Salataların lezzeti turpta hasat zamanı... Sofraya gelmeden önce böyle hazırlanıyorlar
1
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, kent ekonomisine büyük katkı sağlayan ve halk arasında 'kırmızı altın' olarak nitelendirilen turp, hasat edildiği kış aylarında üreticisinin yüzünü güldürüp cebini ısıtıyor. Özellikle salatalara enfes bir lezzet katan kırmızı turpun sofralarımıza gelmeden önceki yolculuğu, Savrun Çayı'nda havadan görüntülendi.
İlçede bulunan Savrun Çayı üzerinde kurulan ve halk arasında 'Turplar Vadisi' olarak anılan bölgedeki turp havuzları drone ile havadan görüntülendi.
Turpun Kadirli ekonomisi için bacasız fabrika olduğunu belirten Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, turp sayesinde ilçeye 100 milyon TL gibi bir rakam girdiğini belirterek, “Turp ilçemiz için önemli bir gelir kaynağı. Özellikle 5 ay süren sezon boyunca yaklaşık bu işten 6 bin kişi istihdam edilerek ekmek yiyor. Turp hasadı Kasım’ın ilk haftası başlar Mart ayının sonunda biter. Turp üretmek paketlemek tamamen el emeği göz nuru. Türkiye’nin turp üretiminin yüzde 80’ini Kadirli karşılıyordu. Ancak şu anda yüzde 100’ünü Kadirli sağlıyor diyebiliriz. Sezonun başı yağmurlu ve soğuk geçti. Yani turpun istediği bir hava şartı oluştu. Bu yüzden turp bu sezon daha verimli ve rekolte yüksek. Bu da çiftçilerimiz için iyi bir avantaj” dedi.