Kaynak: Doğan Burda
Özellikle kahvaltılarda "İlle de yumurta" diyenleri heyecanlandıracak öneriler
Birçok kişi için olmazsa olmaz lezzettir yumurta. Siz de onlardan biriyseniz ve klasik sunumlardan sıkıldıysanız, her öğünde doyurucu tadıyla sofranıza eşlik edecek farklı tariflerimize mutlaka göz atın.
HER GÜN BİR TANE
Anne sütünden sonra en besleyici gıda olarak da bilinen yumurtadan her gün bir tane yemek birçok sağlık sorununa iyi gelir. Düzenli tüketildiği takdirde yumurtanın kanser, kalp ve damar hastalıklarından korunmada önemli etkisi vardır. Göz sağlığını korur. Düşük kalorili ve tok tutan bir besin olduğu için yumurta, diyet yapanlar tarafından da sıkça tercih edilir. Önemli ölçüde Omega 3 kaynağıdır. Her gün tüketilen bir yumurta, vücudun günlük selenyum ihtiyacının yüzde yirmisini karşılar. İçeriğindeki E vitamini sayesinde vücudu zararlı maddelerden korur. Yumurtanın tazesini seçip, sağlıklı koşullarda saklayıp her gün bir yumurta tüketerek daha sağlıklı, daha zinde olmak elinizde… Her insanın mutlaka günde en az bir adet yumurta yemesi gereklidir. Böylece vücuda gerekli proteinin 6-10 gramı yumurtadan sağlanmış olur. Bunun yanında bir yumurta 75 kalori verir. A, D ve B vitaminleri vardır.
YUMURTA HAKKINDA PÜF NOKTALARI
Yumurtayı genellikle kendi kutusunda saklamak gerekir, çünkü karton kutu, yumurtanın ışık almasını önlediği gibi, güçlü kokulu gıdaların kokularının yumurtaya geçmesini de engeller. Eğer kutusundan çıkararak saklamayı tercih ediyorsanız dolabın kapak kısmındaki yumurta rafına sivri kısımları aşağı gelecek şekilde yerleştirerek saklamalısınız. Yumurtanın taze veya bayat olduğunu anlamak içinse büyükçe bir kaba su doldurun ve yumurtayı içine bırakın. Eğer yumurta suya batıp yatay duruyorsa taze, yarı yatay duruyorsa 8-10 günlük, suyun yüzeyine çıkıyorsa bayat demektir. Eğer suya atma yöntemi ile taze olup olmadığına karar veremediyseniz yumurtayı kırarak da karar verebilirsiniz. Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz bombeli bir şekilde kalır. Bayat yumurtaysa kırıldığında sarısı yassılaşır ya da çoğunlukla dağılır.