Fotoğraflar: Alamy
Mutfakta herkesin en az bir kez yaptığı 13 hata
İyi yemek pişirebilmek için yapmanız gerekenler kadar yapmamanız gerekenleri de bilmek zorundasınız.
İyi yemek yapmak için taze ve kaliteli malzemeler ve güçlü bir damak şarttır. Ancak elinde en taze malzemeler olan, damağı en güçlü insanlar bile zaman zaman mutfaktan hüsranla çıkabilir.
Pankek yaparken hamurun tamamen pürüzsüz olmasını, içinde hiç un topağı kalmasını istemiyor bunun için de var gücünüzle karıştırıyorsanız hata yapıyorsunuz. Çünkü aşırı karıştırma pankeklerin hava kabarcıklı yapısını öldürüyor ve lastik gibi olmasına neden oluyor. Bunun yerine birkaç topak kalmasına izin vermelisiniz.
Dondurulmuş bifteklerinizi pişirmeden önce çözdürmeyin. Donmuş halde tavaya koyun. Pişme süresi azıcık daha uzun olsa da hem etin nemi içinde kalacak hem de aşırı pişme ihtimali azalacaktır.
Suyunuzu fazla kaynatmayın. Bazı tariflerde sıcak su, bazılarında ise kaynayan su ifadesi kullanılır. Sıcak su gereken tariflerde suyunuzu fokur fokur kaynar haldeyken kullanmak hatadır.
Yumurta haşlarken suyuna bir çay kaşığı karbonat eklemeyi ihmal ediyorsunuz. Hâlbuki bunu yapsanız yumurtaların kabuklarının çok daha kolay soyulabildiğini göreceksiniz.
Çikolatayı eritirken çok fazla ısıttığınızda pürüzsüz bir kıvam elde etmeniz neredeyse imkânsızdır. O yüzden ocağı ne kadar açtığınıza dikkat edin. Bu işlemi mikrodalga fırında yapıyorsanız, 20-30 saniyede bir fırından çıkarıp karıştırmayı ihmal etmeyin.
Fırından çıkmış tavuk üzerinde tüten dumanıyla çok çekici görünüyor olabilir. Ancak parçalamadan önce 15 dakika sabredip dinlenmesine izin vermelisiniz. Böyle yaparsanız etin suyu ve lezzeti içinde kalır. Aksi takdirde keser kesmez akar gider.