumurta ekleniyor. Bunun dışında pancar, kızarmış kırmızıbiber, salatalık dilimleri ve bezelye de bu sandviçe koyulabilen malzemeler. Chivito'nun ekmeğinin de çıtır çıtır olması gerekiyor.
Franchesinha
Portekiz'in Porto şehrinde doğmuş olan Franchesinha (küçük Fransız demek) için iki dilim ekmek arasına jambon, iki tür sosis, biftek ya da rozbif konuyor. Sonra bu sandviç erimiş peynirle ve koyu kıvamlı bir biralı sosla kaplanıyor. Bu sos her restoranda farklı ve gizli bir formülle hazırlanıyor.
Portekiz'in Porto şehrinde doğmuş olan Franchesinha (küçük Fransız demek) için iki dilim ekmek arasına jambon, iki tür sosis, biftek ya da rozbif konuyor. Sonra bu sandviç erimiş peynirle ve koyu kıvamlı bir biralı sosla kaplanıyor. Bu sos her restoranda farklı ve gizli bir formülle hazırlanıyor.
Bauru
Brezilya'da çok popüler olan bu sandviç için Fransız ekmeğinin içi çıkarılıyor ve yerine erimiş peynir (genelde mozzarella) dolduruluyor. Üzerine birkaç dilim rozbif, domates ve salatalık turşusu ekleniyor. Peynir sevenlerin rüyasına girer.
Brezilya'da çok popüler olan bu sandviç için Fransız ekmeğinin içi çıkarılıyor ve yerine erimiş peynir (genelde mozzarella) dolduruluyor. Üzerine birkaç dilim rozbif, domates ve salatalık turşusu ekleniyor. Peynir sevenlerin rüyasına girer.
Lampredotto
İtalya'nın Floransa şehrinin bu ünlü sandviçi, dana işkembesinin dördüncü gözü olan kırkbayırdan yapılıyor. Kırkbayır domates, soğan, maydanoz ve kerevizle pişiriliyor. Ekmek bu etin sosuna batırılıyor sonra arasına etler, yeşil maydanoz sosu ve acı sos koyuluyor. Bu sandviçi Floransa sokaklarında her yerde görebilirsiniz.
İtalya'nın Floransa şehrinin bu ünlü sandviçi, dana işkembesinin dördüncü gözü olan kırkbayırdan yapılıyor. Kırkbayır domates, soğan, maydanoz ve kerevizle pişiriliyor. Ekmek bu etin sosuna batırılıyor sonra arasına etler, yeşil maydanoz sosu ve acı sos koyuluyor. Bu sandviçi Floransa sokaklarında her yerde görebilirsiniz.
Mitraillette
Bu sandviçe Belçika'nın patsosu desek yeri var. Bir parça baget ekmeğinin arasına kızarmış et ürünü, patates ve ketçap, mayonez, sarımsak soru, bearnaise gibi soslar ekleniyor. Bazı bölgelerde bu sandviç "Americain" (Amerikalı) olarak da biliniyor.
Bu sandviçe Belçika'nın patsosu desek yeri var. Bir parça baget ekmeğinin arasına kızarmış et ürünü, patates ve ketçap, mayonez, sarımsak soru, bearnaise gibi soslar ekleniyor. Bazı bölgelerde bu sandviç "Americain" (Amerikalı) olarak da biliniyor.
Pambazo
Meksika'nın bir diğer meşhur sandviçi olan pambazo için öncelikle hafif bayat bir ekmek ılık kırmızı guajillo biberi sosuna batırılıyor. Sonra bu ekmek ikiye bölünüyor ve arasına ya patates ya da kıyılmış chorizo veya longaniza sosisi ile kızarmış fasulyeler ekleniyor. En sonunda da marul, salsa sosu, krema ve taze beyaz peynirle sandviç tamamlanıyor.
Meksika'nın bir diğer meşhur sandviçi olan pambazo için öncelikle hafif bayat bir ekmek ılık kırmızı guajillo biberi sosuna batırılıyor. Sonra bu ekmek ikiye bölünüyor ve arasına ya patates ya da kıyılmış chorizo veya longaniza sosisi ile kızarmış fasulyeler ekleniyor. En sonunda da marul, salsa sosu, krema ve taze beyaz peynirle sandviç tamamlanıyor.
Polish Boy
ABD'nin Cleveland eyaletinde yapılan Polish Boy (Polonyalı çocuk) için öncelikle kielbasa (adı bu nedenle Polonyalı) sosisi ızgarada ya da yağda pişiriliyor. Üzerine de kızarmış patates, coleslaw salatası ve barbekü sosu ekleniyor.
ABD'nin Cleveland eyaletinde yapılan Polish Boy (Polonyalı çocuk) için öncelikle kielbasa (adı bu nedenle Polonyalı) sosisi ızgarada ya da yağda pişiriliyor. Üzerine de kızarmış patates, coleslaw salatası ve barbekü sosu ekleniyor.
Mozzarella in Carrozza
İtalya'nın Campagnia bölgesine ait mozzarella in carrozza (arabada mozzarella), rüyalarınızda göreceğiniz bir tost. Mozzarella peyniri iki ince dilim ekmeğin arasına koyulduktan sonra sandviç una, çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa batırılıp zeytinyağında kızartılıyor. Çıtır çıtır olan bu sandviç marinara sosuna batırılarak yeniyor.
İtalya'nın Campagnia bölgesine ait mozzarella in carrozza (arabada mozzarella), rüyalarınızda göreceğiniz bir tost. Mozzarella peyniri iki ince dilim ekmeğin arasına koyulduktan sonra sandviç una, çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa batırılıp zeytinyağında kızartılıyor. Çıtır çıtır olan bu sandviç marinara sosuna batırılarak yeniyor.
Gerber
ABD'nin St. Louis şehrinde ve çevresinde ünlü olan gerber için ekmek arasından ziyade ekmek üstü demek daha doğru. İtalyan ya da Fransız ekmeğinin üzerine sarımsaklı tereyağı sürülüyor. Jambon ve provolon ya da Provel peyniri ve kırmızı pul biber ekmeğin üzerine yerleştirildikten sonra bu dilimler kızartılıyor. Peynirler eriyince yemeye hazır!
ABD'nin St. Louis şehrinde ve çevresinde ünlü olan gerber için ekmek arasından ziyade ekmek üstü demek daha doğru. İtalyan ya da Fransız ekmeğinin üzerine sarımsaklı tereyağı sürülüyor. Jambon ve provolon ya da Provel peyniri ve kırmızı pul biber ekmeğin üzerine yerleştirildikten sonra bu dilimler kızartılıyor. Peynirler eriyince yemeye hazır!
Croque-Madame
Fransızların kahvaltıda yedikleri bu sandviç, croque-monsieur'nün bir üst modeli. Ekmeğin arasına jambon ve peynir ekleniyor. Onun üzerine de beşamel ya da Mornay sosu sürülüyor ve ortaya croque-monsieur çıkıyor. Bunun üzerine bir tane de sahanda yumurta eklendiği zaman croque-madame elde ediliyor.
Fransızların kahvaltıda yedikleri bu sandviç, croque-monsieur'nün bir üst modeli. Ekmeğin arasına jambon ve peynir ekleniyor. Onun üzerine de beşamel ya da Mornay sosu sürülüyor ve ortaya croque-monsieur çıkıyor. Bunun üzerine bir tane de sahanda yumurta eklendiği zaman croque-madame elde ediliyor.
Chocoladevlokken
Hollanda'da yapılan bu sandviçin formülü aslında çok basit. Yumuşak ekmeğin üzerine hatırı sayılır miktarda tereyağı sürülüyor. Sonra da incecik rendelenmiş beyaz, sütlü ve bitter çikolata karışımı (vlokken) serpiliyor.
Hollanda'da yapılan bu sandviçin formülü aslında çok basit. Yumuşak ekmeğin üzerine hatırı sayılır miktarda tereyağı sürülüyor. Sonra da incecik rendelenmiş beyaz, sütlü ve bitter çikolata karışımı (vlokken) serpiliyor.
Vada Pav
Hindistan'ın Maharaştra eyaletinden çıkan vada pav, vejetaryen bir sandviç. Patataes püresi, kişniş, acı biber, sarımsak ve baharatlardan oluşan bir karışımdan minik köfteler yapılıyor. Bu köfteler nohut ununa bulanıp yağda kızartılıyor. Yumuşacık ekmeğin arasına yerleştirilen köftelerin üzerine de çeşit çeşit chutney sosundan hangisini isterseniz o sürülüyor.
Hindistan'ın Maharaştra eyaletinden çıkan vada pav, vejetaryen bir sandviç. Patataes püresi, kişniş, acı biber, sarımsak ve baharatlardan oluşan bir karışımdan minik köfteler yapılıyor. Bu köfteler nohut ununa bulanıp yağda kızartılıyor. Yumuşacık ekmeğin arasına yerleştirilen köftelerin üzerine de çeşit çeşit chutney sosundan hangisini isterseniz o sürülüyor.