Olgunlaşmadan toplanıyor, 3 hafta içinde bir şifa deposuna dönüşüyor
Denizli’nin Honaz ilçesinde "cennet elması" olarak bilinen Trabzon hurmasının hasadı başladı.
Denizli’de ağaçlardan tek tek toplanan olgunlaşmamış Trabzon hurmaları, kabuklarının soyulmasının ardından özel tezgahlarda, evlerin çatı ve kapı önlerinde kurumaya bırakılıyor.
Ev ahalisi ve çevredeki kadın işçilerin Trabzon hurmalarının bir bir kabuklarını soymasıyla bir sonraki aşamaya geçiliyor.
Arta kalan kabukları ise sirke veya doğal gübre olarak değerlendiriliyor. Yaklaşık 3 hafta kurutmada kalan olgunlaşmamış Trabzon hurmaları günler sonra lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor.
"EN FAZLA OLDUĞU YER DENİZLİ HONAZ'DIR"
Türkiye’nin Trabzon hurması ihtiyacının yüzde 80’ninin Honaz’dan temin edildiğini belirten üretici Ramazan Güner, şöyle konuştu:
"Sirke yapımında da kullanılırken, ağaçlardan kalan birinciler de iç piyasaya, ihracata gidiyor. Cennet hurmasının en fazla olduğu yer Denizli Honaz’dır."